Cikkünk alanya egy újabb kínai okostelefon, az Elephone P8000. A készülék a KéK Telekommunikáció, az első és egyetlen hivatalos magyarországi forgalmazó jóvoltából jutott el hozzánk tesztelésre. Köszönjük partnerünknek a lehetőséget, hogy Magyarországon elsőként tesztelhetjük a készüléket.

kek_logo

Dizájn/Megjelenés

Nagyon sokan ha meghallják, hogy a telefon Kínából van, akkor egyből párhuzamot is vonnak és lesz**ozzák a készüléket. A legtöbben a készülékek anyaghasználatát kifogásolják, hogy gyenge minőségű anyagokból rakják össze őket, hogy minél olcsóbban jöhessenek ki belőle. Na ez az Elephone P8000 pont nem igaz. Első ránézésre is látszik, hogy nem spúrkodtak Kínában, ha már csak azt nézzük, hogy a készülék kerete teljesen fémből van. És nem csak a keret, hanem a teljes belső ház (leszámítva a kijelzőt és a hátlapot). Ez csak egy pozitívum az Elephone P8000 javára. De nézzük végig, hogy mit találhatunk a készüléken.

Az előlap “nagy feketeségének” jó nagy százalékát a kijelző teszi ki, melynek képátlója 5,5″, a felbontása pedig FullHD. A káva kicsit becsapós, mivel az előlapon nem a teljes fekete részt foglalja el a kijelzőt, hanem még van pár milliméter ráhagyva. Ez dizájn szempontjából igen impozáns, olybá tűnik, mintha csak 1 milliméter lenne a káva. A kijelző fölött találjuk a beszédhangszórót, mellette balra a fény és közelségérzékelő szenzorokat, illetve az előlapi kamerát mind az 5 megapixelével. A kijelző alatt láthatunk egy kört és két pöttyöt. Ezek ugye érintésérzékeny, dedikált gombok. A “kör” alatt egy LED is kapott helyet, így ha értesítésünk van, vagy épp töltjük a telefont, akkor nem kell bekapcsolni a kijelzőt, hogy megnézzük, történt-e valami új. Mellett a bal oldalon van az opciók gomb, jobb oldalon pedig a vissza gomb.

Ha áttekintünk a készülék hátlapjára, igen sok mindent láthatunk. Kezdjük az első benyomással, a mintázattal, mely teljesen egyedi megjelenést biztosít a készüléknek. Legalul találjuk a P8000 fő hangszóróját, fölötte a gyártó, az Elephone logóját. Legfelül a készülék 13 megapixel felbontású fő kameráját találjuk, alatta a LED segédfényt és hátramaradt az utolsó hátlapi elem, a szögletes keretekbe zárt ujjlenyomatszenzor. A szenzor 360 fokban érzékel, tehát teljesen mindegy, hogy tartjuk rá a már beregisztrált ujjunkat, akár fejjel lefelé is felismeri. A hátlap egyébként nagyon erős műanyagból van, igen nehéz is lepattintani, de nem lehetetlenség. A hátlap alatt láthatjuk a két MicroSIM bemenetet és a MicroSD foglalatot.

Ha a készülék keretét bámuljuk, szembetűnik alul és felül két-két fehér csíkocska. Ez a készülék antennája, a fém házon át ezen keresztül jön át a jel. Ezt már megszokhattuk az iPhone 6-nál, de itt azért stílusosabban néz ki. A gombokat a P8000 jobb oldalán találjuk meg, felül helyezkedik el a hangerőszabályzó duó, alatta pedig a bekapcsológomb. Fent a jobb oldali részen kapott helyet a Jack audio bemenet, alul pedig középen a MicroUSB aljzat, illetve tőle balra a beszédmikrofon.

Méreteit tekintve az Elephone P8000 nem mondható “kispályásnak”, 155.2 x 76.6 x 9.2 milliméteres dimenzióival már a phabletek közé is sorolhatnánk. Ezt tömege is igazolja, mely egészen pontosan 209 gramm. Ehhez hozzájárul a fém kialakítás és a 4.165 mAh kapacitású akkumulátor is.

Szoftver

Szoftveres fronton a készülék egy Android 5.1-es verziószámú rendszert futtat, melynek felhasználói felülete a Huawei készülékekre emlékeztet. Az Android rendszernél már megszoktuk, hogy van vagy középen vagy jobb oldalon egy “alkalmazások” nevű ikon, amire ha rábökünk, akkor oldalakon át felsorolja nekünk a készülék összes telepített alkalmazását. Nos itt ez nem így van. Itt alapjáraton kapunk két oldalt. Az egyik a főoldal, a másikon pedig mappákra rendezve találjuk az alkalmazásokat. Ilyen mappákat találunk, minthogy Média, Eszköz, Kommunikáció, Menedzsment, További alkalmazások… Ezeken belül fogjuk megtalálni pl. a beállítások vagy a fájlkezelő ikonját is. Illetve még egy érdekesség a felületet tekintve, hogy ha belépünk egy mappába, akkor onnan jobbra-balra átléphetünk egy másik mappába is, tehát pl. az Eszköz mappából egy balra húzással átléphetünk a Média mappába, így nagyon egyszerűen tudunk mappák között navigálni.

Extra szoftverek nincsenek igazából, az egyetlen említésre méltó dolog az a Service app, melyre ha rákattintunk, akkor az Elephone ügyfélszolgálatára tehetünk fel kérdést vagy javaslatot a készülékkel kapcsolatosan.

Azonban nem maradhatnak el a képek, melyeket lent láthattok a felhasználói felületről, többek között a mappaváltásról is:

Hardver

Jöjjön a vas. Ha röviden kell jellemezni az Elephone P800 hardverét, akkor kulcsszavakban a következő: 8 x 1,3 GHz, 3 GB RAM, FullHD kijelző, 16 GB belső tárhely, Mali-T720 grafikus gyorsító. Ugye ezek a lényegi infók egy okostelefonnál. Fogtuk magunkat, (mármint én fogtam a telefont) letöltöttem néhány tesztappot és le is futtattuk őket. Köztük az AnTuTu Benchmark, a Geekbench 3 és a Quadrant Standard. Három a magyar igazság, lássuk milyen eredményt produkált az Elephone P8000.

Az AnTuTu Benchmark v5.7.1-en a készülék 32.400 pontot ért el, a Geekbench 3 teszt az 1 magra jutó teljesítményt 618 ponttal, a többmagosat pedig 2.731 ponttal jutalmazta, illetve a harmadik teszten 19.397 pont lett az eredmény. Jó vagy nem jó? Igazság szerint a pontszám (főleg az AnTuTu-n) lehetett volna kicsit jobb, de például a Geekbench 3 többmagos pontszáma egy Galaxy S5-tel vetekszik, így azt lehet mondani, hogy nézőpont kérdése. A pontszámok adottak, valahol jó eredményt ért el a készülék, máshol pedig kevésbé jót.

Az én személyes tapasztalatom, hogy maga az operációs rendszer nagyon jól, akadás mentesen fut, de ez persze alapkövetelmény egy ilyen árfekvésű készüléknél. Az általam telepített appok és játékok kiválóan futottak. Közülük a legnagyobb teljesítményigényű a Mortal Combat X nevű játék volt, amit meglepően jól bírt a készülék, nem akadozott. Így kérdem én…ítélhetünk mindig pontszám alapján? Szerintem nem minden esetben, ezért is próbáljuk ki a készülékeken a komolyabb játékokat is, hogy igazolni vagy cáfolni tudjuk a pontszámot.

Igaz, hogy fentebb már címszavakban leírtam a hardveres specifikációkat, de azért egy részletesebb táblázatba is összeszedem ezeket kibővítve néhány extrával, illetve lentebb az AnTuTu által látott specifikációkról készült képernyőképeket is láthatjátok majd.

 Kijelző  5,5″ – FHD 1080 x 1920 pixel, 400 dpi
 Chipest  MediaTeK MT6753
 Processzor  8 magos, magonként 1,3 GHz órajel
 Grafikus chip  Mali-T720
 Memória  3 GB RAM / 16 GB belső tárhely (bővíthető MicroSD kártyával)
 Operációs rendszer  Android 5.1 64 bit
 Kamera  13 mpx Samsung 3L2 szenzor a hátlapon (LED villanóval) + 5 mpx előlapi kamera
 Akkumulátor  4.165 mAh Lítium-Ion
 Extrák  Ujjlenyomatszenzor 360 fokos érzékelés, 90%-os pontosság

 

Kamera

 Az Elephone P8000-ben az előlapon egy 5 megapixel felbontású kamerát kaptunk, a hátlapra pedig egy 13 megapixeles Samsung 3L2 típusú szenzor került, természetesen autófókusszal és alatta egy LED villanóval. Ez egy egy alapkövetelmény egy ilyen kaliberű okostelefonnál.

Magában a kamera applikációban nincs semmi rendbontó, a már megszokott funkciókat kapjuk. Lehet automata a történet, vagy akár teljesen testre lehet szabni a beállításokat, állíthatjuk az ISO, WB értékeket és így tovább. A 13 megapixeles képek 4:3-as képarányban készülnek, a 16:9-es képarány szerelmesei se csüggedjenek, mert át lehet állítani, viszont így a képméret lecsökken 9,5 megapixelre. Egyébként nagyon szép képeket csinál a készülék, különösen a makró felvételeknél sziporkázik.

A lényegi infókat elmondtam a kamerával kapcsolatban, jöjjenek hát a kameraképek, a képek alatt pedig egy rövidke tesztvideó.

Videó:

Adatk./Akkumulátor

Az Elephone P8000 adatkommunikáció szempontjából szinte tökéletes, hisz egy átlag felhasználó számára minden igényt kielégít. A készülék 4G képes, így az itthoni 4G szolgáltatóknál élvezheti a maximális mobilinternet nyújtotta sebességet. Egyetlen hiányossága, hogy nincs benne NFC chip. Sok tartozék van, ami NFC képes, ez persze csak egy olyan funkció, mellyel megkönnyíthetjük két eszköz párosítását, de ettől függetlenül Bluetooth kapcsolattal is megoldható ez.

A teljesség kedvéért összeszedtem egy táblázatba nektek a legfontosabb adatkommunikációt érintő adatokat a készülékről:

 Támogatott frekvenciasávok   TDD-LTE:band 41 (2500)FDD-LTE:band 2/4/7/17(700/1700/1900/2600)WCDMA:band 2/4/5(850/1700/1900)GSM:band 2/5/8(850/900/1900)
 WiFi  802.11 b / g / n
 Bluetooth  van, v4.0
 Navigáció  van, GPS + AGPS
 NFC  nincs
 IrDa  nincs

Amit persze nem hagyhatunk szó nélkül, az az akkumulátor. A készülék akksija igen nagy kapacitású, egészen pontosan 4.165 mAh. Ez az átlag okostelefonokhoz képes majdnem kétszer akkora kapacitás. Az akku egyébként nem cserélhető, viszont az akkufedél levehető. A készülék akkumulátora gyorstöltésre is alkalmas, így akár 2A-es hálózati adapterrel is tölthetjük a készüléket, amivel le tudjuk redukálni a töltési időt. A gyártó 268 óra készenléti és 21 óra beszélgetési időt ígér a készülékhez, mely szerintem teljesen reális, ha azt nézzük, hogy 12 óra leforgása alatt mindössze 5%-t merült a készülék. Természetesen ha egész nap játszunk a telefonon, akkor nem bírja ilyen sokáig, de összegezve, normál használat mellett (internet, wifi, facebookozás) 2 napot kibír a készülék bőven.

Ár/Érték arány

A készülék bruttó fogyasztói ára 83.500 Ft, melyet Magyarországon hivatalosan kizárólag a KéK Telekommunikáció kínálatában lehet kapni. Ezért az árért egy FullHD felbontású, 8 magos processzorral, 3 GB RAM memóriával, 13 mpx-es Samsung kamerával, ujjlenyomatszenzorral és nagy kapacitású akkumulátorral rendelkező 5.1-es Android futtató okostelefont kapunk. Ha így összerakjuk a specifikációkat, és megnézzük más gyártók hasonló árcímkével rendelkező készülékeit, akkor egy nagyon jó ár/érték arányú készülékről beszélhetünk. Számos egyéb forgalmazót találunk az interneten, sajnos felhasználói vélemények szerint egy esetleges ÁFÁ-s számla kiállítása, vagy a garancia érvényesítése már gondot jelent. Legyünk óvatosak.

A KéK Telekommunikáció webshopját az alábbi linken érhetitek el:
http://ws.kektel.hu/p8000?search=P8000

Összegezve én elégedett voltam a készülékkel, jól teljesített a napi használatban, nem volt vele semmi probléma.

[wp-review 11765]

Hirdetés
6 éve írok az informatika és a telekommunikáció világáról és 1 éve készítek videókat. Papír szerint mérnök-informatikus vagyok, de a mobilok világa jobban vonz.

6 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Egy hete próbálok használni egy ilyen készüléket, két hónapot vártam rá, mire megérkezett.
  Első feltöltés óta rossz a készülék, melegszik (nem kicsit) lefagy, villog a képernyője stb.
  Az ujjnyom feloldás nem működik rajta, a 4G-t nem tudja.
  Már bánom, hogy megvettem.
  Panaszomra azt írták, hogy ROM frissítés után jó lesz!
  /Egy új készüléknél mindjárt frissítéssel kezdjen a vevő??/
  Frissítés után sem lett jó.
  https://www.youtube.com/watch?v=Es6EoKp0804

 2. Szia. Ahogy néztem a videót arra gondoltam hogy próbáld meg átállítani a hátteret meg valami másik lanchert felrakni (Pl. Nova). A zarkepernyon nem volt probléma meg a feladatkezeloben sem. Mondjuk a ha bemesz a beállításokba akkor is így villog?

 3. ROM frissítés után valamivel jobb lett, már használható, de az ujjnyom feloldás nem működik és a 4G sem.

 4. Én 60k-ért rendeltem gyártótól megvagyok vele elégedve, az OP rendszert egy Launcher segítségével stock androidá csináltam, rendkívűl strapabíró telefon( töbször lelett ejtve betonra, idegességemben még ököllel rá is csaptap a kijelzőre párszor és semmi baja) 5/5 teló az áráért.

Comments are closed.