A Google I/O a keresőóriás minden évben megrendezett fejlesztői konferenciája, melyen a legújabb Android operációs rendszerről árulnak el információkat és elmondják mire is készülnek a jövőben.

Idén május 7-én kezdődik és 9-ig tart a Shoreline Amphitheatre-ben, ami Kalifornia állam Mountain View városában található. Ha valaki nem vesz részt személyesen az előadásokon, a Google élőben közvetíti az eseményt. Nézzük is meg, hogy mi várható idén!

Android Q

Várhatóan elérhetővé teszik az eddig csak Android Q néven ismert új verzió első publikus béta verzióját, ezzel együtt néhány információ is napvilágra kerülhet. A zárt béta verziók már belátást engedtek, hogy idén mire is számíthatunk, de reméljük van még pár új dolog a tarsolyban. A megosztási funkció rendszerszinten újul meg, jóval gyorsabban jelennek meg a megosztási opciók, alkalmazások. Az értesítések eltüntetése is változik, QR kóddal való WiFi megosztás, rejtett módon, de kerül bele egy asztali mód is, hasonlóan a Huawei és Samsung megoldásaihoz, és végre nem kell majd külön alkalmazás, ha a képernyőn történteket szeretnénk lementeni videó formájában. Ez csak néhány – a béták alapján kikerült – funkció, de biztosak vagyunk benne, lesz még pár újdonság.

 Google Stadia

Márciusban a Google is bejelentette saját játékokra optimalizált szolgáltatását, a Stadiát.  A szolgáltatás lényege, hogy egy fix havidíj ellenében kibérelhetünk egy virtuális játékkonzolt, mely fizikailag nem lesz megfogható, hiszen az egész felhő alapú szolgáltatás lesz. Az eddigi információk alapján a hardveres oldal nem lesz a legerősebb, de mivel ezt bármikor frissíteni tudja a Google, így a későbbiekben tudja cserélni a komponenseket. A megfelelő működésnek pedig csak az internet kapcsolatunk, illetve a szerver terheltsége szabhat határt.

A cég állítása szerint a játékokat [email protected] lesz képes streamelni, a működéshez pedig kelleni fog majd egy Stadia-kontroller és egy Chrome-képes hardver, mely lehet akár egy telefon vagy laptop, asztali gép, tablet. A koncepció eléggé futurisztikusan hangzik, de mivel a világ egyik legnagyobb vállalata áll mögötte, mi adunk neki egy esélyt és kíváncsian várjuk, mi sül ki belőle.

Pixel 3a

Hónapok óta olvasunk és látunk képeket és információkat egy olcsóbb Pixel készülék vagy készülékek létezéséről. Mi is több alkalommal írtunk már a Pixel 3a és 3a XL mobilokról, remélhetőleg az I/O ideje alatt lerántják a leplet róluk. Középkategóriás hardverrel, régebbi dizájnnal várhatóak, de kamerás téren szerintünk remekül fognak szerepelni, hiszen a Google képalkotó algoritmusa eléggé elismert lett az utóbbi években.

Mi erre a pár dologra számítunk, de ki tudja, lehet előhúz még valami meglepetést a kalapból a keresőóriás. Ti mire vagytok a leginkább kíváncsiak?

Hirdetés
FORRÁSAndroidAuthority
Évek óta kiemelt figyelemmel követem a mobilgyártók fejlődését, de nyitott szemmel járok és majdnem minden ami tech érdekel. Remélem évről-évre egyre érdekesebb hírekkel számolhatok be nektek!