A Huawei nagy erőforrásokat invesztál különböző kutatásokba és ennek meg is lett az eredménye. A vállalat egyik intézménye, a Watt Laboratory bejelentette új, grafént tartalmazó lítium-ion akkumulátorát, ami jobban ellenál a magas hőmérsékletnek, mint a hagyományos Li-ion telepek.

Az okostelefonokban mindent fejlesztenek, QHD (vagy akár 4K) kijelzőkről beszélhetünk, 10 nanométeres chipset technológiák, optimalizáltabb szoftver, azonban akku terén még mindig várjuk a nagy áttörést. Noha ez az újdonság nem akkora nagy bréking, még mindig lítium-ion akkuról van szó, de ezeket sikerült úgy módosítani, hogy rezisztensebb legyen a magas hőre.

Dr. Yangxing Li, a Watt Laboratory vezető tudósa elmondta, hogy három technológia segítette őket ahhoz, hogy létrejöjjön az új akkumulátor. Ez első egy új adalékanyag, mely eltávolítja a víz nyomait és megakadályozza, hogy magas hőmérsékleten elpárologjanak az elektrolitok. A második a módosított nagy kristályú NMC (szigetelő) anyagok jelenléte, melyeket a katódhoz használtak és ez képes növelni a katód por stabilitását hőhatásra. A harmadik pedig a már korábban említett grafén, ami még hatékonyabb hűtést eredményez a Li-ion akkumulátornál.

Dr. Yangxing Li szerint nagyobb hőmérsékletű környezetben az új akkumulátor 5 fokkal hidegebb volt, mint az átlagos akkuk, illetve 60 fokban 2000 újra töltés után is a kapacitás 70%-on volt, tehát az akkuk élettartama is javult, nem csak a hővel szembeni ellenállás.

Az új telepeket így már használhatják olyan régiókban, ahol az átlagnál sokkal nagyobb a hőmérséklet, illetve például drónoknál is, ami igencsak fel tud melegedni, ha sokat használjuk. Még 2015-ben bejelentett a Watt Laboratory egy gyorstöltési technológiát, amivel 5 perc alatt feltölthető volt 48%-ra egy 3000 mAh kapacitású akkumulátor. A vállalat szerint ez a technológia is hamarosan elérhető lesz, elvileg december végén érkezik egy új készülék, mely már ezt is támogatni fogja, azonban arról nincs hír, hogy az új akkuval érkezne-e ez a mobil.

Mindenesetre örülünk annak, hogy az akkumulátorokkal is foglalkoznak és nem csak a processzor csíkszélességének csökkentésére utaznak.

Hirdetés
FORRÁSAndroidAuthority
Laci
6 éve írok az informatika és a telekommunikáció világáról és 1 éve készítek videókat. Papír szerint mérnök-informatikus vagyok, de a mobilok világa jobban vonz.