A Huawei Y-széria hazánkban is népszerű az alacsony ár és a prémium funkciók miatt és most a hazánkban kapható modellek közül a legnagyobbat próbáltuk ki, a Huawei Y7 Prime 2018-at.

Fiatalos ám mégis egyszerű dobozban érkezik, ami a telefonon kívül magában rejt egy simtűt, egy microUSB adatkábelt, valamint egy 5W-os hálózati adaptert.

Dizájn

Dizájn szempontjából ez egy teljesen átlagos, 2018-as okostelefon nyújtott, 18:9-es FullView kijelzővel, hátlapi ujjlenyomat-olvasóval és duál kamerával. Az azonban érezhető rajta, hogy nem tartozik a prémium modellek közé, hisz egyedül a keret van fémből, a hátlap műanyagból készült. Ettől még nem fogunk kardunkba dőlni, ugyanis az anyaghasználatra azért odafigyeltek és az összeszerelési minőség is precíz, erőhatásra a telefon nem recseg, nem ropog.

Balról: Y5, Y7 Prime, Y6
A Huawei Y7 Prime ujjlenyomat-olvasója mindössze egy érintőfelület, a szenzor egyébként a gyártóhoz híven nagyon gyorsan és pontosan működik, de ha például autóban használjuk navigálásra a telefont, akkor ott az arcfelismerés is, ami szintén jól működik.

A duál kamera mellett kapjuk az egy szem LED villanót és a zajszűrő mikrofont és ha körbenézzük a mobilt, akkor láthatjuk, hogy a jobb oldalra a szokásos bekapcsológomb és hangerőszabályzó páros került, bal kéz felől van a kártyák tálcája, ami a két nanoSIM mellett microSD befogadására IS alkalmas, alul pedig a jack csatlakozó, a hangszóró, a mikrofon és a microUSB port található.

Az egy szem hangszóró teljesítményétől nem fogunk elvágódni, azonban telefonhívások lebonyolítására, kihangosításra és videók nézésére tökéletesen alkalmas, meg hát nem is felsőkategóriás telefonról beszélünk.
Ha ránézünk az előlapra, akkor tipikus Huawei-es formavilág köszön vissza, alul mindössze a márkajelzést találjuk, fent pedig a beszédhangszórót, a közelségérzékelőt és a fényszenzort, az előlapi kamerát, végül az értesítő LED-et kapjuk. A mobil nagyszerűen kézre áll, az ujjlenyomat-olvasó is elérhető helyen van, nagy mérete ellenére könnyed, bár a kijelzőméretből adódóan ez már rég nem tartozik az egykezes mobilok közé.

Kijelző

A Huawei Y7 Prime előlapjára – hasonlóan a Mate 10 Lite-hoz – egy 5,99 hüvelykes IPS LCD kijelző került, amihez 720 x 1440 pixeles felbontást társítottak.
Van az a termékkategória, ahol a HD felbontás elfogadható, de ha úgy nézzük, hogy 60.000 Ft fölött van kicsivel a készülék, úgy már elvárható lehet a FHD kijelző, főleg ilyen képátló mellett, hisz a Xiaominak, sőt a Huawei-nek is ilyen árszegmensben FHD-s modellje.
Ez persze nem katasztrófa. A megjelenítés szuper, a max fényerő elegendő ahhoz, hogy napsütésben is jól látható legyen, a beállítások között megtaláljuk a szemkímélő módot és a színhőmérsékletet is állíthatjuk egyéni igényeinknek megfelelően.

Szoftver

A Huawei Y7 Prime fedélzetén Android 8.0 Oreo alapokon EMUI 8.0-t fogunk találni a Google májusi biztonsági csomagjával. A felületet nagyon nem ecsetelném, ugyanis biztos vagyok benne, hogy közületek szinte mindenki találkozott már az EMUI-val, azonban a fontosabb, érdekesebb funkciókat szeretném kiemelni.

Az Y7 Prime is megkapta ugyanazokat a funkciókat, amelyeket például a P20 Lite vagy épp a P Smart, ugyanígy van lehetőség a navigációs sáv elemeinek megcserélésére, kapunk egyszerű módot, ha idősebb felhasználónak szánnánk a készüléket, van egykezes felület is, ami szinte elengedhetetlen ekkora kijelzőméret mellett és ami szintén fontos, hogy van dupla koppintásos ébresztés funkció is, ami a hátlapi ujjlenyomat-olvasó miatt igazán fontos.

A készüléken rengeteg előre telepített alkalmazást fogunk találni, vannak köztük hasznosabbak is, mint a Facebook vagy az Instagram, de ezenfelül van egy csomó felesleges játék is rajta, amelyeket természetesen lehet törölni is.

Hardver

Készülékünk belsejében egy Qualcomm Snapdragon 430-as lapka teljesít szolgálatot, amiben 8 db Cortex-A53-as rendszermag dolgozik maximum 1,4 GHz-es órajelen. Mellé 3 GB RAM és 32 GB tárhely jár, utóbbi bővíthető 256 GB-ig, az elérhető kapacitás pedig 24,81 GB.
AnTuTu Benchmark 59487 pont
Geekbench 4 674 / 2798 pont
Mindennapi használatra ez egy tökéletes készülék a fiatalságnak és az idősebb korosztálynak is, hisz mindkét réteg igényli a nagyobb kijelzőt és a teljesítmény is elegendő ahhoz, hogy a rendszer gördülékeny legyen, illetve hogy a kisebb/nagyobb játékok is elfussanak rajta.
Természetesen a kisebb igényű címek, mint a Clash Royale a legtöbb okostelefonon könnyedén elfut, ezzel itt sincsen probléma, azonban nézzünk meg kicsit igényesebb játékokat.
Az ajánlott, minimum részletesség mellett próbáltam ki a PUBG-t, ahol már meglátszik a HD felbontás, azonban néhány apróbb laggot leszámítva egész jól el lehet játszani és a melegedés sem számottevő.
Ami viszont érdekes volt, hogy a San Andreas hiába eredeti, valamiért az intro után kidob és újratelepítés után sem működött, így ezt nem tudtam kipróbálni, helyette az Asphalt Xtreme-t vettem elő, nála abszolút nem volt gond a játékmenet során.
Adatkommunikáció szempontjából Bluetooth 4.2, A-GPS és GLONASS is jellemzi, azonban csak 2,4 GHz-es WiFi hálózatokra képes felcsatlakozni és nincs benne NFC sem, tehát mobilfizetésre nem alkalmas.

Kamera

Készülékünk előlapján és hátlapján is ugyanazokkal a felbontásokkal fogunk találkozni, mint a Huawei P Smart esetében. Tehát van az előlapon egy 8 MP-es modulunk f/2.0-s rekeszértékkel, a hátlapra pedig egy 13 MP-es, f/2.2-es rekeszértékű főkamera és egy 2 MP-es, mélységélességre kihegyezett másodlagos kamera került. A képek teljes méretben Google Drive mappánkban találhatók.
Mivel nagyon kicsi a másodlagos szenzor felbontása, ezért optikai zoomra nem képes a mobil, viszont portréfotókat lehet vele készíteni, erre van a széles rekesz opció a szoftverben.
A képek minősége nem rossz, ahol több fény van, ott a vonalvezetés határozott és a kép jól fest, de ha már olyan helyre megyünk, ahol kevesebb a fény, ott már határozottan zajosodik a felvétel és ezáltal elvesznek a részletek. A széles rekesz opciót is kipróbáltam és látható, hogy a növény feladta a leckét, a végeket már háttérként látja a telefon, azonban ha emberi portrét készítünk, ott már sokkal jobb munkát végez.
Videókat maximum [email protected] rögzíthetünk, a lassításra és timelapse-ra gyárilag nem képes és stabilizálás sincs benne.

Akkumulátor

Az üzemidőért egy 3000 mAh kapacitású akku felel, ami kapacitásban szintén megegyezik a P Smarttal, azonban ott kisebb méretű és nagyobb felbontású kijelzőről beszélhetünk. A tavalyi Y7 Prime 4000 mAh-s akkut kapott, tehát ez ilyen szempontból kicsit csalódás, az egy napot azonban így is kibírja. Az átlag kijelzőidő nálam 4 óra volt, ha visszafogottabban használjuk, akkor természetesen tovább is tudjuk használni, illetve vannak akkukímélő funkciók is.
A mellékelt 5W-os töltővel a feltöltés meglehetősen ráérős, teljes töltöttséget közel 3 óra alatt tudunk elérni.

Verdikt

Vonjuk le a következtetést. A Huawei Y7 Prime 2018 egy remek készülék, nincs különösebb hibája, azonban hiányosságai vannak. A töltés lassúcska, nincs NFC, csak HD+ a kijelző és közel azonos áron elérhető a Huawei P Smart is. Az Y7 Prime a hazai viszonteladóknál kék és fekete színben kapható akár már 65.000 Ft alatt is, a P Smart pedig a legtöbb helyen 70.000 Ft alatt van.
Amennyiben belefér én inkább a Huawei P Smart mellett döntenék, bár ott még nem elérhető az arcfelismerés, de ha mondjuk nagyobb kijelzőre vágysz, akkor főleg a szolgáltatóknál korrekt áron vihető haza az Y7 Prime is.
Hirdetés
ÁTTEKINTÉS
Dizájn
7
Szoftver
9
Hardver
7,5
Kamera
7,5
Akkumulátor
7
Ár/érték arány
7,5
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.
huawei-y7-prime-2018-tesztA Huawei Y7 Prime 2018 egy remek készülék, hibákkal nem találkoztam, azonban közel azonos áron elérhető a jobb képességekkel megáldott Huawei P Smart is.