A Samsung Galaxy A5 (2017)-en látható fejlődés ment végbe, a tavalyihoz képest sokkal jobb lett, az idei Galaxy A3 van most olyan erős, mint a tavalyi Galaxy A5. Hasznos újításokkal látta el idén a Samsung az A-szériát, jó erős, felső-középkategóriás mobilt raktak le elénk.

Dizájn

Külsőre a Galaxy A5 (2017) pontosan ugyanúgy néz ki, mint a Galaxy A3 (2017). Leszámítva persze a méretet és egy apró különbséget. A tavalyi készülékhez képest a képátló és a kijelző felbontása nem változott, ugyanúgy 5.2 inches FHD kijelzőről (~414 ppi) és Super AMOLED panelről beszélhetünk.

A kijelző fölött megtaláljuk a beszédhangszórót, a proximity- és fényszenzort, valamint az A5 egyik különlegességét, a 16 MP felbontású előlapi kamerát. A kijelző alatti fizikai Home gomb egyben ujjlenyomat-olvasó is, mellette találjuk a szokványos érintőgombokat, melyekkel vissza léphetünk egyet, illetve megnyithatjuk a háttérben működő appokat.

Oldalról nézelődve láthatjuk a fém házat, valamint a hátlap felőli íveltséget, hisz a Galaxy S7-hez hasonlóan itt is ívelt hátlapi üveg van a minél jobb kényelem érdekében. A jobb oldalon van a bekapcsológomb, valamint a hangszóró, ami az A3-nál is ugyanitt található. Ott is kifejtettem, hogy ez abból a szempontból előnyös, ha egy kézben tartjuk, viszont játék közben kezünkkel eltakarhatjuk.

A bal oldalon van a hangerőszabályzó duó, illetve a nanoSIM foglalata. Ami érdekes, ugyanis fent is van egy tálca, oda pedig csak a microSD-t tudjuk helyezni. Miért van két tálca? Egyszerű! A Galaxy A5 létezik dualSIM-es változatban is és így költséghatékonyabb, hogy egységes a ház az egykártyás és a kétkártyás változatnál is, ez látszik a felső tálcán is, hogy lenne még hely egy másik SIM-nek is. A fenti oldalon a tálca mellett megtaláljuk a másodlagos mikrofont, alul pedig az USB-C, a 3.5 mm-es jack portot és a beszédmikrofont.

A hátoldalon van a szintén 16 MP-es kamera és a LED villanó, maga az üveg (az előlapon is) Gorilla Glass, viszont ennek típusát nem árulták el. Mivel a tavalyi modellen GG4 volt, így itt is legalább ilyen típusúra kell számítani. A kamera egyáltalán nem lóg ki a hátlapból, ami üdvözölendő, viszont a hátlapi üveg erősen gyűjti az ujjlenyomatokat, ezzel számolni kell.

Méreteit tekintve szinte egyforma a Galaxy S7-tel, 146.1 x 71.4 x 7.9 mm és 157 grammot nyom. Dizájnra én nagyon elégedett vagyok az új A5-tel is, szépen átgondolt vonalvezetésről és minőségi anyaghasználatról van szó és noha szinte megszólalásig hasonlít a tavalyi flagshipre, ez engem egyáltalán nem aggaszt, hisz az S7 is szép készülék volt és ha ez hasonlít rá, hát annyi baj legyen.

Galaxy A3 és A5 (2017)

Az idei A-széria megkapta az IP68-as vízállósági tanúsítványt, tehát másfél méterig és 30 percig állja a vizet és teljes mértékben állja a port. A Samsungnál a Galaxy A3 (2017) mellett ez a legolcsóbb vízálló mobil.

Szoftver

A bemutatása előtt mindenki azt hitte, hogy 2017-es telefon, Android 7.0-val jön. Hát nem! Android 6.0.1 Marshmallow rendszer fut a Galaxy A5 (2017)-en is, viszont a Galaxy Note7-nél megismert Samsung Experience (Grace UX) felületet megörökölte, így azért vannak funkcióbeli újdonságok.

Az új felülettel megváltozott az értesítési központ, illetve a beállítások menürendszere is. Utóbbinál belépve néhány opció helye módosult, viszont a rendszer segít, ha keresnénk egy adott funkciót. Egyrészről ott a keresés, másrészről ha például a kijelző beállításai között keresgélünk, akkor alul megjelenik egy “Valami mást keres?” feliratú szövegdoboz, ahol olyan menüpontokat találunk, melyek az adott témakörhöz kapcsolódnak. Ez igen hasznos lehet, ha nem találjuk a keresett funkciót.

Pluszként üdvözölhetjük a kékfény-szűrőt, ami elsárgítja a kijelzőt, így este nem lesz zavaró annyir a szemednek, illetve megjelent a Biztonságos mappa is, ami egy jelszóval/ujjlenyomattal védett hely, itt tárolhatjuk el féltve őrzött (bizalmas) fotóinkat, kontaktjainkat, és minden egyebet, amit nem szeretnénk, hogy más is lásson.

A Galaxy S7-nél megjelent Always On Display funkciót is megkapta az idei A-széria, ahol nincs olyan sok testreszabási lehetőség, mint az S7-nél a Nougat frissítéssel, de vélhetően az új rendszerrel ezek a mobilok is megkapják. További újdonság a Game Launcher, ennek segítségével rögzíthetjük a játékmenetet, képernyőképet készíthetünk, valamint le is tudjuk zárolni az érintőgombokat, hogy véletlenül se tudjunk kilépni belőle, de akár az értesítéseket is tudjuk blokkolni, van az az eset, amikor a játék szent és megszakíthatatlan.

Fontos, hogy ujjlenyomatainkból hármat tudunk csak betáplálni, ami szerintem kevés, hisz feloldhatjuk a hüvelyk- és a mutatóujjunkkal is, tehát legalább 4 lehetőség kéne, de szoftveresen lekorlátozták háromra.

Extra szoftverként a következőket kapjuk meg: Smart Switch, S Voice, S Health, Galaxy Apps, Word, Excel, PowerPoint, OneNote, OneDrive, Skype, Samsung Members, Samsung Notes, Gboard.

Szoftveresen én továbbra is hiányolom a Nougat-ot, viszont így az újított felülettel is kiválóan működik a készülék, beköltöztem, úgy használtam mintha sajátom lenne és nem volt rossz használni, sőt elégedett voltam vele.

Hardver

Hardverben érezhető a fejlődés a tavalyi készülékhez képest, egy Exynos 7880 típusú 8 magos chipsetet kapunk magonként 1.9 GHz órajellel, a grafikus gyorsító Mali-T830MP3, operatív memóriából pedig 3 GB-ot (RAM) kapunk. Ezzel a vassal tisztességes sebességet diktál a készülék, gyorsan reagál, nem okoz neki egy játék sem gondot.

AnTuTu Benchmark v6.2.7 60.022 pont
Geekbench 4  774 / 4109

A fenti pontszámok bizonyára nem mindenkit tölt el elégedettséggel, hisz egy Huawei P9 Lite az AnTuTu-n 53.224 pontot produkál és az egy kb. 75.000 Ft-os mobil, vagy például a Honor 8 86.456 pontot kapott és 139.990 Ft-ba fáj, ami csak kicsivel van a Galaxy A5 (2017) felett. Igen ám, de fontos meglátni azokat a dolgokat is, amiért megér(het)i az árát ez a készülék.

Ilyen például a Super AMOLED kijelző, az Always On Display, a minőségi anyaghasználat és leginkább az IP68-as vízállósági tanúsítvány. Tesztelés gyanánt megnéztünk néhány játékot, szokásosan a Real Racing 3-at és az Asphalt 8-at, hisz ezek rendesen megdolgozzák a mobilt, ha ezek gond nélkül mennek, akkor minden más is fog. Probléma ezekkel nem volt egy szál se, hibátlanul, gördülékenyen és gyorsan mentek a játékok, ilyen szempontból nem is lenne szükség csúcskészülékre (ott csak kicsit gyorsabban töltene be).

Noha a Galaxy A3 csak 16 GB belső tárhelyet kapott, addig az A5 (2017) már 32 GB alap háttértárral érkezik, melyből 23.56 GB áll rendelkezésünkre. Ha nem lenne elég, akkor bővíthetjük 256 GB-ig microSD-vel a készüléket.

Kamera

A nagy előrelépés itt az előlapi kameránál vehető észre, hisz 5-ről 16 MP-re nőtt, aminek szerintem mindenki örült. A kamera rekeszértéke maradt f/1.9 és 1080p minőségben képes videót rögzíteni. A nagy megapixelszám ellenére a szenzor fix fókuszú maradt, tehát nem tudunk fókuszpontot választani.

16 MP szelfi

A hátlapi kamera IS 16 MP-es (2016-os 13 MP), ami szintén fejlődött, viszont ez is csak 1080p@fps videók rögzítésére képes, illetve ami viszont MINUSZ, hogy nincs optikai képstabilizálás itt sem, a videórögzítés ugyanolyan remegősen történik, viszont a tavalyi modellben volt és ez nekem igencsak furcsa.

Maga a szoftver könnyen kezelhető, jobbra legyintve a módokat találjuk, melyek egy kivételével megegyeznek a Galaxy A3 (2017)-nél látottakkal és ez a hyperlapse. Ez cserélte le a sorozatfelvétel lehetőséget a Galaxy A5 (2017)-nél és ennek segítéségével gyorsított videókat tudunk készíteni. Ez annyiban különbözik a timelapsetól, hogy itt kicsit más az algoritmus és végeredményben sokkal fluidabb videót kapunk.

A szoftverben balra legyintve ugyanúgy a filtereket, szűrőket hozhatjuk elé, bár ennek gyakorlati hasznát nem látom, hisz mindenki az Instagramon pakolja föl a képekre a filtereket, ha nem tévedek…A gyors kameraindítás ugyanúgy megtalálható a Home gomb kétszeri lenyomásával, mint a Galaxy S7-nél.

Adat / Akkumulátor

Adatkommunikációt tekintve minden földi jóval megáldották az új Galaxy A3 (2017)-et. Van benne Bluetooth 4.2, WiFi 802.11 a/b/g/n/ac, FM-rádió (RDS), A-GPS, támogatja a GLONASS és BDS műholdakat, valamint Cat.6-os LTE-vel 300/50 Mbit/s sebességgel lehet itthon is mobilnetezni.

A töltőport az USB-C, viszont nem támogatja az OTG-t, tehát egy pendriveot csatlakoztatva nem ismeri fel azt. Szenzorokat tekintve találunk benne gyorsulásmérőt, barométert, iránytűt, giroszkópot, fényszenzort, pedométert és közelségérzékelőt.

Az akkumulátor 3000 mAh kapacitású, pont annyi, mint a tavalyi zászlósé, viszont itt „csak” egy FHD felbontású kijelzőt kell megvilágítania, ennek köszönhetően üzemideileg jobban bírja, mint a Galaxy S7. 16 órán át nézhetünk rajta videót, 14 és fél órányi böngészést érhetünk el és alapvetően másfél napot bőven kibír úgy, hogy rendesen használva volt. Vannak energiagazdálkodási lehetőségek is, beállíthatjuk a közepesen vagy a maximális energiatakarékos módot is, melyeket testre is tudunk szabni. Ezek korlátozzák a készülék teljesítményét, maximális fényerejét, illetve különböző funkcióit.

Az A3-mal ellentétben az A5 gyorstöltést is támogat, kb. másfél óra alatt feltölthető a készülék telepe.

Összegzés

Jó készülék? Kétségtelen! Megéri az árát? Attól függ…akinek korábban is Galaxy A készüléke volt és meg volt vele elégedve, az vélhetően nem fog termékcsaládot váltani, ő biztosan látni fogja a fejlődést.

129.990 Ft-ba kerül a Galaxy A5 (2017) és tudjuk jól, hogy ennyi pénzért erősebb hardverrel bíró készülékeket is lehet kapni, például ott a Honor 8 vagy a OnePlus 3. A Honor 8 előlapi kamerában például gyengébb és IP68 tanúsítvánnyal sem bír, hasonló a helyzet a másik kompetítornál is.

Hibát nem találtam az eszközben, akkuban jól bírja, nagyon jól néz ki, szép kijelzője van, teljesítményben megfelelő (a pontszámok ellenére). Hátrányként említhető az optikai képstabilizátor hiánya, előnyként pedig az IP68, az Always On Display és a Note7-nél megismert felület. Ha ezeket is belevesszük az egyenletbe, akkor nem rossz, és aki esetleg ezt választaná, az biztos nem fog csalódni.

Hirdetés
ÁTTEKINTÉS
Dizájn
10
Szoftver
9
Hardver
8
Kamera
9
Akkumulátor
9
Ár/Érték arány
8
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.
samsung-galaxy-a5-2017-tesztA tavalyi modellhez képest látható, érezhető a fejlődés, szép, jól használható, nem találtunk benne hibát.

4 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Szerintem egy rakás szar a tavalyi modellhez képest. Szaggat, van úgy, hogy 4-5 másodperc mire észreveszi, hogy már vagy tíz karaktert beírtam, egy 24.hu címlap betöltés minimum egy-két perc, az ujjlenyomatokkal még a tavalyi modellnél is nehezebben boldogul stb.

  2. Arról tud valaki valamit hogy a kezdőképernyő körkörös forgatását hol lehet beállítani?

Comments are closed.