Évek óta – mióta az ujjlenyomat-olvasó elterjedt a köztudatban – várunk arra, hogy mikor kerül be a szenzor a kijelző rétege alá, hogy így a teljes előlap kijelző lehessen. 2018 lesz a válasz, ugyanis a Qualcomm az MWC Shanghai rendezvényen bejelentette, hogy jövő nyártól ezt meg is valósítják.

A vállalat szerint a szenzort nem csak üveg, de alumínium alá is be tudják tenni. Ezen a képen látszik, hogy a kijelző rétege alá OLED panel esetében 1200 mikron mélyre lehet majd implementálni, míg ez üveg hátlap esetében 800 mikron, alumíniumnál pedig 650 mikron.

A Qualcomm szenzora nem csak ujjlenyomat-olvasásra lesz alkalmas, hanem a véráram és pulzusmérésre is képes lesz, ez működni fog ki- és bekapcsolt kijelzővel is. A szenzor működni fog víz alatt is, és ezzel alapvetően könnyebb is lesz vízálló mobiltelefonokat gyártani.

Az üveg (nem kijelző) és fém ház alá építhető szenzorok hamarabb lesznek elérhetők, ahogy ez látható is a fenti idővonalon. A szkennerek működni fognak olyan mobilokkal is, melyekben nem Qualcomm processzor van, így elképzelhető, hogy az Apple és a Samsung is be fog vásárolni. A Note8 esetében szinte biztos, hogy nem lesz kijelző alatti olvasó, az Apple-nél még nem jelenthető ki egyértelműen, de ha esetleg mégsem lenne, akkor a Qualcomm biztosítja a megoldást (jövőre).

Egyébként korábban a Synaptics kidolgozta az üveg alatti ujjlenyomat-olvasó technológiáját, de valahogy ez úgy a feledésbe merült.

Hirdetés
FORRÁSAndroidPolice
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.