Nagyjából két hete írtunk róla, hogy a Huawei P10 kapcsán fény derült egy elég kínos “bakira”, miszerint a telefont különböző típusú memóriával szerelték és ez jelentős teljesítménykülönbséget okoz közöttük. Gyakorlatilag egy ugyanilyen botrány van most kibontakozóban a Samsungnál is, az érintett pedig nem más, mint a nagy sikerrel bemutatott zászlóshajó, a Galaxy S8. Itt azért egy fokkal jobb a helyzet, mert csak kétféle memóriáról van szó, az UFS 2.0 és 2.1 verziókról. Igen ám, csak a telefonok bemutatásánál hangsúlyozottan a legújabb és egyben leggyorsabb UFS 2.1-es chipekről beszéltek és a készülék adatlapján is ez került feltüntetésre.

Itt még szerepelt az UFS 2.1-es megjelölés

Az XDA fórumon indult az egész sztori és egyelőre úgy néz ki, az S8+ nem érintett, az eddig tesztelt példányok mindegyikében UFS 2.1-es memória van, de az S8 esetében az UFS 2.0 is felbukkant. Bár ez utóbbi sem olyan lassú, mint a P10-nél észlelt eMMC változat, ám az 500-600 MB/s olvasási sebesség kevesebb, mint a 2.1-es változat 700-800 MB/s eredményei. A benchmarkokon kívül ennek nincs a gyakorlatban érezhető hátránya.

Itt viszont már eltűnt, de a megjegyzéssel próbálják védeni magukat

A Samsung egyelőre annyit reagált a dologra, hogy az S8 adatlapjánál eltüntették az UFS 2.1-es kiírást, viszont egy olyan megjegyzés került a helyére, hogy “piactól függően eltérő konfiguráció”. A Samsung Magyarországtól értesültünk, hogy az európai Exynosos modellek UFS 2.1 tárhellyel rendelkeznek kivétel nélkül, így ez a probléma csak a Snapdragonos felhasználókra vonatkozik.

A pontos típusszám alapján beazonosítható a memória verziója

Ha kíváncsi vagy tárhelyed sebességére, töltsd le az AndroBench nevű appot. Ezen felül a Material Terminal nevű alkalmazás is segíthet, ebben a “cat /proc/scsi/scsi” parancsot kell lefuttatni, a kiírt eredmény alapján beazonosítható a memória pontos típusa. Kérdéses, hogy ez hogyan érinti majd az ottani eladásokat, ugyanis Kínában május 10-től indul az előrendelés és 25-étől lehet majd kapni az S8/S8+-t, márpedig egy ekkora piac jelentősen befolyásolhatja a későbbi eredményeket.

A cikk létrejöttében közreműködött a Telenor Hipernet hálózata.
FORRÁSGizmoChina
MEGOSZTÁS
Rusi
Több mint egy évtizede foglalkozom telekommunikációval, számos területén dolgoztam már, de bármerre is vitt az utam, az újságírástól nem tudtam és nem is akarok szabadulni. :)
  • joc

    Hát ez komoly.A minimum az lenne,hogy mindkét gyártó kicseréli a készülékeket. Erre meg mossák a kezeiket.Én eddig s8-at szerettem volna ,de ez alapján amit most olvastam biztos nem kell.

  • Péter Izsó

    Ha az enyém lenne 2.0 a hirdetett 2.1 helyett már csak azért is visszavinném, mert nem ezért fizettem!
    Nem érdekelne, hogy van-e életszerű előnye, hiszen a hirdetésben megfogalmazott kritériumoknak nem felel meg maradéktalanul a készülék és ez nem egy eldobható olcsó gagyi!
    Igenis tessék vagy korrekt tájékoztatást adni a forgalomba kerülő készülékekről vagy viselje a gyártó a következményeket, miszerint a “becsapott” végfelhasználó esetleg jogorvoslatot keres a sérelmére!!!