A Redmi 5 és Redmi 5 Plus egyszerre, 2017. decemberben mutatkozott be, a legnagyobb változás pedig az előlapon vehető észre a tavalyi generációhoz képest.

FONTOS INFÓ! A hozzánk Redmi 5 globál szoftverrel jött, tehát van magyar nyelv, a Redmi 5 Plus viszont kínai/angol rendszer található. Már van a telefonokból B20-as, globál verziós változat is, azokat ajánlom megvásárlásra.

Dizájn

A dobozon is látszik, hogy kínai piacra szánt modellekről van szó, tartozékként kapunk egy 5V/2A-re képes hálózati adaptert, egy adatkábelt, egy simtűt és egy egész jó szilikon tokot a telefon színének megfelelően.

A Redmi 5 és Redmi 5 Plus azonos formavilágon osztozik, kézben tartva viszont érezhető, hogy az anyaghasználat jobb a nagyobbik modellnél. A Redmi 5 kerete és végei műanyagból vannak, egyedül a hátlap a fém, a Redmi 5 Plus-nál pedig pont fordítva van, csak alul és felül műanyag, ez is ugyebár az antennák jeleinek kijutása miatt szükséges. Az ujjlenyomat-olvasó szokásos, jól elérhető helyen található, mindkét készülék hátlapján ott a 12 MP-es kamera.

Ha körbenézzük a mobilokat, szinte minden ugyanott kapott helyet. A jobb oldal a bekapcsoló és hangerőszabályzó gomboké, a bal oldalon a két nanoSIM vagy egy nanoSIM és egy microSD befogadására alkalmas tálcát találjuk, lent a hangszóró és mikrofonrács fogja közre a microUSB portot. Kár, hogy nem USB Type-C…Fent mindkettőnél megtalálható a jack csatlakozó, a zajszűrő mikrofon és az infra port.

A Redmi 4 szériához képest az előlapon láthatjuk a legnagyobb változást, ugyanis az új trendnek megfelelően 18:9-es képaránnyal és lekerekített sarkokkal találkozunk. Előbbiből adódik, hogy a vezérlőgombok szoftveresek, a kijelző fölött viszont elfért az előlapi kamera, az előlapi vaku, a közelségérzékelő, a fényszenzor és az értesítő LED.

Külsőt összegezve a Redmi 5 és Redmi 5 Plus leginkább az előlapon változott, trendibb lett, az anyaghasználat a nagyobbik modellnél jobb, az előlapot viszont mindkét esetben (nem közölt generációjú) Gorilla Glass üveg védi.

Kijelző

A Redmi 5 előlapján egy 5,7 hüvelykes, 720 x 1440 pixel felbontású panelt kapunk, a Redmi 5 Plus pedig 5,99 hüvelykes, a kijelző felbontása pedig 1080 x 2160 pixel. Mindkét esetben IPS LCD a használt technológia.

A Xiaomira nem nagyon szoktam kijelző szempontjából panaszkodni, hisz remek munkát végeznek, a fényerő napsütésben is elegendő, a színek élénkek, a betekintési szögek jók és a beállításokon belül van is lehetőség állítani a színhőmérsékletet és a kontrasztot is ízlés szerint.

A két mobil között azért egyértelmű a különbség megjelenítőt tekintve, látható, hogy jóval több pixel van a Redmi 5 Plus kijelzőjén. Akinek nem igénye a FHD felbontás, az szerintem a Redmi 5-tel is elégedett lesz, ellenkező esetben a Redmi 5 Plust ajánlom.

Szoftver

A mobilokon Android 7.1.2 Nougat alapokon MIUI 9.2 fut 2017. decemberi biztonsági csomaggal. A MIUI az egyik kedvencem a gyártói felületek közül, ugyanis rendkívül jól optimalizált, stabil és gördülékeny, illetve rengeteg testreszabási lehetőséggel szolgál a felhasználók számára.

Néhány ilyen lehetőséget sorolnék fel. Például klónozhatjuk az appokat, így akár egy játék vagy egy üzenetküldő app kétszer is fent lehet a telefonon arra az esetre, ha több fiókkal használnánk, az appokat akár külön jelszóval tudjuk zárolni, hogy illetéktelenek ne férjenek hozzá. Teljesen testreszabható az állapotsor, van egykezes mód, külön funciókat adhatunk a navigációs gombok hosszú nyomására, van dupla koppintásos ébresztés és többek között második asztal, ha egy ismerősnek adnánk át a telefont.

A MIUI 9 újdonságai közé tartozik, hogy néhány gyári alkalmazásból való kilépés után animálódik az ikon, illetve van osztott képernyős mód is benne, amit jelenleg még nem támogat minden applikáció.

A globál verziós szoftverben megtaláljuk a Google applikációit és néhány esszenciális appot, de ezen kívül semmi fölösleges nincs rajta. Ha kínai rommal veszed meg, akkor teli van szemét kínai appokkal és mégcsak Play Áruház sincs rajta.

Hardver

Jól látszik, hogy a Xiaomi nagyon nehezen szakad el a Snapdragon 625-től. Ez a processzor volt a Redmi Note 4-ben, az Mi A1-ben és most a Redmi 5 Plus-ban is. A lapkával egyébként semmi gond nincs, hisz határozott középkategóriás teljesítményre képes. A Redmi 5-ben lévő Snapdragon 450-es chipset nem sokban tér el a 625-től, ugyanúgy Adreno 506-os grafikus gyorsító található benne, viszont a 8 mag 2 helyett 1,8 GHz-en működik.

A Redmi 5-ből van 2 GB RAM-os verzió, illetve mindkettőből van 3 és 4 GB rendszermemóriával felszerelt változat, mi mindkettőből 3 GB-osat kaptunk. A belső tárhely a Redmi 5-nél 16 vagy 32 GB, a Redmi 5 Plusnál pedig 32 vagy 64 GB. Esetünkben mindkettő 32 GB-os, a szabadon felhasználható mennyiség kb. 20 GB, a Redmi 5 Plus kínai szoftvere miatt láthattok kis eltérést.

AnTuTu Benchmark v7 Geekbench 4
Redmi 5 69116 pont 768 / 3498 pont
Redmi 5 Plus 76663 pont 873 / 4285 pont

A gyári appok megnyitásakor alig van különbség közöttük sebességben (az is persze a Redmi 5 Plus javára), ám amikor kisebb nagyobb játékokat veszünk elő, láthatóan erősebb a Snapdragon 625. Mindkettő jól használható, de a Plus akkor is gyorsabb.

Adatkommunikációt tekintve megegyeznek, mindkettőnél támogatottak az 5 GHz-es WiFi hálózatok, van bennük Bluetooth 4.2, infra port, FM rádió, A-GPS és GLONASS támogatottság, amit sajnálok, az a microUSB port az USB Type-C helyett és az NFC hiánya

Kamera

Az előlapi kamera mindkettőnél 5 MP-es, fix fókuszú és f/2.0 rekeszértékkel bír. Mivel Xiaomi telóról van szó, így a nem és kormeghatározás – mint funkció – itt is adott, illetve a készült képek is egész korrekt minőségűek, de mivel alapvetően olcsó mobilokról van szó, csodára nem kell számítani egy 5 MP-es szenzortól.

A hátlapi kamerák felbontása 12 MP-es, a rekeszérték pedig f/2.2, a különbség ott adódik, hogy a Redmi 5 Plus [email protected] is képes videót rögzíteni, míg a Redmi 5 megáll [email protected]él, illetve utóbbi nem képes lassított felvételek rögzítésére. Sok-sok képet készítettem mindkét telóval és a minőségben nem találtam különbséget, a részletgazdagság ugyanazon a szinten van, ha nem nevezem el megfelelően a képeket, nem tudnám melyikkel készültek. Érdemes tripodot használni a fotózáshoz, ugyanis nagyon könnyen bemozdul a felvétel, érezhető, hogy nincs képstabilizálás. A fotók teljes felbontásban Google Drive mappánkban találhatóak.

Lehet jó képeket készíteni a készülékekkel, de ha a kamera a fő szempont, akkor hamarabb ajánlanék egy Mi A1-et.

A Xiaomitól megszokott felülettel találkozunk, a beállításokra pöccintve kapjuk a különböző módokat, ha pedig rábökünk a fogaskerékre, akkor láthatjuk a beállításokat.

Akkumulátor

A Redmi 5-ben 3300 mAh, a Redmi 5 Plusban pedig 4000 mAh kapacitású, nem eltávolítható lítium-polimer akkumulátort találunk. A telepek kisebbek lettek az előző generációhoz képest, de a 14 nm-es Snapdragon 450 teszi a dolgát a Redmi 5-ben, és egy teljes napot simán kibír normál használat mellett.

Mivel a Redmi 5 Plus a Redmi Note 4-el azonos hardveren osztozik és mindeközben picivel kisebb az akku és nagyobb a képátló, értelemszerűen kevesebb ideig bírja, de így sincs okunk panaszra. Általában 1,5-2 napig tudtam használni egy feltöltéssel és készenlétben is igen jól bírja, alig merül. Használattól függően az 5-6 órás kijelzőidő volt nálam a jellemző.

Mindkét telefon procija támogatná a Quick Charge gyorstöltést, de a Xiaomi nem fizetett licenszet, így az akku feltöltése a Redmi 5 esetében kb. 2 óra, a Redmi 5 Plusnál pedig majdnem 3 óra.

Összegzés

A Redmi 5 a Redmi 4-hez képest picivel erősebb hardvert, kisebb akkut és trendibb előlapot kapott, míg a Redmi 5 Plus (ami gyakorlatilag a Redmi Note 5) leginkább képátlóban tér el a Redmi Note 4-től. Nagyszerű készülékek, de nem sok változtatást eszközölt a vállalat.

Mi a két mobilt a Gearbesttől kaptuk tesztelésre, a globál verziós, B20-as Redmi 5 135 dollártól (kb. 34.000 Ft), a Redmi 5 Plus pedig 180 dollártól (kb. 45.500 Ft) kapható.

Linkek:

Hirdetés
ÁTTEKINTÉS
Dizájn
9
Szoftver
10
Hardver
8
Kamera
8
Akkumulátor
9
Ár/érték arány
10
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.