A Xiaomi Kínában egyike a legismertebb és legkedveltebb mobilgyártóknak, azonban az ázsiai piacon kívül még nem igazán rendelkeznek erőteljes (és hivatalos) jelenléttel, noha egyre többen ismerik és elismerik a márkát. Ez azonban a jövőben gyökeresen megváltozhat, legalábbis ennek egyik előjele lehet a most létrejött együttműködési megállapodás. Nem akárkit választottak, a finn Nokiával léptek közös szövetségre. Ne felejtsük el megemlíteni, hogy ez nem az a Nokia, aki most visszatért a készülékpiacra (ők ugye a HMD Global kínai cég alatt dolgoznak), hanem az „eredeti” finn vállalatról van szó.

A megállapodás szerint például megosztják egymás közt a szabadalmaikat, ami a Nokia esetében igen komoly múltra tekint vissza. Ezeken felül hálózati technológiákat és berendezéseket nyújtanak a Xiaomi részére, márpedig ebben komoly tapasztalata van a finneknek. Ezeken felül a jövőben közösen fejlesztenek adatátviteli technológiákat, de nem marad ki az egyre felkapottabb AR (kiterjesztett valóság), VR (virtuális valóság) sem, valamint az IoT (dolgok internete) területe sem. Az még egyelőre a jövő zenéje, hogy ez milyen hatással lehet a Xiaomi esetleges nemzetközi piacra lépésére, de bizonyára sokan örülnének egy európai és azon belül a magyarországi debütálásnak.

Hirdetés
FORRÁSNokia
Több mint egy évtizede foglalkozom telekommunikációval, számos területén dolgoztam már, de bármerre is vitt az utam, az újságírástól nem tudtam és nem is akarok szabadulni.