Az iPhone-ok operációs rendszere bizony már a 13-ik verziónál tart, ennek debütálása is ősszel várható az új iPhone-okkal egyetemben, de pár dolgot már most elmondtak az új rendszerről.

iOS 13

Az alkalmazások indítási ideje 2x gyorsabb lesz (az iOS 12-höz képest), az App Store-ból letöltött programok tömörítési algoritmusán fejlesztettek, melynek eredményeképpen 50%-kal kisebbek lesznek, a frissítések mérete pedig 60%-kal csökkenhet. A Face ID feloldási idején is javítottak, 30%-kal lesz elvileg gyorsabb a mostani állapotnál. A mindenki által nagyon várt sötét mód is bejelentésre került, ez annyira megtetszett az előadóknak, hogy ezek után minden frissített alkalmazásnak csak a sötétített felületét mutatták, ki tudja, lehet nem is lesz világos téma (haha).

Nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy mindenhol biztonságban legyenek az adataink, létrehoztak egy Apple ID-val való regisztrálási módot is, ahol lehetőségünk lesz majd arra, hogy ne a saját email címünket láthassák, hanem egy az Apple által véletlenszerűen létrehozott fiókot, erre is rendkívül büszkék voltak.

Ezenkívül fejlődött a Térképek, az Üzenetek, a Fotók, új hangot kapott a Siri, az alap billentyűzet swipe funkcióval bővült (végre), de a többi gyári alkalmazásban is kaptunk újdonságokat.

Sajnos az iPhone 5S és az iPhone 6 kikerült a támogatott készülékek listájából, így csak a 6S-től felfelé kiadott mobilok kapják a meg az új rendszert.

iPadOS

Az iPad Pro széria nyers számítási és grafikus teljesítményben messze túlmutat a riválisain, ezt senki nem vonja kétségbe, viszont az operációs rendszer nem volt képes kihasználni a hardver adta lehetőségeket. Sok tesztelő és felhasználó remélte, hogy egyszer az Apple saját rendszert tervez az iPadeknek, ami képes lesz ezeket a plusz erőforrásokat is kihasználni. Ebbe az irányba tett első lépésük pedig az iPadOS bemutatása, ami a multitaskingra helyezi a fő hangsúlyt, illetve a több ablakos alkalmazás futtatásra, mivel a Pro szériás tabletek képernyői már kiáltottak egy ilyen típusú megoldásért.

Kapunk egy a macOS-hez hasonló alsó dokkot, ahová a legfontosabb alkalmazásainkat rakhatjuk ki, a szövegek kimásolása és beillesztése, szerkesztése is fejlődött, a felhasználói felületet is a minél könnyebb és egyszerűbb elvek szerint finomították tovább. Az Apple Pencil válaszideje 9 ms-ra csökken le az új rendszernek köszönhetően. A fájlkezelő sokkal praktikusabb, asztalibb kinézetet kapott és ezentúl ráköthetjük majd az USB-s és más perifériáinkat közvetlen a tabletünkre, így megkönnyítve a nagyobb fájlok mozgatását.

A Safari ezentúl az asztali felületet hozza be alapértelmezetten, beépítésre került egy letöltési központ is, valamint az új macOS-nek hála másodlagos képernyőként is használhatjuk majd iPadünk kijelzőjét. iPad Air 2 és azt követő tabletekre kerül majd kiadásra idén ősszel.

 

Hirdetés
FORRÁSGSMARENA
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.