Hirdetés

A Microsoft Chromium alapú böngészője mától, két hónappal a Windows 10-es és három hónappal a macOS-es debütálása után elérhető a Windows 7 és 8 felhasználóknak is.

A böngészőt innen, a Microsoft Edge Insider oldaláról tudjátok letölteni. Habár a Microsoft a hírt bejelentő blogposztjában azt írja, hogy a Windows 10-zel megegyező funkcionalitással rendelkezik a régebbi operációs rendszerekre írt böngésző, ez nem teljesen igaz. Hiányzik belőle a sötét mód, illetve nincsen lehetőség Win 7-en és 8-on AAD alapú bejelentkezés használatára sem.

Ha frissítetek, az EdgeHTML alapokat Chromiumra cserélő windowsos böngészőben a megváltozott felhasználói felület lesz a szembetűnőbb. Viszont ennél egy fokkal fontosabb és hasznosabb újítás, hogy így az Edge is támogatja már a Google Chrome-os kiegészítőket és a több eszközös szinkronizálás is megoldható (egyelőre Windows 10-en vagy macOS-en).

Az továbbra sem teljesen egyértelmű, hogy a Microsoft mit akar kezdeni a Chromium Edge böngészővel. Ugyanígy arról sincs semmi hír, hogy más platformokon (Android, iOS) mikor lesz elérhető, ha elérhető lesz egyáltalán. Utóbbi azért is érdekes kérdés, mert a Windows 7 supportja jövő év januárjában véget ér.

Ha igazak a Microsoft ígéretei, a Chromium Edge a cégeknek és a business felhasználóknak hamarosan bővülni fog egy IE móddal és egy Collections nevű funkcióval. Utóbbi azon webes felhasználók számára teszi könnyebbé a munkát, akik sok szöveggel és képpel dolgoznak közös felületeken.

A Chromium Edge használatához először telepítenetek kell a Microsoft weboldaláról az Edge böngészőt, utána pedig az Edge Insider oldalról a Developer vagy Canary címkés kiadást. A Developer heti, a Canary build napi frissítéseket kap.

Mivel még nem végleges szoftverről van szó, ezért a stabilitással akadhatnak gondok és találhattok hibákat is.

Hirdetés
FORRÁSMicrosoft
Óvodás korom óta érdekel az informatika és a technológia világa. Programtervezést és könyvtártudományt tanultam, lassan öt éve, hogy írással és közösségi médiával foglalkozom.