…egy amatőr szemével, röviden.

Mivel imádjuk a techkütyüket, nyilván sok minden érdekel minket, így a fotózás is, főleg úgy, hogy a mai világban már egyre kevesebben vesznek komolyabb DSLR fényképezőgépet, és már alig vannak olyanok, akik digitális kompakt gépekre áldoznának pénzt. Mi ennek az oka? Az okostelefonok, hiszen a középkategóriától felfelé már olyan mobilokat találunk, amelyek képesek kielégíteni egy átlagos felhasználó igényeit, a mindennapi kattintgatás már nem okoz gondot, és akkor még az új fejlesztésű csúcsmodellekről nem is beszéltünk.

Akik viszont komolyabban beleássák magukat a témába, azok láthatják, hogy bizony bőven vannak olyan képességek, amiket a mobilos fényképezők nem tudnak teljesíteni, hiába van már ott szoftveresen a záridő, vagy éppen az optikai képstabilizátor, a zoomolás még mindig csak most kezd a gyártók figyelmének középpontjába kerülni, és azért a szenzorok mérete sem éri el a jobb szerkezetek szintjét. Most két, meglehetősen korrekt digitális géppel foglalkozunk röviden, mindkettő az egyik legjobbjának számít/számított a maga idejében: a Sony DSC-RX100 Mark I-ről és a Sony DSC-RX100 Mark IV-ről beszélünk. Mindkettőt imádják a vloggerek, márpedig ez jelentős szempont manapság.

Lássuk, mit tudnak ezek, tehát most a száraz tények következnek.

Sony DSC-RX100 Mark I:

Felbontás, szenzor 20,2 MP, 1″ Exmor R CMOS
Rekeszérték f/1,8 (W) – 4,9 (T), 28-100 mm
Optikai és digitális zoom (max.) 3,6x / 54 x (VGA)
Kijelző 2,95″ TFT-LCD
Érzékenység (ISO) ISO 125-6400
Optikai képstabilizálás van
Videofelvétel 1920×1080 (60 fps) – AVCHD
1440×1080 (30 fps) – MP4
Csatlakozók microUSB, microHDMI
Akkumulátor 330 felvétel / 165 perc videó

Sony DSC-RX100 Mark IV:

 Felbontás, szenzor  20,1″, 1″ ZEISS DRAM chippel
 Rekeszérték  f/1,8 – 2,8
 Optikai és digitális zoom (max.)  2,9x
 Kijelző  3″ TFT-LCD (kihajtható)
 Érzékenység (ISO)  125 – 12800
 Optikai képstabilizálás  Van
 Videofelvétel  3840×2160 (30fps) AVCHD
1676×566 (1000 fps)
 Csatlakozók  MicroUSB, microHDMI, WiFi
 Akkumulátor  1240 mAh

Ha csak a táblázatot nézzük, nehéz dönteni a két termék közül, ám ha már rálesünk a gépekre, akkor szembetűnik, hogy itt több dolgot is javítottak a “motorháztető alatt”. Talán az egyik legfontosabb különbség, hogy a Mark IV-re különféle kiegészítők, így akár külső mikrofon is szerelhető, ami nagyon fotnos, annak ellenére, hogy a sztereó mikrofonok jó minőségben vesznek fel hangot. Látszik, hogy a Mark I-nél még nem volt divat ennyire az önvideózás, mert még a kijelző sem hajtható ki, szemben örökösével, aminek képernyője több állásban is mozgatható. Kameramódokból egyik sincs híján, elég profi funkciókkal állunk szemben, ám a videózás szerelmesei a Mark IV-ben találhatják meg számításaikat, mert az már 4K-ban rögzít kisfilmeket és szuperlassításra is képes.

Lássuk a lényeget. Sony DSC-RX100 Mark I nappali képek:

Sony DSC-RX100 Mark IV nappali képek:

Sony DSC-RX100 Mark I éjszakai képek:

Sony DSC-RX100 Mark IV éjszakai képek:

A képek NEM teljes felbontásban lettek feltöltve, aki az eredeti képeket szeretné tüzetesebben megnézni, az kattintson ERRE a linkre!

A fotókból kiderül, hogy minkettő gép eszeveszettül jó minőségű végeredményeket produkál, legalábbis annak biztosan leesik majd az álla, aki mobilos alkotásokhoz szokott hozzá. A színek mindkét esetben valósághűek, a részletesség és a dinamikatartomány is átlagon felüli, mondjuk a Mark I-nél az alsó sarkokban némi torzítás megfigyelhető. A digitális zoom nagyobb a Mark I-nél, és hiába közelítünk rá nagyon dolgokra, még akkor is jól kivehetők, elég csak a galambos fotót megtekinteni. Éjjel mindkét gép jól telljesít, de nagyon sötétben már kijön a Mark IV előnye, még a csillagok is látszanak és sem zaj, sem elmosódás nem figyelhető szinte meg.

A két kamera árban elég messze áll egymástól: míg a Mark I már 120 ezer forintért megvásárolható, a Mark IV-ért több mint 300 ezer forintot kell leszurkolni. Márpedig 200 ezer forint nem kevés pénz, és kérdés, hogy a természetesen jóval jobb, de ár/érték arányban talán mégsem annyival meggyőzőbb képminőség mennyire éri meg az embereknek. Ahhoz kétség sem fér, hogy mindkettő géppel fantasztikus felvételek készíthetők, minőségben pedig mindkettő messze a legjobb okostelefonok előtt járnak. Én hiszem, hogy azért még mindig nem véletlenül vannak ezek az eszközök a piacon, de egy digitális gépnek talán már drága a Mark IV, a Mark I viszont nem, és bárkinek bátran merem ajánlani, főleg, aki még hajlandó egy kicsit elszüttyögni a beállításokkal.

A Mark IV előnye egyértelműen a 4K felvétel, a lassítás, a kiváló képminőség, a fejlett szenzor, valamint a kihajtható kijelző, míg a Mark I a rendkívül kedvező ár/érték aránya miatt emelkedik ki a vetélytársak közül.

A cikk létrejöttében közreműködött a Telenor Hipernet hálózata.
MEGOSZTÁS
Tamás Zsolt
Sok éve dolgozom már mobilkommunikációs szegmensben, az újságírás és a rádiózás a szenvedélyem, a sales a munkám részét képezi, a jogi tudás pedig a mindennapjaimat segíti.