Hosszú évek után, az Android Q 4-es bétájában újra feltűnt az arcfelismerés a rendszer biztonsági beállításai között.

Ugyan az androidos készülékek a Lollipop rendszer óta támogatják az arc azonosításával történő képernyőzár-feloldást, másra eddig nem volt jó ez a funkció. Most azonban, az Android Q negyedik bétájának biztonsági beállításai között újra megjelent az arc alapú azonosítás opciója. Ráadásul az Android Q már vásárlások hitelesítéséhez és jelszó helyett is képes lesz az arc alapú azonosítást használni. Eddig — még ha a képernyő feloldásához be is volt állítva a Smart Lockban az arcfelismerő — a fizetések, jelszavak helyettesítésére nem volt használható, ott ujjlenyomatot vagy jelszó begépelést kért a rendszer.

Ezekre lesz használható az Android Q alatt az arcfelismerés

A béta szoftverben a beállítások között felsorolt lehetőségeket ugyan meg lehet nézni, viszont használatuk egyelőre nem működik. De a látható opciók alapján elmondható, hogy a Google az iPhone-ok FaceID-jához hasonlóan tervezi az arcfelismerő rendszerszintű használatát.

Kérdéses, hogy a Google szoftveres megoldása önmagában lesz-e annyira megbízható, mint a speciális szenzorokkal dolgozó FaceID. Nagyon sok androidos gyártó ugyanis egyáltalán nem épít extra szenzorokat az előlapi kamerához, melyek biztonságosabbá teszik az arccal történő feloldást. Például maga a Google sem tett ToF szenzort az eddigi Pixelekbe, pedig az LG és a Huawei már évek óta használja ezt a technológiát az arc alapú feloldáshoz telefonjaikban.

Hirdetés
FORRÁSAndroid Authority
Óvodás korom óta érdekel az informatika és a technológia világa. Programtervezést és könyvtártudományt tanultam, lassan öt éve, hogy írással és közösségi médiával foglalkozom.