A Telenor eladja a kelet-közép-európai leányvállalalatait 2,8 milliárd euróért (27 milliárd norvég korona) egy cseh befektetőnek.

A cseh PPF Csoport és a Telenor Csoport között létrejövő tranzakció a Telenor kizárólagos tulajdonában álló magyarországi, montenegrói, bulgáriai, és szerbiai mobilszolgáltatóit, valamint a Telenor Common Operation technológiai szolgáltatót foglalja magában. A PPF Csoport egyébként a nemrég botrányba keveredő Mall.hu webáruház üzemeltetője. 2017 novemberében két embert tartóztattak le a Mall.hu ügyében jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével. A cég a webáruházukon keresztül értékesített árukat egy cégláncolaton keresztül úgy szerezte be, hogy az EU területéről származó, és belföldön értékesített áruk után az áfát nem vallották be, illetve nem fizették be.

A PPF Csoport a közép-kelet-európai térség legnagyobb magántőke-befektető csoportjaként megközelítőleg 35 milliárd euró értékű eszközt kezel. Különböző iparágakban mozognak a befektetései, kiterjed többek között a bank- és ingatlanszektorra, a lakossági pénzügyi szolgáltatások piacára, a bányászatra és a távközlésre is. Korábbi befektetései közé tartozik a cseh O2 megvásárlása a Telefonicától 2013-ban, és a Nova Broadcasting Group megvásárlása Bulgáriában 2018-ban.

A Telenor Csoport úgy egyezett meg a cseh vállalattal, hogy négy év alatt, négy részletben fizeti ki a vételárat, azonban az ügy jóváhagyásához és lezárásához a szabályozó hatóság hozzájárulása szükséges, amely 2018 harmadik negyedévében várható.

„A Telenor Csoport stratégiája a növekedésre, a hatékonyságra és az egyszerűsítésre épül. Kelet-közép-európai leányvállalataink értékesítésével fontos lépést teszünk az egyszerűsítés terén, és olyan régiókra összpontosítunk a Telenor portfólióján belül, ahol a legnagyobb lehetőséget látjuk az értékteremtésre. Az ügyletet követően skandináviai integrált vezetékes és mobilszolgáltatók valamint erős ázsiai mobilszolgáltatók alkotják majd a Telenor Csoportot. A Telenor biztos benne, hogy térségbeli és iparági tapasztalata révén a PPF Csoportnál jó kézben lesznek a közép-kelet-európai leányvállalatok.” – nyilatkozta Sigve Brekke, a Telenor Csoport vezérigazgatója.

2017-ben a közép-kelet-európai leányvállalatok a Telenor Csoport árbevételének 9 százalékát, mintegy 11,8 milliárd norvég koronát tették ki, az EBITDA-jához pedig 4,1 milliárd norvég koronával, azaz 8 százalékkal járultak hozzá. Emellett több mint 9 millió ügyféllel és 3500 munkavállalóval rendelkeznek. A Telenor 25 éven át rendelkezett mobilszolgáltatókkal a közép-kelet-európai régióban. 1994-ben Pannon GSM felvásárlásával lépett be a magyar piacra, majd 1996-ban Montenegróban indította el mobilszolgáltatásait, 2006-ban felvásárolta a szerb Mobi 063 szolgáltatót, végül pedig 2013-ban Bulgáriában vette meg a Globult.

Hirdetés
Több éve foglalkozom az okoseszközök világával, eleinte csak az Apple termékek érdekeltek, de ma már szívesen olvasok és írok más okoskütyüről is. Kövess Instagramon: