Az Achos Sense 50x egy consumer piacra fejlesztett strapatelefon kifejezetten azok számára, akik a masszív külsőt részesítik előnyben és nem igényük a csúcsteljesítmény.

Dizájn

A kék doboz fedelét felemelve egyből a telefon fogad minket, alatta pedig a különböző tartozékokat találjuk. Van cserélhető fejű, 5V/2A-es hálózati adapterünk, egy USB Type-C adatkábelünk, egy OTG kábel, egy USB Type-C – MicroUSB adapter és egy fülhallgató. Fontos, hogy ezeket a tartozékokat használjátok, mivel a telefon csatlakozója fedett és mélyebben van, így csak ezekkel a hosszabb végű kábelekkel, adapterrel használható. A dobozban van még használati útmutató, simtű és egy kijelzővédő fólia is.
Térjünk rá a mobilra. Nem újdonság, hogy egyes gyártók közös formaterven osztoznak. Így van ez a Sense 50x-szel is, ami gyakorlatilag ugyanúgy néz ki, mint a BlackView BV7000 Pro.
A hátlapja nagyon erős műanyagból van, a kamerát és az ujjlenyomat-olvasót körülvevő terület pedig fém. A hátlap nem ragasztott vagy patentes, hanem végig csavarokkal van rögzítve. Ugyanez igaz az oldalán levő fém csíkra is: a gomboknál kereszthálós, érdes felület fogad minket, a jobb oldalon kapjuk a hangerőszabályzókat, a bekapcsológombot és van egy teljesen programozható gombunk is.
A bal oldalon a kártyák tálcájának fedelét látjuk, amit nem egyszerű felnyitni. Körömmel nem sikerült, így egy simtűt vettem kézhez. Ha felnyitod, úgy tudod kivenni a tálcát, ha a sarkán levő kis pöcköt benyomod és így kidobja. A tálcára egy microSIM-et és egy nanoSIM-et tehetsz vagy utóbbi helyére egy microSD kártyát.

Fent a szintén zárt jack csatlakozó található, alul pedig az USB Type-C port és a mikrofon. A hanghívások minőségével én elégedett voltam, jól hallottam a másik félt és ő is engem. A kijelző fölött találunk értesítési ledet és előlapi kamerát, valamint a szokásos beszédhangszórót, közelségérzékelőt és fényszenzort. Az androidos vezérlőgombok nem szoftveresek, hanem kapacitív érintőgombok formájában találjuk meg őket a kijelző alatt.

A hangzással én elégedett vagyok, meglehetősen hangos és minőségben is elfogadhatónak találom.
Az Archos Sense 50x fogása remek, az oldalakon elhelyezett gumis felületeknek és a hátlap érdességének köszönhetően nem csúszik a kezedben, viszont 223 grammjával nem tartozik a legkönnyebbek közé. Ahogy a hátlapon is látható, IP68-nak megfelelően por- és vízálló.

Kijelző

Kávák azok vannak. Ez nem is baj, ugyanis ez nem divattelefon, hanem egy leginkább munkakörnyezetre kitalált készülék. A megjelenítő 16:9-es képarányú, 5 hüvelykes, de ami előnyös, hogy a felbontás FullHD. A pixelsűrűség 441 ppi, IPS LCD a panel, ezt pedig Gorilla Glass 3 típusú üveg védi a külső hatásoktól.
Maradjunk a ténynél, hogy nem OLED a panel, hanem IPS LCD. Ehhez viszonyítva szerintem teljesen korrekt: a betekintési szögek jók, a színek nincsenek túlszaturálva. Egyedül a maximális fényerő az, amit kevesellek. Lehet látni napsütésben is, szóval a fényerő elég, de lehetne kicsit jobb is. A színhőmérséklet állítására nincs gyárilag lehetőség.

Szoftver

A Sense 50x Android 7.0 Nougat operációs rendszert futtat, a Google 2017. augusztusi biztonsági csomagjával, tehát van mit bepótolni. A szoftverben nagyon sok testreszabás nincs, az Archos inkább meghagyta a gyári felületet. Vannak azért extrák: az alkalmazáslistánál alul betűrend szerint tudunk keresni, vannak módosított ikonok is a készletben, ha pedig benézünk a beállítások közé, látható néhány angol nyelvű menüpont. Ami nem a gyári Android része, az egyelőre még angolul van, reméljük az Archosnál figyelnek erre és lesz magyarítás.

A Gesture Unlock menüponton belül beállíthatjuk többek között a dupla koppintásos ébresztést, van egykezes mód is a készülékben, a Smart Key menüponton belül pedig a programozható gomb egyszeri, hosszú és dupla nyomására adhatunk meg különböző funkciókat.

Extra szoftverek tekintetében van egy Archos Video nevű lejátszó, egy ébresztőóra és egy news.me app, ezeket le lehet törölni, viszont a News Republicot csak tiltani lehet.

Hardver

Jöjjön a vas! A teljesítményről egy 4 magos MediaTek MT6737T típusú processzor (1,5 GHz) és egy Mali-T720 MP2-es grafikus gyorsító gondoskodik, rendszermemóriából 3 GB-ot kapunk, a belső tárhely pedig 32 GB, amiből 25 GB a szabadon felhasználható mennyiség.
AnTuTu Benchmark 37255 pont
Geekbench 4 669 / 1879 pont
Mire elég ez? Az alaprendszer gond nélkül megy, a közösségi applikációknál sem tapasztalható különösebb probléma, illetve a legtöbb, kisebb hardverigényű Androidos játék is elfut rajta, a játékokra néhány példát a teszt eleji videóban láthattok. Az ilyen rugged okostelefonok hardvere általában gyengébb, mint a csinosabbaké.
Adatkommunikáció szempontjából van benne 802.11 b/g/n szabványú WiFi, látja az 5 GHz-es hálózatokat is, emellett Bluetooth 4.0, A-GPS és GLONASS támogatottság is jellemzi, van benne giroszkóp, FM-rádió és NFC is, így a mobilfizetés előtt sincs akadály.

Kamera

Az előlapi kamera 8 MP felbontású fotók készítésére képes, de ebben a szoftveres interpolálás is szerepet játszik, maga a szenzor csak 3 MP-es. Arcfelismerési funkció van benne, viszont fix fókuszú a kamera. A hátlapi kamera már autófókuszos, ennek felbontása interpolálva 13 MP, a szenzor pedig 8 MP-es. A sötétben történő fotózást a hátlapi LED villanó támogatja.

Ma a szoftver eléggé puritán, túl sokat nem foglalkoztak vele, a fele angolul van. Négy módunk van, videó – ami maximum FHD@30fps lehet -, fotó, beauty és advance. Utóbbinál szabályozhatjuk az ISO-t és a fehéregyensúlyt. A fotók teljes méretben Google Drive mappánkban találhatóak meg.

Amennyiben állványról fotózol, úgy egész jó képeket lehet vele készíteni, kézben tartva viszont könnyedén bemozdul. A közeli felvételeknél kiváló munkát végez a telefon, a színek szépek, élethűek és ha sikerül stabil képet csinálni, akkor a részletgazdagság is teljesen rendben van. A videók ugyebár FHD felbontásban rögzülnek .3gp formátumban. Képstabilizálás ugyebár nincs benne, automatikusan nem fókuszál, csak ha én rákoppintok a kijelzőre, de a hangot jól rögzíti.

Akkumulátor

Az akkumulátor egész jó. 3500 mAh kapacitású, ami elegendő az 5 hüvelykes FHD kijelzőhöz. Az egy napos használat mindig elérhető, a kijelzőidő az én használati szokásaimmal nagyjából 6 óra volt.
Az USB Type-C porton keresztül tölthetjük az 5V/2A-es hálózati adapterrel, így a töltési idő nagyjából 2 órát vesz igénybe. Az üzemidő mondható átlagosnak is.

Strapateszt

A következőknek vetettem alá az Archos Sense 50x-et.
  • Hideg és víz
  • Dropteszt
  • Autó
  • Szögbeverés

A felsoroltak közül nem mindegyik életszerű, de az Archossal kíváncsiak voltunk, hogy szélsőséges helyzetekben hogyan reagál a telefon. Meglepően jól viselte mindegyiket, a hideg vízben 2 órát volt a telefon, ami elég szélsőséges, ha azt nézzük, hogy az IP68 fél órára vonatkozik. Onnan kivéve hibátlanul működött a telefon, de a kameráknál látható volt, hogy azért jutott be folyadék, ugyanis bepárásodott. Kiszárítottam és meg is oldódott.

Az ejtéseknél a kijelző egyáltalán nem sérült, a fém oldalcsíkon voltak csak sérülések, az autót is kibírta, ahogy áthajtottam rajta, valamint kisebb/nagyobb szögeket is bevertem vele fába. Ezeket ti otthon ne próbáljátok ki, de így legalább láthatjátok ti is, hogy mit bír a telefon. Az egész tesztet a fenti videó szemlélteti a legjobban, tekerjetek 9:40-hez.

Összegzés

Az Archos Sense 50x bőven megállja a helyét a strapatelefonok között, jól ellenáll a fizikai és a környezeti hatásoknak, a teljesítmény elfogadható, ugyanez igaz az üzemidőre is. Amin javítanék, az a szoftverben fellelhető angol kifejezések magyarítása és a kamera szoftverének kipofozása. A készülék többek között a SmartShop kínálatában megtalálható bruttó 82.890 Ft-ért.
Hirdetés
ÁTTEKINTÉS
Dizájn/strapa
9
Szoftver
7
Hardver
7
Kamera
7
Üzemidő
8
Ár/érték arány
8,5
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.
archos-sense-50x-okostelefon-tesztAz Archos Sense x50 egy igazi strapatelefon, bírja az ütést, a hideget és a nyomást is és emellett használható is.