Hirdetés

Érdemes Windows 10-re váltani: lejárt a Windows 7 és a Windows 8.1 ideje, jövő héttől nem érkeznek biztonsági frissítések, nem frissül az Edge és a Chrome böngésző utolsó frissítése is egyre közeledik.

Jövő héten a türelmi idő is lejár: azok sem kapnak több biztonsági javítást a Windows 7-hez, akik a 2020-as támogatás megszűnése után fizettek azért. A Microsoft Edge 109-es lesz az utolsó verzió ezekre a rendszerekre, de megszűnik a WebView2 támogatás is, melynek segítségével a fejlesztők webes tartalmakat ágyazhattak be alkalmazásaikba (pl. bejelentkező felületeknél használják előszeretettel).

Gamescom 2009 – Microsoft Windows 7 © Raimond Spekking / CC BY-SA 4.0 (via Wikimedia Commons)

A Chrome böngésző még pár hétig támogatott lesz: február 7-én adja ki az utolsó frissítést a Google az elavult rendszerekre.

Egy 2021-es felmérés szerint a Windows 7-et még kb. 100 millióan használták, egy tavaly októberben készült kérdőív adatai pedig rámutattak, hogy 27 millió Windows eszköz közül még többen használják a Windows XP, Windows 7 illetve Windows 8 rendszereket együttvéve, mint ahányan Windows 11-et futtatnak.

A régebbi gépek felhasználóinak érdemes újabb rendszerre váltani, ugyanis az interneten keringő vírusoktól, a jövőben felbukkanó sebezhetőségektől valószínűleg védtelenekké válnak.

Ha a Windows 10 vagy 11 nem opció, nem feltétlenül kell rögtön új gépet venni, egy próbát megérhet valamilyen Linux-disztribúció, például a Linux Mint.

A kiemelt képet készítette: © Raimond Spekking / CC BY-SA 4.0 (via Wikimedia Commons)

Hirdetés
FORRÁSThe Verge
A Tech2-n főként mobilokról olvashattok tőlem, de közösségi médiáról, streaming szolgáltatókról, Kuo és Gurman elemzéseiről és újabban már okosvécéről is informálódhattok.