Mivel szinte már minden új telefon alkalmas arra, hogy vezeték nélkül töltsük őket, így a vezeték nélküli töltők is egyre elterjedtebbek és népszerűek lesznek. Azonban nem mindegy, hogy milyen töltőt használunk, mert egy gyenge minőségű töltőpad folyamatos használata könnyedén károsíthatja a mobiltelefonunk vagy más eszközünk akkumulátorát. Persze ez nem jelenti azt sem, hogy kizárólag a legdrágább termékek lehetnek jók, nem feltétlenül kell kiadnunk egy vagyont egy minőségi töltőre. 

És itt jön képbe az írásos teszt alanya, a Choetech T535-S töltő, mely a külsőaksi.hu jóvoltából került hozzánk és melyet két hétig folyamatosan nyúztam — már amennyire egy ilyen eszközt lehet —, hogy véleményt írjak róla.

Kezdjük az árral: a T535-S nem drága ahhoz képest, amit nyújt. Jelenleg a tesztpéldányt biztosító webshop oldalán 11990 forintos áron kapható, viszont ha megvásárolnátok, akkor a cikk végén található kóddal 9990 forintért meg tudjátok rendelni.

De mit nyújt, amire azt mondom, hogy nem drága? 

A T535-S öt tekercses vezeték nélküli töltő, melyen egyszerre így több eszközt is tudunk tölteni. A töltőfelületre egyszerre két telefont kényelmesen el tudunk helyezni, de elfér egy telefon mellé akár okosóra vagy fülhallgató is rajta. Fontos megjegyezni, hogy az Apple Watch okosórát nem tudja tölteni a T535-S, mivel az Apple az órájában nem a QI töltési szabványt használja, hanem sajátot!
Az öt tekercsnek köszönhetően pedig lényegében mindegy, hogy hova és hogyan helyezzük el a telefonunkat a töltőfelületen, az legtöbb esetben biztosan érzékelni fog. A soha meg nem jelent Apple AirPower jutott eszembe a T535-S-ről. Annyi különbséggel, hogy utóbbi fekete színű. A töltőpad felülete azonban barázdált, melyben a por egy idő után megülhet, így érdemes néha áttörölni a töltőt, ha azt szeretnénk, hogy szép fekete is maradjon.

A fekete felületet érdemes letisztítani időnként, mert a por könnyedén megül a barázdákban

A töltő a tekercsek fölött egy fekete műbőr felület csúszásgátló, így nem kell attól félnünk, hogy egy tok nélkül ráhelyezett, ívelt üveg hátlappal szerelt telefon megszökjön róla. De attól sem kell tartanunk, hogy a töltő fog ide-oda csúszkálni, az eszköz talpán ugyanis négy műanyag tappancs tartja a helyén. Ezek között a tappancsok között található a hat darab szellőző nyílás is, melyek azért felelnek, hogy ne melegedjen túl a töltő. Két hét használat alatt én rendszeresen töltöttem rajta több eszközt is és egyszer sem forrósodott fel se a töltő, se a rajta töltött eszköz, a hűtése jól működik.

A töltő fekete színét egyedül egy zöld LED fény töri meg, mely a töltőpad elején található és mely világítással vagy villogással jelez. Folyamatos zöld fénnyel világít, amikor olyan eszközt érzékel, melynek tud energiát átadni és halványan villog, amikor valami olyan kerül rá, amit nem lehet vezeték nélkül tölteni. Például a OnePlus 6T mobilomat a töltőre rakva a T535-S egyből villogni kezdett, s akkor sem hagyta abba, amikor a OnePlus mellé feltettem rá egy vezeték nélküli töltésre alkalmas iPhone 8 Plust. A zöld LED fény egyébként nem vakító, így az éjjeliszekrényen is nyugodtan lehet a töltő, valószínlűeg nem arra fogunk éjszaka felébredni, hogy az világít.

12,4 milliméter magas a töltő, melynek az elején található a jelző LED

A T535-S egy USB Type-C kábellel csatlakoztatható fali adapterhez. Type-C kábelt találni a dobozban, fali adaptert azonban nem! A doboz tartalma egyébként a töltőn és a kábelen kívül egy rövid leírás és egy garancialevél.

Az öt tekercs 20 wattos töltési összteljesítmény leadására képes és minden QI szabványt támogató eszközzel használható. Külön pozitívum szerintem, hogy az Apple 7,5 wattos és a Samsung 10 wattos vezeték nélküli gyorstöltési szabványát is támogatja a T535-S. Ugyanakkor azt vettem észre, hogy ha egyszerre két különböző típusú készüléket helyezünk rá (például egy iPhone-t és egy Galaxy S vagy Note telefont), akkor egyik mobilt sem fogja gyorstölteni, hanem szabvány 5 wattal fogja mindkettőnek átadni az energiát.

Két telefon is könnyedén elfér egymás mellett a felületen úgy, hogy azokat tölteni is tudja a T535-S

Felvenni 5V/3A-en vagy maximum 9V/3A-en tudja az áramot, szinte bármiből. Sima, számítógépben található USB 2-es portból, töltésre dedikált USB 2-es portból, vagy akár Quick Charge 3.0-ás portból is képes áramot felvenni. Értelemszerűen attól függően fog változni a vezeték nélküli töltési sebesség, melyre a töltő képes, hogy milyen adapterből vagy portból kapja az áramot. A legjobb eredményt egy 18 wattos QC 3.0-ás adapterrel lehet elérni, ám ha ilyennel nem rendelkezünk, ezt külön kell megvásárolnunk a töltő mellé.

Összesítve:

A Choetech T535-S egy kifejezetten jó ár-érték arányú töltő. Tudása mellett elegáns, minimalista kialakításával és kompakt méretével az én tetszésemet elnyerte. Egyedüli hátrányként azt tudnám felhozni, hogy a gyári dobozban nincs semmilyen fali adapter, így ha teljesen ki szeretnénk használni a töltő nyújtotta lehetőségeket, rá kell áldoznunk a töltő árán kívül az adapterre is. A vezeték nélküli töltők világába történő belépéshez azonban így is tökéletes eszköz, mely ár-érték arányban az egyik, ha nem a legjobb választás lehet.

Ha megvásárolnád:

A teszthez a terméket biztosító Külsőaksi.hu-n ezen a linken keresztül a Tech2 olvasóinak lehetősége van 2000 forint kedvezménnyel megrendelni az eszközt. Így az eredeti 11990 forintos ár helyett 9990 forintért rendelhetitek meg. A kedvezmény érvényesítéséhez a TECH2T535 kuponkódot kell beírnotok fizetés előtt, miután már a kosárba helyezetétek a terméket.

A Külsőaksi.hu a Tech2 partnereként biztosította a T535-S tesztpéldányt, ám a bejegyzés tartalmába nem volt beleszólásuk, ők is akkor látták először, amikor az oldalon a cikk megjelent.