Hirdetés

A tegnapi naptól, azaz december 7-től hazánkból is használható a Stadia játékstreaming. Van ingyenes verzió és Pro előfizetés is, ám a Stadia kontroller vagy a Chromecast Ultra hivatalosan továbbra sem kapható itthon.

Hét európai országgal (Ausztria, Csehország, Lengyelország, Magyarország, Portugália, Románia, Szlovákia, Svájc) bővült a Google által kínált felhőalapú játékszolgáltatás, a Stadia piaca. Ez azt jelenti, hogy hazánkból is elérhető a tegnapi naptól kezdődően a Stadia, amennyiben rendelkezünk Gmail fiókkal.

Az alapcsomag ingyenes, ezzel a Destiny 2: New Light játszható, illetve tartalmat vásárolhatunk az áruházból. Az áruház kínálata közel 100 játékot tartalmaz, a felhozatal nagyon vegyes. Az indie fejlesztők címeitől kezdve találunk új játékokat (pl. Star Wars – Jedi Fallen Order, Red Dead Redemption 2) és retro kedveneket (pl. Doom 64) is. A PlayStation vagy az Xbox kínálatához képest viszonyítva ez kevés, de folyamatosan bővül majd a Google ígérete szerint. A hét péntekén például elérhető lesz a Cyberpunk 2077 is a Stadián a megjelenés napján.

Az ingyenes verzióban maximum 1080p-ben játszhatunk 60 képkocka/másodperccel és a játékokért teljes árat kell fizetnünk. Ez címenként eltér, a Doom 64 például 1500 forint körül van, de az új játékok bőven 20-25 ezer forintba kerülnek. A megvásárolt játékokat legalább megoszthatjuk a Google fiókunkhoz kapcsolt családi profilokkal, így rokonainknak vagy barátainknak „kölcsönadhatjuk” azt, amit megvettünk.

A Pro előfizetés havi 2990 forintba kerül, 4K HDR 60fps-re emeli a felbontást (megfelelő internetkapcsolattal) és jár hozzá egy sor ingyenes cím, illetve bizonyos esetekben kedvezmény a teljes árú játékokból.

Fontos kiemelni, hogy a Pro előfizetés nem egyenlő azzal, hogy minden játékot játszhatunk havi 2990 forintért, a játékok jelentős részéért továbbra is címenként kell fizetni!

Az ingyenes játékok között megtalálható például a Celeste, a Hitman, a kedvezményekkel pedig a legújabb Tom Clancy’s Division zsákolható be 2000 forint környékén. Az ingyenes játékok listája folyamatosan változni fog a Google ígérete szerint és a Pro előfizetéssel ingyen a könyvtárunkhoz adott játékokkal addig játszhatunk, amíg van aktív Pro előfizetésünk. Hasonlóan működik, mint a PS+ vagy az Xbox Live Gold rendszere.

Az első regisztrációt követően egy hónap Pro előfizetés jár minden Google-fióknak.

Ilyen adatközpontokban futnak a játékok /Fotó: Google

Mi kell hozzá?

A Stadia használatához Android okostelefonra vagy tabletre, Chrome OS gépre vagy olyan számítógépre van szükség, melyen fut a Google Chrome böngésző. A számítógépek esetén 4 GB RAM, Intel HD 3000 VGA, Intel Core 2 Duo E6400 CPU a minimum követelmény. Rendszert tekintve PC-n Windows 7 vagy újabb; Mac-en OS X Yosemite (10.10) vagy újabb; Linuxon 64 bites Ubuntu 14.4, Debian 8, openSUSE 13.3, Fedora Linux 24 vagy újabb amit a Stadia igényel.

Androidra (6.0-ra vagy újabbra) az alkalmazást a Google Play Áruházból tölthetjük le, gépen a Stadia.com weboldalt kell a Chrome-ban megnyitni. A kezelőfelület teljesen magyar egyébként.

Ha tévén akarnánk játszani, szükségünk lesz egy Chromecast Ultrára, a tévékbe integrált Chromecast változatokat ugyanis nem támogatja a rendszer. A Chromecast Ultra azonban hivatalosan nem kapható itthon jelen pillanatban.

Azok, akik iOS-t használnak, de szeretnék kipróbálni a Stadiát, nincsenek jó helyzetben. Az Apple szabályai miatt a játékstreaming semmilyen iPaden vagy iPhone-on nem elérhető. Bár a Stadia applikáció letölthető az AppStore-ból (iOS 11.0 vagy újabb kell hozzá), csak a könyvtárunkat és az áruházat érjük el belőle, programot a készüléken elindítani nem tudunk. Amennyiben viszont van Chromecast Ultránk, iOS-ről is el lehet a Chromecast Ultrán indítani a Stadiát.

A Google saját fejlesztésű kontrollere mellett az Xbox One kontroller és a PS4-hez használható DualShock 4 is műkdödik a Stadián

Irányítás

Szerencsére a játékokat nem kizárólag a Stadia kontrollerrel játszhatjuk. Számítógépen az egér és billentyűzet, mobil eszközökön pedig a kijelzőn a virtuális gombok az alap beviteli perifériák. Amennyiben rendelkezünk Xbox One vagy DualShock 4 játékvezérlőkkel, azokat is hozzá tudjuk rendelni a Stadia fiókunkhoz és teljes értékűen használhatjuk őket.

Tapasztalataim szerint a DualShock 4 Bluetoothon történő csatlakoztatása jól működik, viszont érezhető az input lag.

A Facebookon kommentben jeleztétek, hogy bármilyen Android-kompatibilis Bluetooth kontrollert is képes kezelni a Stadia, így ha van otthon ilyen, érdemes kipróbálni. A fórumok szerint egyébként a Nintendo Switch Pro kontrollert is képes kezelni a szolgáltatás.

Milyen sebességű net kell hozzá?

A Google szerint a 720p-s streameléshez 10Mbps gyorsaság elég, 1080p-hez 25Mbps kell, míg a 4K-hoz 35Mbps a minimum.

Tapasztalatom szerint ezek az adatok túloznak, 100Mbps alatt a Stadia egyszerűen nem volt hajlandó a full HD-ra sem vezetékkel, sem vezeték nélkül. WiFin 5 GHz-es hálózatot érdemes használni és a teszt alapján 300 megabites net kell minimum egy stabil full HD streamhez. Böngészőablakban 100Mbps mellett, illetve felette egyébként stabil és megbízható volt a játék.

Mobilneten 720p-re korlátozza a Stadia a felbontást, 4G-n és 5G-n is működik a dolog. Mobilon egy OnePlus 6T-t használva a Telekom 4G hálózatán találkoztam ugyan mikrolaggal, de használható és élvezhető maradt így is a játék.

Bár ez lehet, hogy a régebbi készülékem volt az oka, de időnként úgy tűnt, mintha a játék pörgésével és a kijelzőn megjelenítendő rengeteg akcióval nem tudna lépést tartani a stream.

Kinek érdemes kipróbálnia?

Az egyhavi ingyenes Pro előfizetést bárkinek és mindenkinek érdemes kipróbálni, akit érdekel a Stadia. A regisztrációt követően ugyan meg kell adnunk bankkártyánk adatait, de ha a visszaigazoló emailt követően egyből lemondjuk az előfizetést, kártyánk nem lesz terhelve egy hónap múlva, az ingyenes próbaidőszakot azonban ki tudjuk használni.

Bár az áruház teljes kínálata sivár egy PlayStation vagy egy Xbox játékkínálatához képest, annyi játékot az ingyenesen elérhető címek között is találhatunk, mellyel akár hónapokig eljátszhatunk. Így egy próbát mindenképpen megér a dolog.

Hirdetés
FORRÁSTech2.hu
Óvodás korom óta érdekel az informatika és a technológia világa. Programtervezést és könyvtártudományt tanultam, lassan öt éve, hogy írással és közösségi médiával foglalkozom.