Napról napra egyre népszerűbbek a 3D nyomtatók. Nagyon sok féle 3D-s nyomtatót találhatunk a piacon, valamelyik már arra is képes, hogy bonyolult belső struktúrával rendelkező tárgyakat is nyomtasson, azonban a szín és anyaghasználat terén még akadnak korlátai a 3D nyomtatóknak. A Fuji Xerox, a Xerox és a Fuji japán vegyesvállalata, illetve a tokiói Keio Egyetem szakemberei együtt fejlesztették ki a FAV (FAbricatable Voxel) nevű új 3D-s adatformátumot. Ez az új fejlesztés képes arra, hogy tökéletesen modellezze a tárgyak belső struktúráját és egyéb tulajdonságait.

fav_01 fav_02

A volumetrikus pixeleknek (voxel) köszönhetően minden eddiginél részletesebb 3D-s nyomatokat produkálhat egy 3D-s nyomtató. A világon először sikerült létrehozni egy olyan 3D-s adatformátumot, amely a formák és a külső megjelenéssel összefüggő információfeldolgozás mellett a belső szerkezetre, színekre, anyagokra is nagy hangsúlyt fektet.
A Fuji Xerox azon dolgozik, hogy a FAV-ot gyártási szabvánnyá emeljék és ezzel még több 3D-s nyomtatási lehetőséget kínáljanak a felhasználóknak.

Hirdetés
Több éve foglalkozom az okoseszközök világával, eleinte csak az Apple termékek érdekeltek, de ma már szívesen olvasok és írok más okoskütyüről is. Kövess Instagramon: