Hirdetés

Bemutatta két új okostelefonját a Google. A Pixel 5 és a Pixel 4a 5G versenyképes áron és a Pixelek eddigi generációira jellemző sallangok nélkül érkezik október 15-én bizonyos piacokra. Sajnos a magyarországi hivatalos megjelenésről továbbra is csak álmodhatunk.

Google Pixel 5

A tavalyi Pixel 4-hez képest végtelenül egyszerűnek és földhözragadtnak tűnhet a Pixel 5. A készülékben nincs radar, nincs benne lebegő kézmozdulatokkal történő vezérlés. Van viszont egy 699 dolláros nyitóára és egy nagyon erős kamerája.

A két hátlapi kamera közül a normál 77 fokos látószöggel bír és 12.2 megapixeles felbontással fotóz. A második kamera a tavalyi modellekben telefotó lencse volt, ez a Pixel 5-ben egy 16 megapixeles, 107 fokos látószöggel bíró ultraszéles szenzor lett. Érdekes lesz látni, hogy a Google Camera szoftvere hogyan fogja kezelni az új látószöget. Az előlapi szenzor egy 8 megapixeles egység, mellyel ezentúl Night Sight módban is készíthetünk portrét. Valakinek biztosan szüksége van erre is…
De vannak hasznos új funkciói is a kamerának. Az AI-alapú portrévilágítás például ahhoz igazodva állítja be a képen a fényeket, amit lát a telefon kamerája. A Cinematic Pan nevű új videostabilizálással sokkal filmszerűbb felvételeket lehet készíteni a telefonnal.

És a kamerán kívül is van szoftveres újdonság, például az Extrém Akkukímélő mód, mellyel állítólag 48 óra használatot is kibír a készülék. Ezt egyébként a Samsung már évekkel ezelőtt is használta, bár ott csak a telefon alapfunkciói működtek, az új Pixel nem korlátoz le ennyire.

A Pixel 5 a Qualcomm Snapdragon 765G processzorát használja, melyhez az X52 5G modem társul. 8GB-nyi RAM-ot és 128GB nem bővíthető háttértárat kapott a telefon. Az akkumulátor 4080 milliamperóra, ezt 18 wattal tölthetjük.

A kijelző 6 hüvelykes, felbontása 2340 x 1080 pixel. A képarány 19,5:9 és az OLED panel képes a 90Hz-es képfrissítésre. Az előlapi kamerát a telefon kijelzőjének bal felső sarkában egy kis lyukban találhatjuk. A Pixel 4a-val összehasonlítva a kijelző sokkal jobban kiér a telefon sarkaira, még alul sincsen káva, így esztétikusabb látványt nyújt.

Balra a Google Pixel 4a 5G, jobbra a Pixel 5

A készülékház IP68 szabvány szerint vízálló, Gorilla Glass 6 védelemmel ellátva. Ennek köszönhetően van vezeték nélküli töltés és vezeték nélküli energiamegosztás is a készülékben.

Google Pixel 4a 5G

Érdekes, hogy a ma bejelentett két új Google telefon közül az olcsóbb modell a nagyobb méretű. A Pixel 4a 5G kijelzője 6,2 hüvelykes. A panel OLED és akárcsak a Pixel 5 esetében, az előlapi kamera itt is egy kis lyukban kapott helyet.

Nagyon hasonlít a Google Pixel 4a-ra az 5G-s változat is

A hátlapi kamerák megegyeznek azokkal, melyeket a Pixel 5-ben is találni. A RAM mérete azonban eltér a 4a 5G-ben. A 499 dolláros áron nyitó olcsóbb 5G-képes Google telefon 6GB RAM-ot és 128GB tárhelyet kapott, illetve kisebb az akksi is a maga 3885 milliamperórájával. A processzorban azonban nincs eltérés, itt is a Snapdragon 765G-t kapja a vásárló.

A Pixel 4a 5G ezen kívül biztosít még 3,5 milliméteres fülhallgató jacket, amit az idei csúcs-Pixel nem. Ellenben a 4a 5G esetében nincs vízálló ház és a vezeték nélküli töltésről is le kell mondania a vásárlóknak.

Befutott a Pixel 4a, megerősítette a Google a Pixel 5-öt

A Google Pixel 4a 5G először Japánban lesz elérhető. Október 15-től azonban minden országban, ahol eddig is árultak Google telefonokat (például Ausztria, Németország, Franciaország, Egyesült Királyság, Írország) megvásárolható lesz. Az Amerikai Egyesült Államokban október 29-én indul az árusítás a Pixel 5-tel együtt.

Hirdetés
FORRÁSGoogle
Dani
Óvodás korom óta érdekel az informatika és a technológia világa. Programtervezést és könyvtártudományt tanultam, lassan öt éve, hogy írással és közösségi médiával foglalkozom.