Hirdetés

A Xiaomi ma újabb rekordot döntött, demózták a jelenlegi leggyorsabb mobiltöltést, 200W-tal mindössze 8 perc alatt pumpáltak fel 0-100%-ra egy Mi 11 Prót. Már most hozzátenném, hogy kereskedelmi forgalomban a Mi 11 Pro maximum 67W-ot támogat és 5000 mAh-s az akkumulátora, a tesztet egy egyedi, 4000 mAh-s készüléken végezték el.

A kínai gyártó elképesztő tempót vett fel, nem csak a 200W-tal döntöttek rekordot, de az egy negyedév alatt bemutatott készülékek számában is. Ez alapvetően kétélű dolog, egyrészt szinte minden árkategóriában találhat magának az ember jó ár/érték arányú telefont, ami szuper, de sokakat ez a bőség teljes döntésképtelenségbe taszít. Nagyon sok és sokféle telefon van a piacon és én például a Redmi Note 8 (2021) bejelentésekor tettem fel a „minek” kérdést. Valahol érthető, hisz a Note 8 egy abszolút közönségkedvenc volt, de az új procit leszámítva minden maradt ugyanaz. Ilyen sok új készülék mellett én sok értelmét nem látom. Ár/érték arányban biztos jó lesz, de akkor is.

A Xiaomi új bejelentése technológiai szempontból tényleg lenyűgöző, a 200W-os ultragyors vezetékes töltés mellett 120W-os vezeték nélküli töltést is demóztak. A tesztet videón is láthatjuk, a 4000 mAh-s akkut kevesebb mint 8 perc alatt teljesen fel tudták tölteni, vezeték nélkül is csak 15 perc kellett ehhez. Ez önmagában tényleg remek, de felvet pár kérdést.

A Mi 11 Ultra akár 120W-tal is tölthető

A gyorstöltés felhasználói szempontból mindenképp előnyös, hisz mondjuk 15 perc is elég, hogy mondjuk egy fél napig is bírja szusszal, azonban az akku szempontjából nem előnyös, ugyanis minél gyorsabb a töltés, annál hamarabb degradálódik, veszít a kapacitásából és szorulhat cserére.

Szóval a töltés sebessége tényleg lenyűgöző, de a degradáció a jelenlegi lítium alapú technológiával a legnagyobb akadály, amit le kell küzdeni. A másik kérdés pedig nem technológiai, inkább arra irányul, hogy a ma piacon lévő gyorstöltési megoldásokkal kevesebb mint fél óra alatt feltölthetjük úgy a mobilunkat, hogy 1-2 napig lehet használni. Szükségünk van ennél többre, gyorsabbra? A fejlődés persze nem fog ettől még megállni, csupán egy kérdés, ami a hír hallatán felmerült a fejemben.

Hirdetés
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.