Ahhoz, hogy az “otthoni” felhasználók legnépszerűbb operációs rendszeréhez, a Windowshoz 2014. április 8 után is kapjunk frissítéseket, a legegyszerűbb dolgunk, hogy a Windows XP-ről frissítünk egy újabb változatra. -azt hogy a két jelenleg is elérhető rendszer közül, melyiket választjuk, az már csak ízlés kérdése, hiszen a Windows 7 és a Windows 8 rendszerkövetelményei megegyeznek. (A Windows 8.1 viszont 1 gigabájt memóriával többet követel, mint az elődei.)
A minimális rendszerkövetelmények a következők 32 bites verzió esetén:

  • 1 GHz-es Processzor PAE, NX, valamint SSE2 támogatással
  • 1 gigabájt RAM (Windows 8.1 esetén 2 gigabájt)
  • DirectX 9 támogatással rendelkező videókártya
  • 16 gigabájt szabad tárhely

A minimális rendszerkövetelmények a következők 64 bites verzió esetén:

  • 1 GHz-es Processzor PAE, NX, valamint SSE2 támogatással
  • 2 gigabájt RAM
  • DirectX 9 támogatással rendelkező videókártya
  • 20 gigabájt szabad tárhely

Létezik egy segédprogram, ami megállapítja, hogy a számítógépünk képes-e a Windows 7 (és ezáltal a Windows 8) futtatására, ennek a neve Windows 7 Upgrade Advisor, amit a Microsoft honlapjáról ingyenesen le lehet tölteni.

Ha a Windows 7-et szeretnénk futtatni, és a számítógépünk képes erre, akkor ki kell választanunk, hogy milyen verzióra van szükségünk: ezek a Home Premium, a Professional és az Ultimate. Ha otthoni felhasználásra szánjuk a gépet, a Home Premium, ha viszont üzleti célokra használnánk, akkor Professional kiadásra lesz szükségünk- ha viszont még ennél is bővebb funkciókkal ellátott rendszert szeretnénk, az Ultimate verzió az ideális választás a számunkra. A Windows 7 terméktámogatása 2015. január 12-én jár le, de 2020 január 14-ig megkapjuk a legfontosabb biztonsági frissítéseket hozzá.

Windows 8 esetén könnyebb a választás- magánszemélyeknek csak 2 változat érhető el- a Windows 8 és a Windows 8 Pro. A Windows 8 Pro az üzleti célokban is helyt áll, a Windows 8 viszontabban az esetben lesz megfelelő választás a számunkra, ha nem szükséges nekünk valamennyi üzleti funkció. A Windows 8 2018. január 9-ig támogatott, de a Microsoft 2023. január 10-ig ellátja majd biztonsági frissítésekkel. A Windows 8.1 esetében ez kitolódik 2023. október 1-ig, amennyiben a Windows 8 rendszerről 24 hónapon belül frissítünk Windows 8.1-re. A Windows 8.1 frissítés ingyenes.

Létezik egy speciális változat, a Windows 8.1 Pro Pack with Media Center. Ha megvásároljuk ezt a csomagot, akkor a Windows 8 rendszerünkön aktiválásra kerül a Windows 8 Pro, valamint feltelepül a Windows Media Center, Windows 8 Pro esetén viszont kizárólag a Windows Media Center fog a rendszer új szolgáltatásaként települni- az előző verziókkal ellentétben a Windows 8 és a Windows 8.1 már nem tartalmazzák alapfunkcióként a Windows Media Centert.

Az Európai Gazdasági Térség, Horvátország valamint Svájc területén elérhetőek az “N” kiadások. Ezek a kiadások megegyeznek a “normális” kiadásokkal, csupán annyi a különbség, hogy nem lesz telepítve rá a Windows Media Player, Windows Media Center, illetve Windows 8 és Windows 8.1 esetén a videó, zene, és a Skype.

Amennyiben a telepítés közben a “frissítés” opciót választjuk, a fájljaink, mappáink megmaradnak. Frissítés esetén érdemes pár ezer forintot áldozni egy memóriabővítésre, hogy a lehető legjobb Windows- élményt kapjuk az új rendszerektől.

Hirdetés
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.