A Samsung a 2016-os évet csúcskategóriás tablet nélkül vitte végig és idén, 2017-ben jelent meg a tavalyi IFA-ra várt Galaxy Tab S3. A kérdés adott: mennyiben változott az előző modellhez képest és fel tudja-e venni a versenyt a kihívókkal, tekintve főleg azt, hogy az Apple pont most mutatott be egy új iPadet.

Dizájn

Külsőre az elődmodellhez képest nem sokat változott a Tab S3, leginkább a hátlapon kell a változást keresni, hisz a legnagyobb különbség, hogy az idei modell már üveg hátlappal érkezik, aminek vannak határozott előnyei és hátrányai is.

Az előlapon ugyanúgy 9,7 hüvelykes 1536 x 2048 pixel felbontású Super AMOLED kijelző található ugyanazokkal a kávákkal, tehát kijelzőfronton nincs változás. Ez persze nem jelenti azt, hogy rossz a megjelenítés, sőt! A Galaxy Tab S3 kijelzője – mondható, hogy Samsunghoz híven – gyönyörű, a színek élénkek, a fekete (az AMOLED miatt) valódi fekete, a betekintési szögek sem hagynak kívánni valót maguk után.

A kijelző alatt egy ujjlenyomat-olvasóval felvértezett home gombot és két kapacitív érintőgombot találunk, melyek a visszalépésre és a nyitott appok megtekintésére (multitasking) szolgálnak. Érdekesség, hogy a Tab S3 4G-s verziójával SIM kártya behelyezése után lehet beszélgetni is, viszont ezt nem úgy kell elképzelni, mint egy okostelefonnál, hogy fülünkhöz emeljünk, hanem a 4 hangszóróból valamelyik 2 fog szólni hanghívás esetén és az oldalán található két mikrofon rögzíti a hangot, amire a tesztek során nem volt egyáltalán panasz. A kijelző fölött mindössze egy Samsung logót, egy fényszenzort és egy 5 MP-es előlapi kamerát találhatunk.

A táblagép kerete fémből van, ami igen erős, az összeszerelés igen jó minőségű, hajlítgatva nem recseg, nem ropog. A jobb oldalon találjuk a microSD kártya és a SIM (ha 4G-s modell) tálcáját, a bekapcsológombot és a hangerőszabályzókat, valamint a fentebb említett két mikrofont. A bal oldalon mindössze a billentyűzetes tok csatlakoztatására alkalmas mágneses csatlakozófelületet láthatjuk.

Alul van a 3,5 mm-es jack audio port, illetve az USB-C csatlakozó, amin keresztül tölthetjük eszközünket, de háttértárak kezelésére is alkalmas (OTG képes). A tablet minőségi AKG hangszórókat kapott, melyekből kettő lent, kettőt pedig fent kapott helyet. A hangszórók adaptívak, tehát a tartalomnak megfelelően szólnak, ahogy tartjuk, úgy állítja be a bal és jobb oldalt. A hangzás egyébként kiváló, magas hangerőnél sem torzít, de eszeveszett bulit nem lehet ezekkel csapni, hisz attól, hogy négy van belőlük, még kicsi hangszórók ezek.

A hátlap – ahogy említettem – üvegből van, és egy kis kutakodás után kiderült, hogy Gorilla Glass 4-ről van szó. Fent találunk egy 13 MP-es kamerát, melyet egy LED villanó is megsegít. A kamera képes 4K-ban rögzíteni, illetve korlátozott fényviszonyok mellett sem készít rossz képeket. Kameradudor itt igazából nincsen, egy vonalban van az üveggel, viszont a kamerát körbevevő keret kicsit eltér azzal a célzattal, hogy a kamera lencséje ne érje a felületet, ezáltal ne is sérülhessen.

A Tab S2 5,6 mm vastag volt, a Tab S3 ennél kicsit “vastagabb”, 6 milliméter lett. Ez nem egy ördöngös különbség, és igazából nem is számít, ha azt is figyelembe vesszük, hogy az idei modellben nagyobb akkumulátort is találunk. A teljesség kedvéért a Tab S3 237,3 x 169 x 6 milliméter és 429 grammot nyom.

Az üveg hátlap igen nagy előnye számomra, hogy így kézben fogva nem csúszós, biztosabb fogást biztosít, mintha fém háza lenne, hátránya pedig, hogy gyönyörűen gyűjti az ujjlenyomatokat, vélhetően gyakran kell törölgetni, de ha ez kell ahhoz, hogy ne ejtsük el, hát annyi baj legyen. A dizájn egyébként szép, elegáns, a jó minőségű megjelenítés pedig élményszerű használatot biztosít.

Szoftver

Nem meglepően a Tab S3 Android 7.0-val jelent meg, melyen a gyártó új felülete, a Note7-nél megismert Samsung Experience látható. A táblagép is megkapta azokat a jóságokat, amivel a Note7 és a Galaxy S7 is rendelkezik (Nougat frissítés után).

Kezdve az új ikonkészlettel, de megújult a beállítások menürendszere is, minden menüpont alatt javaslatokat dob fel a kategóriával kapcsolatos, de nem abban a menüpontban található beállítási lehetőségekre.

Megtalálható a kékfény szűrő opció, amivel szemünknek teszünk szivességet, amikor például lefekvés előtt használjuk a táblagépet. Ha kényesebb, magánjellegű adatok, képek is vannak az eszközön, akkor ezek tárolására jó megoldás a biztonságos mappa, amit egy Samsung fiókkal kell összekötni. Ebbe a mappába csak felhatalmazással lehet belépni, legyen az akár jelszó vagy biometrikus azonosítás. Amiket ezen belül tárolunk, azokat csak itt lehet látni, más számára ezek nem elérhetők.

A Samsung eszközökben már nagyon régóta van osztott képernyő funkció, viszont natívan a rendszerbe az Android 7.0-nál jelent meg. Ez azért jobb, mivel így több alkalmazás támogatott, és egyébként nagyon jól is működik. A bal kapacitív gomb hosszú nyomásával egy megnyitott appból indulva azt szétválasztja és választhatunk egy másik korábban megnyitott alkalmazást, melyet a képernyő másik oldalán szeretnénk elhelyezni. Az osztott képernyő használható egyaránt landscape és portrait módban is.

Az új Samsung UX nekem tetszik, sokat fejlődött az eddigi TouchWiz felületekhez képest, átláthatóbb lett és kényelmes használni.

S Pen

Szeretnék külön említést tenni a Tab S3 mellé járó érintőceruzáról. Az S Pen itt is passzív, tehát nincs benne beépített akkumulátor, nem kell tölteni, egyszerűen a kijelző fölé emelve máris érzékeli és működik.

Maga a toll könnyű, jó fogása van, találunk rajta egy csiptetőt is, ha esetleg vásárolsz a táblagépre egy tokot, akkor a fenti képeken látható módon rá lehet aggatni, így nem hagyjuk el. A tablet oldalán noha van mágnes, nem olyan erős, hogy megtartsa a tollat.

Aki Note-szériát használt vagy ismeri a termékeket, annak nem jelent újdonságot, hogy ezen az érintőceruzán is van egy gomb, amivel előhívható az összes elérhető funkció. A gyári Samsung Notes alkalmazással összekötve tudunk feljegyzéseket készíteni akár zárolt képernyőről is, nem szükséges feloldani hozzá a táblagépet.

A toll egyébként nagyon reszponzív, érzékeli ha egyenesen vagy szögből rajzolok, mintha satíroznék, de a nyomás erősségét is meg tudja különböztetni, így nagyon egyszerűen lehet vékony, illetve vastag vonalakat húzni. Azoknak kiváló, akik sokat rajzolnak, szeretnek alkotni, de akár azoknak is, akik a táblagépet inkáb érintőceruzával használnák.

Hardver

A Tab S3 vasa igen erős lett, de ezt el is várnánk, hisz csúcskategóriáról beszélünk. talán a legfontosabb eleme a hardverne a processzor. Ez egy 4 magos Snapdragon 820, amiben 2 x 2,15 + 2 x 1,6 GHz órajelen dolgoznak a Kyro rendszermagok. Ehhez társul egy Adreno 530-as grafikus gyorsító, 4 GB RAM és 32 GB belső tárhely, ami bővíthető microSD-vel 256 GB-ig.

Noha a Snapdragon 820 még mindig egy igen jó teljesítményt nyújtó processzor és nincs szignifikáns különbség a 821-el, ilyen drága tablet révén lehet, hogy jól esett volna a lelkemnek az erősebb rendszerchip. A Tab S3 ettől függetlenül nagyszerű tejlesítményre képes, erről tanúskodnak a benchmark tesztek is:

AnTuTu benchmark v6.2.7 142.279 pont
Geekbench 4 1205 / 3638 pont

A pontszámok jól tükrözik a tabletbe épített hardver és a szoftver kombinációját, azonban nem szabad csak a pontszámokra hagyatkozni, fontosabb a személyes tapasztalat. Kicsivel több mint egy hétig használtam a Tab S3-at, ezidő alatt lőttem a fotókat, ment a Facebook, a Messenger, a Page Manager, levelezést intéztem, YouTube videókat néztem és játszottam is persze (Asphalt 8, Modern Combat 5 – lásd a cikk eleji videóban) és a teljesítménnyel ez alapján én teljesen elégedett vagyok.

A hardver teszi a dolgát, minden játék tökéletesen fut, az utasításokra gyorsan reagál, abszolút csúcstabletet köszönthetünk. A Snapdragon 821 csak a szememnek és a lelkemnek esett volna jól, de brutálisan nagy különbséget nem hozott volna. A Tab S2-höz képest hardveresen sokat fejlődött, sokkal gyorsabb lett.

Kamera

Mind a két fronton határozott fejlődés van a Tab S2-höz képest. Az előlapi kamera 2,1 MP-ről 5 MP-re változott (f/2.2 rekeszérték, FHD videó rögzítés), a hátlapi pedig 8 MP-ről 13 MP-re nőtt (f/1.9 rekeszérték, 4K videó rögzítés).

A tabletes mindennapi fotózásra továbbra is azt mondanám, hogy csak ha muszáj, noha a Tab S3 igen jó hátlapi kamerát kapott. Dokumentumok, jegyzetek fotózására kiváló és igazából a tájképek és a közelik készítésekor sincs okunk a panaszra.

A szoftver szintén az, amit a Galaxy S7-nél is láthatunk a Nougat frissítés után. A Samsungnál igazából nem volt gond a kamera szoftverével, jól optimalizált, felhasználóbarát felületet kapunk. Jobbra legyintve előhozhatjuk a módokat, balra pedig a különböző filtereket, melyeknek még mindig nem látom a hasznát az Instagram és a Snapchat korában.

Táblagépes szelfi

A fotóminőség – ahogy írtam – igen jó egy táblagéphez képest, illetve a videórögzítés is szép, noha optikai képstabilizátor nincs az eszközben, érezhető a rázkódás, de annyira nem vészes. Videómintát a cikk eleji videóban láthattok, képeket pedig lent. Teljes felbontásban ITT érhetők el.

Adatkomm./Akkumulátor

A Tab S3-ból két modell lesz kapható. Egy WiFi-s, valamint egy WiFi+4G modell. Semmi más különbség nincs a két tablet között az LTE modulon kívül, ami egyébként Cat.6-os 300/50 Mbps sebességre képes.

A WiFi mindkét esetben 802.11 a/b/g/n/ac szabványokat támogat, Bluetooth v4.2 van benne, a helymeghatározást pedig az A-GPS, a GLONASS és a GALILEO műholdak támogatása is segíti, tehát gyorsan és pontosan megtalálja magát a táblagép és segít a navigálásban.

Infra, NFC és FM-rádió nincs benne és nem is vízálló, ellenben a Galaxy S újabb képviselőivel szemben.

Az akkumulátor – ahogy a készülék fizikailag is – nőtt a Tab S2-höz képest, a vastagság 5,6 mm-ről 6 mm-re nőtt, a telep pedig 5870 mAh-ról 6000 mAh-ra. Maga a kapacitás egy iPad-hez képest kevesebb, kb. 70%-os fényerőn egy 90 perces film nagyjából 11-13%-ot merített rajta, tehát az akkuidővel nincs gond, készenlétben is nagyon jól bírja, a kicsivel több mint egy hetes tesztidő alatt mindössze egyszer töltöttem fel teljesen és egyszer félig.

Tablethez képest gyorsan feltölthető, USB-C-n keresztül támogatja a gyorstöltést, 0-ról 100%-ra kb. 4 óra alatt teljesen feltölthető.

Ár/érték arány

Eddig igazából rosszat nem mondtam a Tab S3-ról, hisz alapvetően egy nagyon jó gépezet, viszont drága. A WiFi-s modell 229.990 Ft-ba kerül, míg a 4G-s 259.990 Ft-ba, ami például a mostanában bemutatott új iPad készülékhez képest majdnem a duplája.

Véleményem szerint nem sokan fognak kiadni negyedmillió forintot egy táblagépért, noha bizonyára meglesz a célközönség. Az ár/érték aránnyal kapcsolatban nem mondanám határozottan azt, hogy megéri az árát, ugyanis nem, kicsivel többért már majdnem lehet venni egy Galaxy S8-at. A telefonok egyre nagyobbak, a tableteket egyre inkább szorítják ki, kíváncsiak vagyunk, hogy hány példányt fog eladni belőle a Samsung annak ellenére, hogy alapvetően tényleg csúcs gép.

Hirdetés
ÁTTEKINTÉS
Dizájn
9
Szoftver
9
Hardver
9
Kamera
8
Akkumulátor
8
Ár/Érték arány
6
Laci
6 éve írok az informatika és a telekommunikáció világáról és 1 éve készítek videókat. Papír szerint mérnök-informatikus vagyok, de a mobilok világa jobban vonz.

4 HOZZÁSZÓLÁS

Comments are closed.