Megérkezett az Android 11, mely a Google saját telefonjaira, a Pixel készülékekre már telepíthető is. A kompatibilis eszközök a Pixel 2, Pixel 3, Pixel 3a, Pixel 4 és Pixel 4a, illetőleg ezek XL variánsai. Más gyártó telefonjai egyelőre nem kapták még meg az új főverziót, viszont több készülék esetén már a béta elérhető.

Drasztikus változást nem hoz magával az Android 11, sokkal inkább apróbb, motorháztető alatti frissítéseket kell tőle várnunk.

Legnagyobb újdonság — legalábbis a Pixeleken —, hogy ezentúl bármilyen üzenetküldő alkalmazásnál használható a chatbuborék. Az értesítési központban ezentúl az üzenetek a többi értesítés felett jelennek meg, nem keverednek el mondjuk a játékok értesítései vagy emlékeztetők között. Más helyre került a gyorsbeállítások között az aktuálisan lejátszott média irányítópanelje. A kikapcsológomb hosszan történő megnyomásával előhívhatjuk a Google Home irányítóközpontját (illetve a Google Pay kártyáinkat azokban a régiókban, ahol működik a szolgáltatás).
Szerintem kifejezetten fontos és hasznos újítás, hogy az alkalmazásoknak végre egyenként megszabhatjuk, hogy mikor és meddig férhetnek hozzá a telefonunk helyadataihoz, hasonlóan, mint iOS-en. És ha már iOS (bár itt említhetném a Samsung One UI-t is), megújult a sötét mód is, ezentúl rendszerszinten beállíthatjuk, hogy milyen időpontok között kapcsoljon be és ki automatikusan a sötét mód.

Érdemes szerintem megnézni a Verge videóját, ha szeretnéd működés közben látni az újdonságokat!

Mint korábban írtam, az Android 11 egyelőre csak a Pixel telefonokra elérhető. Béta állapotban van azonban az Android 11 alapú rendszer a Realme-nál, a Xiaominál és a OnePlusnál is több eszközön. Plusz, újdonság idén, hogy a Samsung S20 széria modelljei is részt vesznek a béta programban! Ezen gyártók, illetve a HMD Global készülékei várhatóan még év vége előtt megkapják a teljes főverziót. Ha pedig folytatódik az eddigi évek gyakorlata, a következő héten bemutatkozó Sony Xperia 5 (mk.) II már Android 11-gyel érkezik majd.

Hirdetés
Óvodás korom óta érdekel az informatika és a technológia világa. Programtervezést és könyvtártudományt tanultam, lassan öt éve, hogy írással és közösségi médiával foglalkozom.