Okosórák. Ki gondolta volna, hogy akkora teret nyernek maguknak, hogy a legnagyobb techcégek folyton folyvást újabb termékkel rukkolnak elő. A Huawei minden téren támad, az okostelefonos piacon már a második legnagyobb gyártónak számít, ám a hordható eszközök esetén nem ennyire fényes a helyzet. Ezen változatnának a Huawei Watch GT-vel, amire nagy az esély, már ha valaki komplex, hosszú izemidővel kecsegtető eszközt keres, természetesen némi kompromisszum mellett.

A Classic és Sport változatban elérhető, 46 g-os kütyü iszonyat jól néz ki, ráadásul mindössze 10,6 mm vastag, ami egész kellemes, persze inkább egy férfi kézen áll jól. A 316L rozsdamentes acélból és műanyagból álló test elején egy 1,39″-es, 454 x 454 pixel felbontású AMOLED kijelző hever, a 326 PPI képpontsűrűség igen kellemes képélességet biztosít. A Huawei Watch GT vízálló, méghozzá 5 ATM-ig, édesvízbe tehát szinte bármikor csobbanhatunk vele.

Belül ARM Cortex-M4 dolgozik, kiegészítve 16 MB RAM-mal és 128 MB adattárolóval. Ez vajmi kevés az átlaghoz képest, de mivel ez egy külön rendszer és nem lehet rá alkalmazásokat telepíteni, így már kicsit érhetőbb a dolog. Az órán két gomb található oldalt, a felsővel lehet visszalépni és a menübe ugrani, az alsóval pedig a sporttevékenységek listája nyitható meg.

A szoftver jól kezelhető, egyelőre még néha döcögős (ezen folyamatosan javítanak) számos funkcióval bír (például ébresztőóra, üzenetkezelés, időjárás, iránytű, légnyomásmérő stb.), ezek közül a pulzusmérés emelkedik ki. Hátulra ugyanis hat LED-et használó optikai szenzort szereltek, ami igen pontos méréseket tesz lehetővé és kiszűri azokat a fals információkat, amelyek téves eredményeket szülnének.

A sportolás kedvelői minden szempontból megtalálják számításaikat a Huawei Watch GT-ben, hiszen van GPS (Galileo + BDS), így telefon sem kell futás, biciklizés, vagy éppen úszás közben. Minimum Android 4.4-et és iOS 9.0-t futtató eszközökkel tud kommunikálni az eszköz Bluetooth 4.2 LE-n keresztül (a frissítések telepítése éppen ezért valami baromi lassú, 1 MB-ot 6 perc alatt rakott fel…). Tartozik hozzá egy Huawei Egészség alkalmazás, ez gyűjti össze az óra által mért és tárolt adatokat.

Az igazi pláne viszont az üzemidő. A 420 mAh-s telep egy feltöltéssel és normál használattal akár két hétig is bírja, ha pedig folyamatos a GPS kapcsolat (tehát mondjuk egy nagyon hosszú túrát monitorozunk), akkor 22 óra eltelte után fog csak enni kérni. Ezek az eredmények lélegzetelállítóan jók, így külsővel és kijelzővel szerelt órák nyomába sem érnek tesztalanyunknak.

A Huawei Watch GT ára 79 990 forint, a Mate 20 Pro előrendelők pedig ingyen kapnak egy ilyet ajándékba. Hogy megéri-e? Aki sportol, szeretne értesítéseket kapni a karjára és nem mindig venné elő a telefonját, plusz utálja, hogyha valamit naponta kell tölteni, akkor annak aligha lesz jobb választás (talán az Amazfit Stratos, csak ott bénácska a kijelző). De szem előtt kell tartani, hogy nem lehet erre az órára alkalmazást telepíteni, nem tudunk hívásokat fogadni vele, plusz ugye zenéket vagy más fájlokat sem lehet tárolni rajta, szóval olcsónak sem nevezhető, kicsivel többet kuporgatva tudásban többet is kapunk másoktól.

Hirdetés
ÁTTEKINTÉS
Dizájn
9
Szoftver
7
Hardver
6
Üzemidő
10
Ár/érték arány
7
Nem kérdés, miket szeretek: technológia, jog, sport, utazás, zene, autók. Aki követné, hogy merre járok: www.instagram.com/tamzsolt
huawei-watch-gt-teszt-review-bemutatoA Huawei Watch GT talán az egyik leggyönyörűbb okosóra, de az biztos, hogy a leghosszabb üzemidővel rendelkező ilyen kütyü. A szoftver viszont limitált, az ára pedig nem rossz, de kicsit még lehetne olcsóbb.