A Xiaomi Kínában egyike a legismertebb és legkedveltebb mobilgyártóknak, azonban az ázsiai piacon kívül még nem igazán rendelkeznek erőteljes (és hivatalos) jelenléttel, noha egyre többen ismerik és elismerik a márkát. Ez azonban a jövőben gyökeresen megváltozhat, legalábbis ennek egyik előjele lehet a most létrejött együttműködési megállapodás. Nem akárkit választottak, a finn Nokiával léptek közös szövetségre. Ne felejtsük el megemlíteni, hogy ez nem az a Nokia, aki most visszatért a készülékpiacra (ők ugye a HMD Global kínai cég alatt dolgoznak), hanem az “eredeti” finn vállalatról van szó.

A megállapodás szerint például megosztják egymás közt a szabadalmaikat, ami a Nokia esetében igen komoly múltra tekint vissza. Ezeken felül hálózati technológiákat és berendezéseket nyújtanak a Xiaomi részére, márpedig ebben komoly tapasztalata van a finneknek. Ezeken felül a jövőben közösen fejlesztenek adatátviteli technológiákat, de nem marad ki az egyre felkapottabb AR (kiterjesztett valóság), VR (virtuális valóság) sem, valamint az IoT (dolgok internete) területe sem. Az még egyelőre a jövő zenéje, hogy ez milyen hatással lehet a Xiaomi esetleges nemzetközi piacra lépésére, de bizonyára sokan örülnének egy európai és azon belül a magyarországi debütálásnak.

A cikk létrejöttében közreműködött a Telenor Hipernet hálózata.
FORRÁSNokia
MEGOSZTÁS
Rusi
Több mint egy évtizede foglalkozom telekommunikációval, számos területén dolgoztam már, de bármerre is vitt az utam, az újságírástól nem tudtam és nem is akarok szabadulni. :)