Meglepetésünkre a Samsung nem a Galaxy S10 termékcsaláddal indította a 2019-es Unpacked eseményt, hanem egyből a legjobban várt és legérdekesebb terméket mutatták meg, a vállalat első összehajtható okostelefonját, a Galaxy Foldot.
A Samsung fejlesztői konferenciáján ugyebár csak sötétben láthattuk a terméket, annyit láthattunk mindössze, hogy mi a vállalat koncepciója, azonban most a prezentáció során rengeteg hasznos információt megtudtunk a Galaxy Foldról, vannak értékelhető specifikációk, funkcionalitási érdekességek és ár is.
A sok koncepció és megoldás közül a Galaxy Foldot úgy kell elképzelni, hogy kívül van egy 4,6 hüvelykes, HD+ felbontású Super AMOLED kijelző, ha pedig kihajtjuk az eszközt, akkor egy 7,3 hüvelykes Infinity Flex kijelző fog minket fogadni QXGA+ felbontással és persze Dynamic AMOLED panelről van szó.
A sok nyitogatás miatt a pántot is strapabíróra kellett csinálni, ezt a Samsung fogaskerekekkel oldotta meg, az eszköz simán és puha kattanással záródik és a legjobb az egészben, hogy nem is látható. Az oldalsó ujjlenyomat-olvasóval kényelmesen fel lehet oldani a mobilt, ha gyorsan szeretnénk megnézni valamit, a külső, kis kijelzőn megtehetjük, ha pedig ezt a folyamatot szeretnénk folytatni, akkor kinyithatjuk az eszközt és egyből ugyanaz a tartalom fog minket fogadni, onnan folytathatjuk, ahol abbahagytuk.
Az elérhető színek
A külső kijelző méretre optimális, de láthatóan nagyon sok hely van alul és felül, ami a belső kijelzőre már nem igaz. A 7,3 hüvelykes kijelzőt tartalmilag három részre tudjuk osztani, így megtehetjük azt, hogy pl. Egyszerre nézünk egy youtube videót, beszélgetünk ismerősökkel messengeren és egy harmadik ablakban böngészhetjük a galériát vagy nézhetjük az emailek listáját.
A teljesítményről a Samsung új, 8 nm-es processzora gondoskodik, nem nevezték nevén, de szinte biztos, hogy az Exynos 9820-ról van szó. A Galaxy Fold ezenkívül 12 GB RAM-ot és 512 GB tárhelyet kapott, az üzemidőért pedig két akkumulátor felel, ezek kapacitása együtt 4380 mAh, amit USB Type-C-n keresztül vezetékesen vagy vezeték nélkül is fel tudunk tölteni.
A Galaxy Foldon összesen 6 kamerát fogunk találni. A kis kijelző fölött van egy 10 MP-es, f/2.2 rekeszértékű szelfikamera, megfordítva a telefont három kamerát kapunk, ami ugyanaz a trió, mint amit a Galaxy S10 és az S10+ hátlapján is találunk, van egy változtatható rekeszértékű elsődleges (12 MP, f/1.5-f/2.4, OIS), egy másodlagos telefotó (12 MP, f/2.4) és egy harmadik, széles látószögű (16 MP, f/2.2, fix fókusz) kamera. Végül, de nem utolsó sorban, ha kinyitjuk a masinát, marad még két kameránk, egy 10 MP-es, f/2.2 rekeszértékű elsődleges és egy 8 MP-es mélységérzékelős kamera, valószínűleg ugyanaz, mint amit az S10+ előlapján is találunk.
A Galaxy Fold is One UI felületet futtat Android 9.0 alapokon, természetesen az eszköz természetéhez igazítva, lesz belőle LTE-s és 5G-s verzió is, Európában május 3-tól lesz kapható, a nyitóár pedig 2000 euró, ami 635.000 Ft-nak felel meg, hazánkba egyelőre nem várható.
Személyes véleményem szerint a Galaxy Fold egy élhető koncepció, de az is biztos, hogy nem fog mindenki ilyen eszközzel szaladgálni, főleg nem Magyarországon.
Hirdetés
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.