Hirdetés

A gyártók rengeteg olyan megoldást kínálnak számunkra, amivel kényelmesebbé és gyorsabbá tehetjük a házimunkát. E célt szolgálják a robotporszívók is, amelyek ma már hozzátartoznak a modern háztartások felszereltségéhez.

A robotporszívók számos előnyös tulajdonsággal rendelkeznek, aminek köszönhetően érdemes megismernünk őket. A legnagyobb előnyük természetesen az önműködő üzemmód; a fejlettebb készülékekhez hozzá sem kell nyúlnunk, hiszen az időzítő alapján önálló munkavégzésre képesek. 

Nem elhanyagolható tulajdonságuk az alaposság. Kellően laposan dolgoznak a sarkokban, a szekrények alatt és a szőnyegek széleinél is. Ahol nekünk fáradságos és kényelmetlen a takarítás, a robotporszívók ott is boldogulnak. Nagyszerű szolgálatot tesznek olyan közösségekben, ahol a porszívózás mindig vita tárgyát képezi; ha senki sem vállalja szívesen ezt a feladatot, érdemes robotra bízni!

Nem szabad elhallgatni, hogy a robotporszívók rendelkeznek néhány előnytelen tulajdonsággal is, amelyek ismerete segít meghozni a legjobb döntést. Érdemes tudni, hogy a robotporszívó használata mellett is szükség lehet olykor-olykor hagyományos porszívózásra. Noha a robotporszívók tökéletesen alkalmasak a tisztaság megőrzésére, a kisebb szívóerővel rendelkező gépek nehezen boldogulnak a vastag padlószőnyegekkel. 

Azt is tudni kell, hogy az alsóbb kategóriába sorolható gépek navigációs képességei olyakor elmaradnak az elvárttól; attól nem kell tartani, hogy lebukfenceznek a lépcsőn, de előfordulhat, hogy elakadnak a bútorok között, esetleg nem boldogulnak egy-egy vastagabb padlószőnyeg szélével. Ilyen esetben ki kell szabadítanunk őket, máskülönben az idők végeztéig – pontosabban az akkumulátor merüléséig – egyhelyben toporognak. 

A hátrányok között beszélni kell a magasabb árszabásról is. Egy alapfelszereltséggel rendelkező, de jól használható porzsákos porszívót 20 ezer forint alatt vásárolhatunk, a jó-érték aránnyal rendelkező megbízható robotporszívók azonban 50-60 ezer környékén kezdődnek. 

A megfelelő robotporszívó kiválasztása érdekében elsőként a takarítandó terület nagyságát érdemes figyelembe venni. Minél nagyobb a terület, annál fejlettebb készülékre lehet szükség. Fontosabb azonban, hogy a gépet a burkolatnak megfelelően válasszuk; a vastag, hosszúszálú szőnyegekkel rendszerint csak az erősebb és fejlettebb gépek boldogulnak, parketta, padló és járólap esetén azonban jó szolgálatot tehetnek az alapfelszereltségű készülékek is. Egyes készülékek rendelkeznek felmosás funkcióval is; ez kiváló szolgálatot tesz, ha padlóval vagy járólappal burkolt helyiségeket szeretnénk takarítani. A jobb készülékek képesek szabályozni a szükséges szívóerőt és a kefék működését az épp takarítandó felület alapján. 

Ha gyermekek élnek a családban, kiemelt figyelmet kell fordítanunk a takarításra. Különösen a mászó-korszakban lévő kicsik esetében fontos a kiemelt alaposságú tisztítás; a felmosás funkció mellett szükséges a megfelelő besorolású HEPA-szűrő is, ami megakadályozza, hogy a porszemek visszakerüljenek a levegőbe.

Ha a számunkra tökéletes készüléket keressük, ne feledkezzünk meg a portartály kapacitásáról sem. Az ilyen készülékek jellemzően műanyag portartállyal rendelkeznek. Érdemes legalább akkora tartályt választani, ami ürítés nélkül egy teljes kör porszívózást lehetővé tesz. Kisebb lakások esetében a 250-300 milliliteres tartály is megfelelő megoldás lehet, nagyobb családi házak esetén azonban érdemes inkább 400-500 milliméteres tartályt választani. 

Ne feledkezzünk meg a zajszint kérdéséről sem! Érdemes tudni, hogy ezek a gépek lényegesen csendesebbek a hagyományos porszívóknál, de ennek ellenére zajkibocsátásra kell számítani, ami csendes tevékenységek során zavaró lehet. Szerencsére az időzítőnek köszönhetően könnyedén beállíthatjuk, hogy a készülék akkor takarítson, amikor nem tartózkodunk otthon.

Hirdetés
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.