Ahogy a Dropbox állítja, nem törték fel a szolgáltatást, hanem ellopták a fiókokat. A felhasználóknak ez ugyanazt jelenti, vagyis azt, hogy közel 7 millió felhasználónév és jelszó került ki a szolgáltató kezei közül. 400 fiók adatait rakták ki a Pastebin nevű oldalra, majd később még több adat került nyilvánosságra. Jelenleg a névtelen hacker továbbra is bírtokában van az adatoknak, bármit kezdhet vele…

“Dropbox has not been hacked. These usernames and passwords were unfortunately stolen from other services and used in attempts to log in to Dropbox accounts. We’d previously detected these attacks and the vast majority of the passwords posted have been expired for some time now. All other remaining passwords have been expired as well.” – mondta közleményében a Dropbox szóvivője.

Az angol közlemény lényege az, hogy ezeket a felhasználóneveket és jelszavakat más szolgáltatásokból lopták össze és arra használták, hogy a Dropbox fiókokhoz férjenek hozzá. Ez afféle védekezés a Dropboxtól, tehát azt tudjuk, hogy ők ismerték ezt a hibát, de azt nem ismerik be, hogy ténylegesen feltörték-e a rendszert. A jelszavak persze azóta megváltoztak a fiókoknál, tehát végülis már elmúlt a veszély.

Usernames and passwords on Pastebin

Viszont tartsa mindenki szem előtt, hogy manapság rengeteg az ilyen hacker, vannak példák arra is, hogy a legnagyobb rendszerek sebezhetőségeit kihasználva törik fel a szolgáltatásokat, voltak belőle már korábban gondok, így senki adata sincs teljes biztonságban. Mit tudunk ilyenkor tenni? Első és nagyon fontos dolog, hogy a biztonság kedvéért változtassuk meg Dropbox jelszavunkat, lehetőleg legyen minél bonyolultabb, tartalmazzon kis- és nagybetűt, számokat, speciális karaktereket, hieroglifákat és egy ártatlan szűz lány vérét... 🙂 A viccet félretéve tényleg legyen erős jelszavunk, hogy megnehezítsük a hackerek dolgát, valamint ne használjuk mindenhol ugyanazt a jelszót, mert az növeli a sebezhetőséget.

A cikk létrejöttében közreműködött a Telenor Hipernet hálózata.
MEGOSZTÁS
Laci
6 éve írok az informatika és a telekommunikáció világáról és 1 éve készítek videókat. Papír szerint mérnök-informatikus vagyok, de a mobilok világa jobban vonz.