Hirdetés
A Sonos szeptember 14-én jelentette be népszerű Beam hangprojektorának második generációját, ami október 5-től vált elérhetővé Magyarországon 179.990 Ft-os áron. Lehetőségem volt nekem is kipróbálni, ami abból a szempontból volt érdekes, hogy ezelőtt kizárólag a tévém (LG OLED BX) beépített hangszóróira hagyatkoztam és ez volt az első komolyabb soundbar élményem.
Az első Sonos Beam még 2018-ban mutatkozott be, ami külsőre, dimenziók szempontjából nem igazán különbözik, 2,8 kilót nyom és 651 x 100 x 69 mm. A nagy változás itt a Dolby Atmos térhangzás.
A Sonos Beam Gen2 dobozában a vásárló ugyanazokat a tartozékokat fogja megkapni, mint amik az első generációhoz is jártak, tehát van egy tápkábel (ami a fehér Beam esetében szintén fehér), egy HDMI kábel, valamint egy HDMI – optikai csatlakozó átalakító.
Ha már itt tartunk, a portok is változatlanok, a tápcsatlakozó mellett van egy reset gomb, egy Ethernet csatlakozó, amivel vezetékesen is rákötheted a routeredre, illetve van egy HDMI, ami most már nem csak ARC-ot, de eARC-ot is támogat.

ARC / eARC

Az ARC és az eARC közötti legnagyobb különbség a nagyobb sávszélesség (utóbbi javára), ez lehetővé teszi a tömörítetlen 5.1 vagy 7.1 térhangzást, a Sonos Beam (Gen 2) esetében pedig a Dolby Atmos térhangzást.
A háromdimenziós hangzásként is emlegetett élmény annyiban különbözik a sima sztereó hangzástól, hogy sokkal jobban bele tudod élni magad a film vagy a sorozat jeleneteibe, olyan érzésed van, mintha az érkező helikopter valóban mögötted jön vagy hogy a rakéta fölötted robban. Ez az, amit az első generációs Beam nem tudott és ugyan a Sonos ARC ebből a szempontból sokkal előrébb jár, de méretileg is jóval nagyobb és több hangszóró is van benne, ergó a hangzás és a térhangzás is „látványosabb” nála.
A Sonos Beamet (Gen 2) viszonylag kis lakásokba, életterekbe tervezték, azok számára, akik jó minőségű, prémium hangzással egészítenék ki a nappalit, de vannak bizonyos méretbeli korlátok. Az új generációs Beam külsőre mindössze annyiban változott, hogy elől műanyag rácsot kapunk, minden másban megegyezik az elsővel, fent is ugyanúgy megtaláljuk a kapacitív vezérlőfelületet.
A soundbar 40%-kal gyorsabb processzort kapott, illetve a mai elvárásokhoz igazodva 5 GHz-es kapcsolatot is tud létesíteni az egyéb Sonos eszközökkel, ezzel pedig kisebb lesz a késleltetés és ha több Sonos hangszórót is összekötsz, akkor így vezeték nélkül még jobb lesz az élmény.

Sonos app

Mint minden Sonos termék, úgy a Beam (Gen 2) is használható a gyártó alkalmazásával. Ha rácsatlakozol az otthoni Wi-Fi-re (amin a Beam is van), akkor egyrészt itt tudod hozzácsatolni a különböző kiegészítőket, mint a mélyládát vagy a további térhangzást biztosító Sonos hangszórókat, illetve ezáltal nem csak otthoni, tévéhez kötött hangszóróként funkcionál, de a telefonodról is ki tudod rá küldeni a zenét. Erre lehetőséged van a Sonos applikáción belül is, ha összekapcsolod a Sonos fiókodat a Spotify, Apple Music vagy akár Deezer szolgáltatásoddal, de az AirPlay 2 támogatásnak köszönhetően pl. a Spotify appból is ráküldheted a zenét a Beamre.
Nálam a lakásban két Sonos termék van, a Beam (Gen 2) és a Roam, utóbbi ugyebár egy hordozható hangszóró. Ha mindkettő rajta van a hálózaton, akkor egyszerre is meg lehet őket szólaltatni, így pedig sokkal egyenletesebb hangzást kapok a lakás szinte egész területén (vagy legalább is jóval nagyobb területén). Ezt megteheted minden Sonos termékkel, legyen az saját vagy az IKEA-val közösen piacra dobott SYMFONISK termékekről.

Az élmény

Ahogy a cikk elején is említettem, én eddig csak a tévé beépített hangszóróját használtam, ezen hallgattuk a filmeket, rádiót, stb. A magasabb tartományok szempontjából óriási különbséget nem tapasztaltam, hisz a tévé hangszórója is elég jó ebben, de ahol masszív az eltérés, az a bassszus és a térhangzás. A tévé hangszórója úgy szól, mintha a hang valóban a tévéből jönne (ez nyilván így is van), de a Beam (Gen 2) a Dolby Atmos támogatással kicsit meg tud bolondítani, sokkal jobban kijönnek az irányok és a távolság, arról meg ne is beszéljünk, hogy sokkal dinamikusabb, minőségibb és élvezhetőbb hangzást biztosít.
A minőségbeli ugrást Netflixezés, illetve a PS5-ös címek pörgetése közben is tapasztaltam, például a Death Stranding hanghatásai és zenéi nagyon átjönnek, néha meg is borzongat.

Verdikt

A Sonos Beam második generációja tehát külsőre nem sokban és igazából driverek szempontjából sem változott, ugyanúgy egy magas, négy elliptikus középmély és három passzív hangsugárzó van benne, azonban az 5 Class-D erősítővel, az eARC és ezáltal a Dolby Atmos támogatással a hangélmény remek, ha igazán benne vagy a térhangzásban és vannak bizonyos méretkorlátok, akkor a Sonos Beam egy jó és okos megoldás.
Hirdetés
Nem kérdés, miket szeretek: technológia, jog, sport, utazás, zene, autók. Aki követné, hogy merre járok: www.instagram.com/tamzsolt