Hirdetés

Bevezető

Az Archosról már írtunk egy bővebb cikket, hiszen a francia cég a korábbiaknál meglehetősen nagyobb elánnal veti bele magát a mobiliparba, ami kishazánkat is a figyelem középpontjába helyezi. Mivel egy kvázi új (azért csak ebben a szegmensben igaz ez, hiszen szűk két évtizedes történelme van már a vállalatnak) gyártóról beszélünk, így azért ők is tudják, hogy nem könnyű művelet magukhoz édesgetni a felhasználókat, és nem is az A-márkákkal kívánnak meg harcba szállni.

Múltkor a Diamond Omegával mutatták meg, hogy a csúcskategóriában is képesek versenyre kelni, tesztalanyunk, az Archos Sense 55s pedig szintén egy erődemonstráció, amivel magukra szegezik a figyelmet, hogy külsőleg is tudnak olyan eszközöket eszkábálni, amitől leesik az ember álla. Ettől persze még nem lesz egy csapásra best buy a termék, vannak jó és kevésbé jó tulajdonságai is.

Külső, kijelző

Az Archos Sense 55s nem is a 142,5 x 74,2 x 8 milliméteres dimenzióival, vagy éppen a 130 grammos tömegével hívja fel magára a figyelmet, hanem az 5,5 hüvelykes, 1080 x 1920 hüvelykes kijelzőjével. Pontosabban annak kialakításával. Először ezt a formatervet talán a Xiaomi Mi Mixnél láthattuk, kikerekedett mindenki szeme, micsoda futurisztikus eszközt dobtak piacra a kínaiak. S lám, nem sokkal később már az alsóbb szegmensben is láthatunk ilyeneket. Számomra annak ellenére is gyönyörű ez a telefon, hogy alul elég vastag a káva, a széleken és felül szinte egyáltalán nincs keret (felülre mégis odafért a beszélgetési hangszóró), nagyon kompakt, egy kézzel rendkívül jól használható mobilról beszélünk.

Az egész telefont tényleg az IPS kijelző adja el, gyönyörűek a színek, a betekintési szögek hibátlanok, rendkívül nagy élmény a tartalomfogyasztás. Az előlapi kamera sem maradt el, a jobb alsó sarokba került, nem éppen a legjobb pozíció, de máshová nem nagyon fért volna el. Anyaghasználat tekintetében műanyag és üveg alkotja a kütyüt, az összeszerelési minőségbe nem lehet belekötni. Hátul dupla kamerarendszert figyelhetünk meg, ami alá ujjlenyomat-olvasó került. Szerencsére akad 3,5 milliméteres jack kimenet, sőt, még USB Type-C port is, ami azért ebben a kategóriában még mindig ritka.

Hardver

Ha valami kívülről szép, még nem biztos, hogy belülről is az. Sajnos ez a megállapítás az Archos Sense 55s esetén is igaz, hiszen egy MediaTek MT6737T lapka dolgozik a burkolat alatt. A processzor 4 darab 1,5 GHz-es Cortex-A53 magot foglal magában, rendszermemóriából 2 gigabájt LPDDR3 jutott, az adatokat pedig a 16 gigabájtos adattárolóra menthetjük. Mivel gyárilag csak 10,88 gigabájt marad szabadon (a többin a rendszer tesped), így nem árt egy microSD kártya beszerzése, hiszen akár 256 gigabájttal is bővíthetjük a telefont.

A rendszersebesség sajnos csak közepes, ez a rendszerchip nem feltétlenül egy Full HD felbontású panellel van a legjobb barátságban, inkább kicsit küzd vele. Ez a normál feladatoknál is érződik, hiszen az alkalmazásváltás, vagy éppen a komolyabb gyári programok futatása során is képes elgondolkodni a szoftver. Nem mondom, hogy zavaró, de aki már megszokta a gyors váltásokat, az érezni fogja a különbséget. Geekbench 4-ben 633 / 1776 pontot gurított a készülék.

Szoftver

Android 7.0 fut az Archos Sense 55s fedélzetén, semmi csicsa, semmi átalakítás, gyári ikonok köszönnek vissza mindenhol. Ezzel az ég világon semmi gond nincs, legalább nem terhelődik feleslegesen a processzor (így is elég munka neki a kijelzővel szimbiózisba kerülni), mégis minden olyan funkció adott, amit az Androidnál elvárnánk.

Felülről húzható le az értesítési sáv a gyorbeállítási ikonokkal együtt, a betűméret változtatható, az alsó vezérlőgombok sorrendje viszont sajnos nem (ellenben bármikor eltüntethetők).  A beállításokban igazából nincs semmi extra, tényleg csak a szokásos dolgokkal babrálhatunk. Egyetlen extra azért mégiscsak akad, mégpedig az ujjlenyomat-olvasó. A szenzor nem szerepel rosszul, kényelmesebb így feloldalni a képernyőt, működése precíz, sebessége kielégítő.

Kőegyszerű az egész szoftver, ami csupán a legfontosabb programokat tartalmazza. A menüben találjük a Chrome böngészőt, sok google-ös appot (YouTube, Térkép, Drive…), plusz van még ébresztőóra, fájlkezelő, naptár, üzenet- és híváskezelő. Mi marad tehát? Play Áruház, már ha valaki fel szeretne telepíteni valamit.

Kamera, multimédia

A hátlapon két kamerát is találunk: mindkettő 8 megapixeles, ám az egyik egy Sony IMX219, a másik pedig egy ismeretlen típusú, ám nagylátószögre képes szenzor. A kettő között ledes villanót is találunk, ez is duplázva lett. Videókat 1080p-ben 30 fps-sel lehet rögzíteni, az előlapi egységgel pedig 5 megapixeles szelfiket lehet lőni.

A kameraszoftver átlátható és rémesen egyszerű: jobb oldalon találunk ikonokat a HDR-hez, a vakuhoz, a váltáshoz, valamint a galériához, bal oldalon pedig egyrészt a filtereket érjük el, másrészt a bal alsó sarokban a beállításokat. Akad expozíció korrekció, fehéregyensúly, képtulajdonság, GPS-helyzet eltárolás, arcfelismerés, sorozatfelvétel, önkioldó. Módokból csak normál és panoráma van, manuális sajnos nincs.

Dupla kamera ide vagy oda, ezek a képek bizony már nem olyanok, amit a telefon vételárának fényében elfogadna a felhasználó. Rendhagyó módon az éjszakai, sötétebb fényviszonyok között készült felvételekkel kezdeném, mert sajnos azok az alkotások tényleg a felejthető kategóriába sorolhatók, nagyon rossz a vonalélesség, a részletek még stabil kezek esetén is elmosódnak. Egy fokkal jobb a helyzet nappal, de ilyenkor pedig általánosságban jellemző, hogy sárgásak a színek, plusz nem elég világosak, amin a HDR próbál ugyan javítani, de nagyon az sem tud.

Adatkommunikáció, üzemidő

Az Archos Sense 55s egy nanoSIM-et és egy microSIM-et fogad be, utóbbi helyére lehet biggyeszteni egy microSD-t, ha inkább a tárhelybővítést választjuk. A B20-as LTE (150/50 Mbps) elengedhetetlen és természetesen rendelkezésre áll, ezen kívül a repertoár része a 802.11 a/b/g/n/ac-s WiFi, a Bluetooth 4.0 LE, valamint az A-GPS. A navigálás könnyed, köszönhetően annak, hogy a mobil a GLONASS műholdak információt is fel tudja dolgozni. NFC sajnos nincs, viszont rádió van, ami egyre ritkább sajnos manapság.

A hátlap alatt egy 3000 mAh-s lítium-ionos akkumulátor hever, amit Type-C porton keresztül lehet etetni. Az üzemidő nem tragikus, de azért egy napnál többet nem érdemes várni, a képernyő sokat fogyaszt, amin az energiatakarékos mód sem tud nagyon javítani. A töltés némileg megoldja a gondot, a gyári 2 amperes adapter ugyanis elég gyorsan képes belepumpálni a telepbe a százalékokat.

Verdikt

Az  Archos Sense 55s ára 65 ezer forint, ami egyáltalán nem kevés, fel lehet sorolni előnyöket, amiért instant érdemes szaladni a boltba, de negatívumokat is, ami nem teszi rendkívüli ajánlattá a telefont. Egyértelmű, hogy a napos oldalra a kijelző és a formaterv tartozik leginkább, hiszen még mindig futurisztikusnak hat az egész készülék, ráadásul hiába a viszonylag nagy kijelző, egy kézzel is kényelmes nyomogatni. Szintén jó hír a dual SIM képesség, plusz az üzemidő sem nevezhető rossznak.

Ami már kevésbé magához édesgető tény, az a rendszersebesség, hiszen ha nem is fogjuk falhoz vágni a telefont, azért néha érezhetően több időt vesz el a dolgok betöltése, mint kellene, és itt most példának említhetnénk a kamera filtereit, vagy éppen az alkalmazások közötti váltást. Mindeközben maga a hardver sem éppen a legidőtállóbb, és a dupla kamera sem hozza azt a szintet, amit akár a hobbifotósok elvárnának. Az Archos Sense 55s összességében tehát egy gyönyörű telefon, amivel megint megmutatták a franciák, hogy elhivatottak, de akkor lesz igazán jó vétel, ha olcsóbban lesz elérhető, bár mint tudjuk, a hivatalos árazáshoz itthon egy csomó „felesleges” illetéket, adót meg kell fizetni.

Hirdetés
Tamás Zsolt
Nem kérdés, miket szeretek: technológia, jog, sport, utazás, zene, autók. Aki követné, hogy merre járok: www.instagram.com/tamzsolt