A consumer termékeken kívül léteznek enterprise készülékek is, melyeket kifejezetten logisztikában, raktározásnál, vendéglátóiparban, egészségügyben használnak. Néhány gondolat a teszt alanyának márkájáról, a  Zebráról. A vállalat már 45 éve áll az ügyfelek szolgálatában és fő tevékenysége a vállalati adatgyűjtő eszközök fejlesztése, gyártása és az ehhez kapcsoló szolgáltatások nyújtása. Az eszközöket partnereken keresztül értékesítik, világszerte 7000 Zebrás alkalmazottal büszkélkedhetnek.

Tesztünk alanyával, a Zebra TC20-szal 2017. október végén bővült a portfólió.

Dizájn

Hozzánk a készülék egy nagyon egyszerű kartondobozban érkezett csak úgy egymagában, de persze vásárlás esetén járnak hozzá tartozékok is. A TC20 egy kifejezetten kompakt méretű mobilszámítógép, ami több szempontból is újnak számít. 

Azért mondom, hogy mobilszámítógép, mivel ebben a verzióban nincsen sim foglalat, tehát telefonálásra nem alkalmas, de kommunikálni lehet vele, hisz mikrofon, hangszóró és WiFi is van benne, neten keresztül lehet beszélgetni, valamint walkie-talkie-ként is használható, ugyanis van benne Pust to talk szolgáltatás, mely minden Zebra-kompatibilis, ugyanúgy PTT-képes mobilszámítógéppel használható. Ennek aktiváló gombját a bal oldalon találjuk.

Maga a készülékház – révén hogy ipari, vállalati környezetre találták ki – nagyon masszív, csavarokkal rögzített erős, kemény műanyag. IP54-es tanúsítvánnyal rendelkezik, valamint MIL-STD szabvány szerint, 1,2 méter magasságból leejtve is kibírja komolyabb sérülés nélkül. A hátlapon kapunk egy 8 MP-es, autófókuszos kamerát LED villanóval, fent a jack csatlakozó és a bekapcsoló gomb fogja közre a vonalkód olvasó rendszert, alul pedig az USB Type-C töltőportot kapjuk. Ez az egyik ami meglepett, ipari készüléknél eddig még nem találkoztam ezzel a szabvánnyal. A jobb oldalon a hangerőszabályzó és az egyik szkennelő gomb csücsül, a bal oldalon pedig a már korábban említett PTT gomb fölött a másik szkennelő gombot találjuk.

Nézzük az előlapot. A kijelző fölött kapunk töltést és értesítést jelző LED-et, közelségérzékelőt és fényszenzort, valamint beszédhangszórót, azonban előlapi kameránk nincs, mivel gyakorlatilag nincs is rá szükség.

A kijelző alatt mindössze a Zebra logót és az 1W-os hangszórót találjuk, utóbbi nem túl minőségi. Fontos megjegyeznem ismét, hogy ezek az eszközök nem a fogyasztói társadalmat, hanem a vállalatokat szolgálják, így nem baj, ha nincs előlapi kamera és ha nem olyan minőségi a hangzás.

A lényeg, hogy hangos legyen és azzal nincs is gond.

Kijelző

A Zebra TC20 előlapján egy 4,3 hüvelykes, tehát kompaktnak mondható, LED háttérvilágításos, 800 x 480 pixel felbontású LCD kijelző található, Gorilla Glass üveg védelemmel. Consumer piacra ez a felbontás kevés, ide viszont teljesen jó, hisz nem feltétel a FHD vagy a QHD felbontás, inkább az, hogy napfényben is jól látható legyen, illetve a kisebb felbontás a hosszabb üzemidő javára szolgál. A maximális fényerő szerintem teljesen rendben van, sajnos mérni nem tudom, de jól látható és a betekintési szögekkel is elégedett vagyok.

Szoftver

A legtöbb enterprise eszközön még Android Marshmallow fut, viszont ezen már Android 7.1.2 Nougat rendszer, 2017. júliusi biztonsági csomaggal. A felületet nem nagyon piszkálták, meghagyták a gyári Androidot, azonban van egy pár extra szoftver. Ez egy GMS verzió, tehát a Google applikációk alapból megtalálhatók rajta, ezen felül van RxLogger, StageNow, DataWedge és DWDemo app, ezek az adatgyűjtésre, monitorozásra és vonalkódolvasásra szolgálnak. Aki jártas az ipari mobil eszközök terén, az tudja, hogy mire jók ezek.

A szoftver egyébként gyors, gördülékeny, jól optimalizált, a verziószámból adódóan van benne osztott képernyő, viszont csak felezni tudjuk a kijelzőt, egyedileg nem lehet méretezni. Fontos, hogy ez egy Zebra által felügyelt Mx Android rendszer, ami biztonságosabb, stabilabb, mint a consumer változat, a telefon a vállalati igényeket szolgálja és egy ilyen eszközt több évig is támogatnak, felügyelnek. A felületben nem látunk különbséget, azonban a motorház alatt rengeteg változtatást eszközöltek.

Hardver

A rendszerchip egy Qualcomm MSM8937 lapka, ismertebb nevén Snapdragon 430, amiben 8 db Cortex-A53-as mag dolgozik 1,4 GHz-es órajelen. Ehhez 2 GB RAM és 16 GB belső tárhely társul.

Utóbbit lehet bővíteni microSD kártyával 128 GB-ig, illetve 8,12 GB a szabadon felhasználható mennyiség. Mivel a készüléken vélhetően nem játszani fognak, hanem az alap appokon kívül mindössze a vállalat céljait szolgáló programokat fogják használni, ezért a 2 GB RAM és a belső tárhely is elegendőnek mondható.

A benchmarkokon azért végigmentem: az Antutun 43438 pontot kapott, a Geekbench 4-en pedig 667 és 2590 pontot szerzett. A szoftver gördülékeny működéséhez és a vállalati alkalmazások megfelelő futtatásához a hardver elég, több igazából nem is kell.

Ami fontos az ilyen gépeknél, az az adatkommunikáció. A Zebra TC20 támogatja a 802.11 a/b/g/n/ac/d/r/h és i szabványokat is, látja a 2,4 és 5 GHz-es hálózatokat, Bluetooth 4.2-vel bír, azonban GPS modul nincs benne, így navigációra egyáltalán nem alkalmas.

Képalkotás

A hátlapi kamera ugyebár 8 MP-es. Ez dokumentumok fotózására teljesen jó, a szoftver is fürge és átlátható. A beállítások között állíthatjuk a képméretet, a képminőséget, beállíthatunk arcfelismerést, időzítőt, van vörösszem eltávolító és állíthatjuk az ISO-t, az expozíciót és a fehéregyensúlyt is. Videók rögzítésére is képes FullHD felbontásban. Profi, cinematic felvételek készítésére ne ezt használjuk, hisz ez nem consumer eszköz.

A TC20 kétféle vonalkódolvasóval kapható. Az egyik a belépőszintű SE2100, a másik pedig a fejlettebb verzió, az SE4710. A különbség a két Imager között, az a beolvasási sebesség, a szkennelési távolság és a fényvisszaverő felületek kezelése. Az SE2100-zal csak nyomtatott, papíralapú kódokat lehet leolvasni, az SE4710 viszont kijelzőn megjelenített kódok leolvasására is alkalmas.

A sötétben való szkennelés nem jelent problémát, hisz van egy igen erős projektor, ami megvilágítja a területet. A szkennelés modelltől függetlenül gyorsan lezajlik, bár a jobb Imager kicsit gyorsabb. A beolvasott kódok könnyen illeszthetőek vállalati rendszerekbe,  erre szolgál az előre telepített DataWedge applikáció, a beolvasást a DWDemo applikációval tudom nektek demonstrálni.

Üzemidő

Az akkumulátor 3000 mAh kapacitású, ezt a felhasználó nem tudja kivenni és cserélni, tehát a hot swap megoldás itt nem játszik. Egy feltöltéssel egy teljes, akár 10 órás műszakot is kibír, viszont ha ez nem lenne elég, akkor külső PowerPack akkumulátorral 8-10 órával meghosszabbítható az üzemidő. A töltés kb. 3 órát vesz igénybe. Mivel ipari eszközről van szó, nem csak egyféleképp lehet tölteni. Az alap falialjzatos megoldáson kívül opcionálisan elérhető hozzá 1 vagy 5 eszköz befogadására alkalmas dokkoló is.

Összegzés

A Zebra készülékek életciklusa 6-10 év, opcionálisan kérhető hozzá pl. LifeGuard szolgáltatás, ami 2018. márciusától indulva havi biztonsági frissítéseket szolgáltat, van egy úgynevezett Special Value szerviz opció, illetve az eszközhöz rengeteg opcionális tartozék vásárolható: pisztolynyél az egyszerűbb vonalkódolvasásért, RFID olvasó, ahogy említettem különböző dokkolók, felpattintható akkumulátor és rendelhető lesz integrált fizikai billentyűzettel is.

A Zebra TC20 egy kompakt, hordozható méretű PDA, mely kiváló választás lehet az árérzékeny ügyfelek számára is. Én külön előnyként ítélem az USB Type-C portot és az Android 7.1.2 Nougat operációs rendszert, emellett az üzemidő is jó, valamint az adatgyűjtés, szkennelés is gyors.

Árajánlatért és további információkért látogass el a Zebra oldalára vagy a Zebraandroid.hu weboldalra.

Hirdetés
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.