Január elején a Samsung sok szivárgás után hivatalosan is bemutatta a Galaxy A (2017)-es szériát, melyből két készülék érkezik Magyarországra, a Galaxy A3 és az A5. Az elődmodellhez képest (főleg az A3) igen sokat fejlődtek, a termékcsalád olyan funkciókkal bővült, melyek eddig a csúcskategóriára volt jellemző.

Dizájn

Külsőre? Hát ez egy Galaxy S7! Lehetne mondani, aki nem ismeri a jellegzetes vonásokat, az simán összekeveri (inkább az A5-öt) a tavalyi csúcsmodellel. Azt meg kell hagyni, hogy a Galaxy S7 szép készülék, ívelt hátlapi üvegének köszönhetően kényelmes, kézreálló és jól néz ki. Ugyanez most igaz lett a Galaxy A3 (2017)-re is, az S7 legtöbb dizájnelemét megörökölte, így tényleg nevezhető egy gyengébb kistestvérnek.

Az előlapon 4.7 inches HD felbontású kijelzőt találunk (nem változott a tavalyihoz képest), a panel továbbra is Super AMOLED, a színek élénkek, a betekintési szögek kiválóak. A felbontás miatt közelről nézve láthatjuk a pixeleket, de normál távolságból egyáltalán nem zavaró, élvezhető a használata.

A kijelző fölött megtaláljuk a beszédhangszórót, a proximity és fényszenzort, valamint a 8 MP-es előlapi kamerát, ami előrelépés a tavalyi 5 MP-hez. A kijelző alatt a szokásos „samus” elrendezést találjuk, a két kapacitív érintőgomb közül a ballal a megnyitott appokhoz férhetünk hozzá, a jobb oldali pedig a szokásos vissza gomb. A home gomb viszont már ujjlenyomat-olvasót is kapott, ami a tavalyi Galaxy A3-ban nem volt, ez határozott fejlődés, erre szükség is volt.

Oldalt fém keretet kaptunk, a bal oldalon a hangerőszabályzó, a jobbon a bekapcsológomb és az igen érdekes helyre rakott hangszóró. Mono hangzásról beszélhetünk, az elhelyezés pedig felettébb érdekes. Egy kézben fogva a mobilt nem takarjuk le, viszont ha már elforgatva nézzük, akkor könnyedén letakarhatjuk, bár ez valószínűleg megszokás kérdése.

Alul találjuk a már szükséges USB-C csatlakozót, valamint a mikrofont és a 3.5 mm-es jack portot. Fent a zajszűrő másodlagos mikrofon van, illetve a nanoSIM és a microSD kártya tálcája.

A hátlap egyszerű üveg felület, itt találjuk a 13 MP-es kamerát és a LED villanót. A felület nagyon könnyen gyűjti az ujjlenyomatot, ha nincs rajta semmi tok, ez a fényes üvegből is fakad, viszont ami pozitív, hogy a kamera egyáltalán nem lóg ki a hátlapból. Az üveg mindkét oldalon Gorilla Glass, viszont nem árulták el a pontos típust. Mivel a tavalyi készüléken GG4 volt, vélhetően nem cserélték gyengébbre.

Dimenzióit tekintve a Samsung Galaxy A3 (2017) 135.4 x 66.2 x 7.9 mm, kicsivel vastagabb, mint a tavalyi A3 volt (7.3 mm), súlyra viszont szinte elenyésző a különbség, 135 grammot nyom az új mobil. Ami talán a legnagyobb újdonság az új A-szériában az a vízállóság, ugyanis IP68-as minősítést kaptak. Ezzel másfél méter mélységig és 30 percig vízálló, valamint teljesen porálló a Galaxy A3 (2017). Ez talán a legolcsóbb (új) vízálló Samsung okostelefon. Külsőre nekem nagyon tetszik az új széria, a hangszóró elhelyezése kicsit furcsa számomra, azonban nem zavaró, kézben fogni kényelmes, kompakt méretű, jó volt használni.

Szoftver

A reményekkel ellentétben a Galaxy A3 (2017) Android 6.0.1 Marshmallow rendszerrel debütált, pedig sokan vélték úgy, hogy Nougat rendszert kapnak. Viszont ettől eltekintve van újdonság, a pórul járt Galaxy Note7-nél megismert felületet, a Grace UX-et kapta meg, amit a vállalat hivatalosan Samsung Experience-nek nevez, tehát már nem TouchWiz az interfész elnevezése.

Ez átdolgozott külsőt és új funkciókat hozott magával. Megváltozott az értesítési központ, illetve a beállítások menürendszere is. Utóbbinál belépve néhány opció helye megváltozott, viszont a rendszer segít ha keresnénk egy adott funkciót. Egyrészről ott a keresés, másrészről ha például a kijelző beállításai között keresgélünk, akkor alul megjelenik egy „Valami mást keres?” feliratú szövegdoboz, ahol olyan menüpontokat találunk, melyek az adott témakörhöz kapcsolódnak. Ez igen hasznos lehet, ha nem találjuk a keresett funkciót.

Pluszként üdvözölhetjük a kékfény-szűrőt, ami elsárgítja a kijelzőt, így este nem lesz zavaró annyir a szemednek, illetve megjelent a Biztonságos mappa is, ami egy jelszóval/ujjlenyomattal védett hely, itt tárolhatjuk el féltve őrzött (bizalmas) fotóinkat, kontaktjainkat, és minden egyebet, amit nem szeretnénk, hogy más is lásson.

A Galaxy S7-nél megjelent Always On Display funkciót is megkapta az idei A-széria, ahol nincs olyan sok testreszabási lehetőség, mint az S7-nél a Nougat frissítéssel, de vélhetően az új rendszerrel ezek a mobilok is megkapják. További újdonság a Game Launcher, ennek segítségével rögzíthetjük a játékmenetet, képernyőképet készíthetünk, valamint le is tudjuk zárolni az érintőgombokat, hogy véletlenül se tudjunk kilépni belőle, de akár az értesítéseket is tudjuk blokkolni, van az az eset, amikor a játék szent és megszakíthatatlan.

Fontos, hogy ujjlenyomatainkból hármat tudunk csak betáplálni, ami szerintem kevés, hisz feloldhatjuk a hüvelyk- és a mutatóujjunkkal is, tehát legalább 4 lehetőség kéne, de szoftveresen lekorlátozták háromra.

Extra szoftverként a következőket kapjuk meg: Smart Switch, S Voice, S Health, Galaxy Apps, Word, Excel, PowerPoint, OneNote, OneDrive, Skype, Samsung Members, Samsung Notes, Gboard.

Szoftveresen én továbbra is hiányolom a Nougat-ot, viszont így az újított felülettel is kiválóan működik a készülék, beköltöztem, úgy használtam mintha sajátom lenne és nem volt rossz használni, sőt elégedett voltam vele.

Hardver

A Galaxy A3 (2017) hardverben és leginkább processzorban sokat fejlődött, a 4 magos Exynos 7578-at leváltották egy 8 magos Exynos 7870-re, itt 8 x 1.6 GHz-en működnek a magok, Mali-T830 grafikus chipet kapott, valamint másfél helyett 2 GB RAM-ot. Ha az elődmodellhez hasonlítjuk, akkor van fejlődés, viszont ha megnézitek az árát és a lenti benchmark eredményeket, akkor már nem biztos, hogy mindenki maradéktalanul elégedett lesz.

AnTuTu Benchmark v6.2.7 45.190 pont
Geekbench 4 675 / 3156 pont

Amennyibe ez a mobil kerül, jobb modelleket is lehet találni, melyek erősebb hardverrel, több RAM-mal és nagyobb pontszámmal bírnak, itt kell talán egy kicsi kompromisszumot kötni. Hardveresen láttunk már erősebb készüléket is, viszont a plusz funkciók miatt érdemes elgondolkodni egy kicsit, de erről bővebben a lenti összegzésnél.

Alapvetően a rendszer kiválóan működik az adott vassal, jól használható készüléket kaptunk. Játékok terén kipróbáltuk a RealRacing 3-at és az Asphalt 8-at. Előbbi kicsit akadozott, amitől nem lesz rossz a játékélmény, de láthatóan kicsit küszködik vele a mobil. Az Asphalt 8 jól működött, itt a betöltés volt kicsit hosszadalmasabb, de nem is csúcskészülékről van szó. A kisebb játékokat probléma nélkül viszi és minimális akadozás mellett a nagyobbakat is.

A mobil belső tárhelye 16 GB, amiből 10.03 GB a szabadon felhasználható. Ez lehetett volna 32 GB mondjuk alapból, de ezt meghagyták a Galaxy A5 (2017)-nek. Akinek esetleg nem lenne elég ez a tárhely (már pedig nem lesz elég), az tudja bővíteni egészen 256 GB-ig.

Kamera

Térjünk át a kamerákra…ahogy fentebb említettem, az előlapi kamera 8 MP-es f/1.9-es rekeszértékkel, ami fejlődés a tavalyi modell 5 MP-es szenzorához képest. A szelfik minősége jó, viszont fix fókuszú, nem úgy, mint a Huawei Mate 9 előlapi kamerája.

A hátlapi kamera felbontása és rekesze nem változott, ugyanúgy 13 MP f/1.9-es hátlapi kamerát kapunk, amivel 1080p@30fps-ben tudunk videót rögzíteni. Amit itt nagyon hiányolok és ez meg is látszik a felvételeken, az az optikai képstabilizátor hiánya, főleg most télen nagyon be tud remegni a felvétel.

A szofver felülete egyszerűen kezelhető, jobbra legyintve a módokat hozhatjuk be, melyek közül hiányolom a timelapse-ot, tehát nem tudunk gyorsított felvételeket készíteni a gyári szoftverrel. Van professzionális módunk is, ahol tudjuk állítani a rekeszt, a fehéregyensúlyt és az ISO-t. Balra legyintve a különböző filtereket hozhatjuk be, bár ezt szerintem nem sokan használják, inkább az Instagramba beépítetteket. A Home gomb dupla nyomására ugyanúgy elindítható a kamera, mint az S7-nél.

A képek gyorsan elkészülnek, azt meg kell hagyni, ezt láthatjátok a fenti tesztvideónkban is, hogy ezzel abszolút nincsen probléma. Amivel van, az a videórögzítés, nagyon beremeg a felvétel, ezzel számolni kell.

Adat / Akkumulátor

Adatkommunikációt tekintve minden földi jóval megáldották az új Galaxy A3 (2017)-et. Van benne Bluetooth 4.2, WiFi 802.11 a/b/g/n/ac, FM-rádió (RDS), A-GPS, támogatja a GLONASS és BDS műholdakat, valamint Cat.6-os LTE-vel 300/50 Mbit/s sebességgel lehet itthon is mobilnetezni.

A töltőport az USB-C, viszont nem támogatja az OTG-t, tehát egy pendriveot csatlakoztatva nem ismeri fel azt. Szenzorokat tekintve találunk benne gyorsulásmérőt, barométert, iránytűt, giroszkópot, fényszenzort, pedométert és közelségérzékelőt.

Készülékünk akkumulátora 2350 mAh kapacitású, ami meglepően jó üzemidőt biztosít. Ez abból is adódik, hogy csak HD kijelzőt kell megvilágítania, normál használat mellett másfél napot bőven kibírt a készülék, pedig játszottam, neteztem, telefonáltam…17 órán keresztül lehet beszélgetni vele egyetlen feltöltéssel, ami nem mondható rossznak. A töltési idő nagyjából másfél óra.

Összegzés

Mindent összevetve nekem tetszik az új mobil, olyan funkciókat kapott, ami eddig csak a csúcskategóriára volt jellemző a Samsungnál, ilyen az Always On Display, az IP68-as vízállósági szabvány és az ujjlenyomatszenzor. Megkapta a Note7-nél ismert felületet, ezzel együtt a Biztonságos mappa és a kékfény szűrő funkciót.

Teljesítmény és pontszámok alapján nem ájulunk el tőle, hisz vannak olyan mobilok, melyek ennyi pénzért többre képesek, akiknek ez a fontos, úgyse fogják ezt választani, viszont akik megelégednek ennyivel és inkább választják a fent említett plusz dolgokat, akkor szerintem nem fognak benne csalódni.

Sztori: egy összejövetel során kiraktam az asztalra vagy 5-6 telefont (felgyülemlett tesztcuccok) és egyből az A3 (2017)-et fogta mindenki kézbe, hogy milyen kicsi, kompakt, milyen jól néz ki és kecses. És ebben egyet is tudok érteni, hisz lényegében ez egy mini S7 és az sem néz ki rosszul és anyaghasználatban sem utolsó.

A Samsung Galaxy A3 (2017) február 3-tól lesz kapható Magyarországon nagyjából 100.000 Ft környékén. Ahogy említettem, ennyi pénzért lehet erősebb mobilt is találni, de vannak olyan funkciói, amiért érdemes megfontolni.

Hirdetés
ÁTTEKINTÉS
Dizájn
10
Szoftver
9
Hardver
7
Kamera
8
Akkumulátor
9
Ár/rték arány
8
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.
samsung-galaxy-a3-2017-teszt-a-vason-tuli-ertekekEz az a frissítés, amire a Galaxy A-szériának és főleg az A3-nak szüksége volt!

2 HOZZÁSZÓLÁS

  1. A legnagyobb előnye, hogy 4,7″-es. Ilyen spec mellett csak yetik kezébe való telefont lehet találni.

  2. Helló! Telefon vásárlás előtt állok. Galaxy S7-et, meg A3 2017-et néztem. Az A3 főleg a mérete miatt jött számításba. Az áruktól eltekintve belső alapján főleg a kamera miatt az S7 a szimpatikusabb, viszont én nem vagyok „nagy méretű” telefon hívő. Sokkal nagyobb az S7? Az S7 is alkalmas zsebben való hordásra? Vagy esetleg az A3 mérete miatt jobb lenne? Első ránézésre melyik néz ki jobban? Az A3 mintha szebb lenne…

Comments are closed.