Hirdetés

Érdekes délutánunk, esténk van a Google termékeinek frontján. Derült égből villámcsapásként végre hivatalosan is bemutatkozott a Google Pixel 4a. De itt nem állt le a keresőóriás, bejelentette, hogy egy hónap múlva érkezik a Pixel 4a 5G változata, ősszel pedig a következő csúcskészülék, a Google Pixel 5.

A Pixel 4a korrekt telefon lett, az elődhöz képest tovább csiszoltak a „legyen kiváló a kamera és minden másodlagos” filozófián.

A Pixel 4a készülék háza 144 x 69,4 x 8,2 milliméteres unibody műanyag, 143 grammot nyom. Az előlapot egy 5,81 hüvelykes FHD+ OLED kijelző foglalja el, mely HDR képes. Az ujjlenyomat-leolvasó a hátlapon van, ahol a Pixel 4 kivételével az összes eddigi Google telefonon is volt. A ház kapcsán érdemes megemlíteni, hogy itt is van 3,5 milliméteres jack, ez a bal felső sarokba került.

A kijelzőt a bal felső sarokba vágott lyuk töri csak meg, innen figyel minket a 8 megapixeles előlapi kamera. A hátlapra ismerős szenzor került, a Pixel 4-ben már bemutatott 12,2 megapixeles f/1.7-es szenzort köszönthetjük a Pixel 4a-ban is. Dual Pixel autofókusz és optikai képstabilizálás segíti az egy szenzorral és egy LED vakuval dolgozó kamerarendszert. Érdekesség, hogy nincs külön képfeldolgozó chip, így a már megjelent tesztek alapján sebességben a Pixel 4a kamerája elmarad a 4-es szériától, hiába ugyanazzal az algoritmussal készülnek a képek.

Hardver terén Snapdragon 730 dolgozik a motorháztető alatt, 6GB RAM támogatja és 128GB háttártárat kapunk mellé. MicroSD bővítési lehetőség vagy más választható memóriakiosztás nincs, ahogy színben is csak matt fekete (Just Black) kivitelt találni a telefonból. Természetesen a Google saját launchere fut a Pixel 4a-n, mely Android 10-re alapszik és három év szoftveres támogatást ígér neki a gyártó.

3.1-es USB Type-C csatlakozón lehet 18 wattos töltéssel megetetni a 3140 milliamperórás akkumulátort USB-PD 2.0 szerint. Van 5.1-es Bluetooth, mely AptX, AptX HD, LDAC és AAC támogatással rendelkezik. Ha valaki közvetlenül a telefonról hallgatna zenét, azt sztereóban teheti meg, egy hangszóró van a ház alján, illetve másodikként a beszédhangszórót használja a mobil.

Van GPS GLONASS, Galileo és QZSS támogatással, NFC a fizetésre és 802.11ac WiFi. Egyes piacokra állítólag készül eSIM modell, Európában valószínűleg a nanoSIM változat érkezik.

A nyitóár 389 euró, illetve 349 font (durván 135 ezer forint) az európai piacon, a mobil pedig augusztus közepétől kerül a boltokba. Az Amerikai Egyesült Államokban 349 dollárért lesz elérhető a mobil.

A Pixel 5-ről annyit tudni, hogy 5G képes modell lesz és az eddigi Pixelekhez hasonlóan ősszel mutatkozik majd be. A Pixel 4a 5G pedig egy hónapon belül fog nyilvánosan bemutatkozni, állítólag a Pixel 4a-hoz képest nagyobb kijelzővel és 150 dolláros felárral.

Hirdetés
Óvodás korom óta érdekel az informatika és a technológia világa. Programtervezést és könyvtártudományt tanultam, lassan öt éve, hogy írással és közösségi médiával foglalkozom.