„Nem értem, miért vádolnak azzal, hogy az Apple-t másoljuk” – mondta a Xiaomi vezetője egykoron.

Készül a Xiaomi legújabb okostelefonjának, a CC9-nek a bemutatójára. A CC egy újabb a Xiaomi almárkái közül, mely a hardverelemeket gyártó Meituból nőtte ki magát. A CC9-es telefon Snapdragon 710-es processzorral, 6GB RAM-mal, 4030 milliamperórás akkumulátorral, 6,4 hüvelykes OLED kijelzővel érkezik. Lesz benne kijelzőbe épített ujjlenyomat-leolvasó, USB-C, fülhallgató jack és nagyjából 260 dolláros áron fog debütálni. Mivel a Meitu főleg a szelfikamerákra fókuszált korábban, így a cég ígérete szerint a CC9-es ebben lesz a legerősebb. Egy 32 megapixeles előlapi szenzor kerül majd a mobilba és ehhez kapcsolódóan mutatták be a 3D-s, mozgatható és személyre szabható avatárokat, a Mimojikat is.

Ez önmagában még nem is lenne érdekes. De a Mimojik a Weibóra feltöltött bejelentő kép alapján kiköpött másai az Apple Memoji nevű 3D-s avatárjainak. A Xiaomi ugyanis szinte megszólalásig megegyező karakterdizájnt és kiegészítőket is használ:

A Xiaomi Mimoji

Nintendo Mii, Xbox Live, Apple Animoji / Memoji és most a Xiaomi Mimoji

Félreértés ne essék, nem az Apple találta fel a személyre szabható digitális arcokat. Az animálható avatárok sem újkeletű dolgok. A Nintendo a Wii konzolja óta, a Microsoft az Xbox 360 óta használja őket. Az okostelefonos világban a Snapchat és a Bitmoji megoldásai tették népszerűvé a személyre szabható avatárokat. A 3D-ben animálható, az arc mozgását követő kis arcokat az Apple vezette be az Animojival az iPhone X megjelenésekor. Nem sokkal később a Xiaomi is bemutatta saját megoldását a Mi 8-as mobilján. Aztán természetesen a Huawei is. (És a Samsung is az AR Emojit, mely először engedte ezek közül, hogy saját magunkról mintázzunk avatárt, de arról a rémálomról inkább ne beszéljünk.)

Az Apple Memoji

A Xiaomi most sajtóközleményben reagált azokra a vádakra, melyek szerint az Apple-t másolnák. Szerintük az ő megoldásuk régebb óta létezik és ez részben igaz is. A Xiaomi a Mimoji nevű funkciót 2018 májusában indította útjára, viszont akkor csak négy avatárral: malac, panda, kommunista nyuszi és róka.
A Xiaomi csak a július 5-i CC9-es megjelenéssel fogja a személyre szabható avatárokat elérhetővé tenni. Ezzel szemben az Apple személyre szabható Memoji-ja 2018 júniusban indult, de az Animoji (12 állatos ikonnal) egy évvel korábban, 2017 szeptemberben. Az Apple az iOS 13 bétájával június végén a személyre szabható Memojit elérhetővé tette a régebbi készülékeire is.

A Xiaomi egy sajtóközleményt is kirakott a Weibóra, miután a kínai közösségi oldalon is a kommentek nagyrésze arról szólt, hogy egy Apple-kópia az egész Mimoji. A Xiaomi PR fejese, Xu Jieyun az applikáció fejlesztési idővonalát is megosztotta és ami a legdurvább, azt ígérte, hogy minden lehetséges lépést megtesznek azok ellen a kínai újságírók ellen, akik bizonyíték nélkül állítják, hogy a Xiaomi az Apple Memojit másolta le.

Mondjuk nem tudom, milyen más bizonyíték kellene, mint a CC9 Mimoji reklámfotói mellé tett Memojik…

Bal oldalon az Apple Memoji, jobb oldalon a Xiaomi Mimoji által készített avatárok
Hirdetés
FORRÁSMacrumors
Óvodás korom óta érdekel az informatika és a technológia világa. Programtervezést és könyvtártudományt tanultam, lassan öt éve, hogy írással és közösségi médiával foglalkozom.