Újrakorozza az arcot, megváltoztatja a színészek életkorát a Disney kutatóinak AI programja.

A Disney kutatói új neurális hálózatot hoztak létre, amely megváltoztatja a színészek életkorát – számol be a Gizmodo. A technológia lehetővé teszi a tévé- vagy filmproducerek számára, hogy a színészek idősebbnek vagy fiatalabbnak tűnjenek egy automatizált eljárással, amely kevésbé költséges és időigényes, mint a korábbi módszerek.

Hagyományosan, amikor az effekteket készítő stáboknak egy videó- ​​vagy filmgyártásban idősebbnek vagy fiatalabbnak kell látszaniuk a színészt (ezt a technikát a Disney “újrakorozásnak” nevezi), általában 3D-s szkennelési és 3D-modellezési eljárást, vagy 2D-s képkockát alkalmaznak (a színész arcának digitális retusálása a Photoshophoz hasonló eszközökkel). Ez a folyamat hetekig vagy tovább is tarthat, a munka hosszától függően.

Ezzel szemben a Disney új mesterséges intelligencia technikája, a Face Re-aging Network (FRAN) automatizálja a folyamatot. A Disney ezt “az első praktikus, teljesen automatikus és gyártásra kész módszernek” nevezi.

A FRAN felépítéséhez a Disney kutatói véletlenszerűen több ezer példát generáltak szintetikusan öregített arcokra 18 és 85 év között a StyleGAN2 segítségével. Az tanulási adatok birtokában a FRAN megtanulta az általános elveket arról, hogyan változik az ember megjelenése az életkorral. Most, hogy a tanulási folyamat befejeződött, képes alkalmazni ezeket az öregedési elveket egy valódi, mozgásban lévő színészre, kockánként.

“Neurális hálónkat felügyelt módon képezik ki nagyszámú arcképpáron, amelyek ugyanazt a szintetikus és fotorealisztikus személyt mutatják, a megfelelő forrás- és céléletkorokkal ellátva” – írták a kutatók egy tudományos cikkben. A tanulási adatok szintetikus generálásával megkerülték azt a „lehetetlennek tűnő feladatot”, hogy olyan képeket gyűjtsenek, amelyek „különféle identitásokat, életkorokat és etnikai hovatartozásokat ábrázolnak különböző nézőpontokból”.

Megváltoztatja a színészek életkorát a Disney új mesterséges intelligenciája

Az eredmény az, amit a Disney “gyártásra kész” megoldásnak nevez – ami azt jelenti, hogy kellően jó minőségű kimenetet hoz létre ahhoz, hogy valódi filmben vagy tévéműsorban felhasználható legyen. Valószínűleg ez az első ilyen típusú mesterséges intelligencia-megoldás, amely dinamikusan képes megváltoztatni a színész életkorát videón a változó arckifejezések, fényviszonyok és nézőpontok ellenére. A kutatók egy felhasználóbarát felületet is kidolgoztak a FRAN számára, amely lehetővé teszi a művészek számára, hogy könnyen használják az eszközt éles környezetben.

A Disney szerdán bemutatta a kutatást a “Gyártáskész arc újrakorozás vizuális effektekhez” című tanulmányában, és benyújtotta a decemberi 2022-es ACM SIGGRAPH Asia konferencián való részvételre is. A cikk szerzői közé tartozik Gaspard Zoss, Prashanth Chandran, Eftychios Sifakis, Markus Gross, Paulo Gotardo és Derek Bradley, mindannyian a svájci Zürichben található Disney Research Studios-hoz kötődnek.

Figyelembe véve a Disney történetét a számítógéppel generált színészek Star Wars-filmekbe és tévéműsorokba való beillesztésével, köztük olyanokkal is, amelyeket CGI-jal korrigáltak, nem lennénk meglepve, ha a FRAN-hoz hasonló technológiát széles körben alkalmaznák a jövőbeni Disney-produkciókban.

Hirdetés
FORRÁSArsTechnica
Mérnökinformatikát tanulok, szabadidőmben cikkeket írok és videókat készítek. Mindenféle tech téma érdekel, így a Tech2-n olvashattok tőlem mobilokról, közösségi médiáról, streaming szolgáltatókról, Kuo és Gurman elemzéseiről és újabban már okosvécéről is.