- Hirdetés -

Amazfit Bip teszt – akár egy hónapig is bírja

A Xiaomi almárkája, a Huami pár hónappal ezelőtt mutatta be legújabb okosóráját, a pehelykönnyű és igen meggyőző üzemidővel rendelkező Amazfit Bipet. Mi is kipróbáltuk és néhány kellemetlenséget leszámítva simán el tudnám képzelni mindennapi társként.

Az Amazfit Bip egy fehér karton dobozban érkezett, amihez tartozékként mindössze egy angol és kínai nyelvű használati útmutatót és egy töltőt kapunk. Első pillantásra mágnesesnek tűnik a csatlakozás, de az első próba után rájöttem, hogy a töltőbe bele kell nyomni a cuccot.

Apple Watch-ra hajazó dizájn

- Hirdetés -

A formavilága eléggé hasonlít az Apple Watch-éhoz, tehát a klasszikus kerek óradizájnnal ellentétben inkább a szögletesség a jellemző. Természetesen az üveg minimálisan lekerekített, valamint a műanyag keret sem teljesen egyenes. Pont amiatt, hogy műanyag az óra és szilikon a szíj, légiesen könnyű, mindössze 32 grammot nyom.

Egyetlen szíj jár hozzá, de ezt nagyon egyszerűen és könnyedén lehet bármi másra cserélni. Hátul mindössze a töltő csatlakozási pontjait és a pulzusmérő szenzort találjuk, jobb oldalon pedig egyetlen bekapcsoló gombunk van, a navigálásra és minden tevékenységre az érintőkijelzőt tudjuk használni.

Transzreflektív kijelző

A kijelzőt egy ujjlenyomat-taszító réteggel ellátott Gorilla Glass üveg védi, a kijelző maga 1,28 hüvelykes, a felbontása pedig 170 x 170 pixel. Ha láttad az Amazfit PACE tesztünket, akkor nem lesz idegen a transzreflektív LCD kifejezés, ugyanis ugyanilyen kijelző van a Bipben is.

Ez gyakorlatilag annyit jelent, hogy a kijelzőnek nem kell folyamatos háttérvilágítás ahhoz, hogy látható legyen a tartalma, ugyanis a fényvisszaverődésnek köszönhetően a környezeti fény erősségétől függően anélkül is olvasható. Ennek legnagyobb előnye, hogy rengeteg energiát spórol meg és ezáltal akár egy hónapig is bírja az eszköz egyetlen feltöltéssel.

Az óra gyári szíjára szerencsére elég sok lyukat csináltak, így bármilyen csuklómérethez használható. Nincs rajta nyitott port, ezért IP68-as tanúsítványnak is megfelel, a bő egy hetes tesztidő alatt egyszer sem vettem le fürdésnél és semmi baja nincsen.

Milyen funkciói vannak?

Hiába vízálló, úszást nem lehet vele mérni, azonban vannak különböző edzésprogramok benne (kültéri futás, séta, biciklizés és futópad). A beépített GPS és GLONASS modulnak köszönhetően okostelefon nélkül is elindíthatjuk az órán az aktivitásokat, aminek helyadatait az óra méri, ha pedig megnéznénk ezeket, az Mi Fit nevű applikáción belül szinkronizálhatjuk az adatokat.

Az Amazfit Bip automatikusan méri a pulzust az általunk megadott gyakoriságban, ez lehet 1, 10 vagy 30 perc. Minél gyakrabban mérjük, annál hamarabb merül le az eszköz, én 10 percenként mértem és így is marhajól bírta. Ha este is a karodon hagyod az órát, akkor méri az alvási szokásokat is és azt kell mondjam, elég pontos! Azt nem tudom percre pontosan, hogy mikor aludtam el, de azt pontosan mutatta, hogy mikor keltem fel. Ennek megfelelően kiírja, hogy összesen mennyit aludtam, ebből mennyi volt a mély alvás, a könnyű alvás és az ébren töltött idő.

Mivel alapvetően ez egy aktivitásmérő, természetesen méri a megtett lépések számát, a megtett utat méterben és az ezzel elégetett kalóriát. Az applikáción belül beállíthatunk különböző célokat, az óra beállításain belül pedig testre tudjuk szabni a számlapot, a menüpontok sorrendjét, illetve azt is, hogy miről szeretnénk értesítést kapni. Minden app külön küld értesítést – amennyiben bekapcsoljuk -, a beérkező hívásokat is jelzi, hangszóró híján csak rezgéssel értesít, a hívást csak elutasítani tudjuk vagy némítani a rezgést. Válaszolni az értesítésekre nem lehet, de azt látod, hogy honnan és mi érkezett.

Nincs magyar nyelv, gondok az ékezetes karakterekkel

Az óra rendszere sajnos csak angolul érhető el, amivel alapvetően nincs gond, hisz túl nagy angoltudást nem igényel és az Mi Fit app már magyar. Az órán fentről lefelé legyintve a ne zavarjanak módot kapcsolhatjuk ki/be, felfelé legyintve az értesítéseket láthatjuk, jobbra pedig a különböző menüpontokat kapjuk. Az egyetlen nagyobb hátránya, hogy nincs magyar nyelv, az az ékezetes karakterek kódolása, ugyanis ami ékezetes, azt egy kérdőjellel helyettesíti és így igen nehéz kiolvasni, hogy mit is írt az illető.

Az Amazfit Bip nagyon könnyen kezelhető, nincsenek felesleges funkciók, informatív és különösen tetszik, hogy egyből be lehet kapcsolni, ha nem szeretném, hogy rezegjen.

Meddig bírja?

Az akkumulátora 200 mAh kapacitású, ami ugyan kicsinek tűnik, de az üzemidő elképesztően jó. Március 2-án, pénteken kapcsoltam be, akkor volt 77%-on, március 13-ra pedig mindössze 47%-ra merült le, azóta nem is töltöttem. Ezidő alatt folyamatosan jöttek az értesítések, 10 percenként mérte a pulzusomat és minden este mérte az alvásomat is. Ha ezt a tendenciát nézzük, akkor egy teljes feltöltéssel 37 napig bírja, ami egyáltalán nem rossz egy okosórától.

Az óra műküdik minden, legalább Android 4.4-et vagy iOS 8-at futtató okostelefonnal, a csatlakoztatáshoz a Mi Fit app szükséges, az ára pedig nagyjából 20.000 Ft. Kapható fekete, zöld, szürke és narancssárga színekben. Mi a Banggoodtól kaptuk tesztelésre, ha szeretnéd megvásárolni, akkor EZEN A LINKEN megteheted.

- Hirdetés -