Hirdetés

Megkaptuk tesztre a Shuttle XH170V barebone PC-t, hogy írjuk meg róla a véleményünket. Úgyhogy ebben a cikkben lesz pár szó a számítógépek ezen életformájáról, illetve magáról a termékről is, hogy mi található benne, hogyan lehet összerakni, miért jó és mennyibe kerül.

A barebone pc-kről…

Nem sok ilyen tesztet láthattatok nálunk, úgyhogy pár szó arról, hogy mi is az a barebone pc. Ezek tulajdonképpen félkész számítógépek, melyeknél adott a ház, az alaplap és a tápegység, a processzor, a memória és a HDD/SDD kiválasztása viszont a te kezedben van.

Az ilyen gépek előnye, hogy úgy alakítják ki őket, hogy neked nem kell foglalkozni az alaplap kiválasztásával, megnézed, hogy milyen foglalattal bír egy adott barebone alaplapja és ehhez választasz megfelelő processzort és annyi RAM-ot, amennyit bír. E mellett a barebone pc-kre jellemző továbbá a csendes és hűvös működés, a kis méretből adódó könnyű elhelyezés. A barebone, mint fogalom már több mint 10 éve létezik és előszeretettel alkalmazzák otthoni, de vállalati környezetben is.

Mi a Shuttle XH170V barebone PC-t fogjuk ebben a cikkben részletezni, hogy milyen lehetőségek rejlenek ebben a modellben…

Shuttle XH170V külső

Ezt a modell külsőre egyszerű, letisztult formavilág jellemzi, semmi cicoma nincs rajta, csak ami kell. Elől fényes felületű műanyag fedőlap rejti az előlapi csatlakoztatási lehetőségeket, mindkét oldat szellőzőrácsok találhatók szinte teljes szélességben. A bal oldalon csak a rácsok vannak, a jobb oldalon viszont láthatjuk a két beépített ventilátort is.

shuttle-xh170v (6)
Hátul találjuk a többi csatlakozófelületet. Maga a barebone váza és háza a lehajtható előlapi paneleket leszámítva fémből készült, úgyhogy az anyaghasználattal nincs probléma. Az alján van négy csúszásgátló tappancs, amire lehet a gépet helyezni, de plusz platformmal állítva is használhatjuk.

shuttle-xh170v (2)Csatlakozók

Kezdjük a hátlapon lévőkkel. A gyártó színekkel jelölte meg a különböző csatlakozókat, így balról jobbra haladva találjuk az áramforrás (DC IN) csatlakozóját, egy soros (RS-232) portot és egy HDMI bemenetet. Mellette két DisplayPort-ot, 1 db Ethernet (RJ-45) csatlakozót, 2 db USB 3.0 és 2 db USB 2.0 portot valamint egy ESATA portot (+1 meghajtó csatlakoztatására) találhatunk, végül a 2.1-es hangzásnak megfelelő 3.5 milliméteres jack csatlakozókat fedezhetjük fel (a csatlakozók átprogramozhatók és 5.1-es hangzás is elérhető). Középen van egy CMOS feliratú gomb, mely a BIOS beállításait hivatott törölni. Ezt csak akkor használd, ha tudod mire való.

shuttle-xh170v (4)A panel fölött továbbá lehet látni egy Kensington-zárat, így ellopni is nehezebb, ha olyan helyen van használva.

shuttle-xh170v (7)Az előlapi panelt lehajtva találjuk a további portokat, mely 2 db USB 3.0, 2 db USB 2.0, egy mikrofon és egy fülhallgató porttal egészíti ki a repertoárt. Ezek a „Shuttle” feliratos panel alatt találhatók. A másik panel egy ODD nyílást rejt, így ha szeretnénk CD/DVD olvasót használni, erre is van lehetőség.

Belső bővítési lehetőségek

A Shuttle XH170V már támogatja az Intel Skylake architektúrán alapuló processzorokat, így 65W-ig képes befogadni minden LGA 1151 foglalattal megáldott 6. generációs Intel processzort.

Két memóriafoglalatunk van a gépben, így 2 db DDR3L SO-DIMM 1600 MHz-es órajelű RAM-ot tudunk belerakni akár 32 GB-ig (2 x 16 GB).


Videókártyát nem tudunk külön belerakni, ezt a Shuttle kis mérete nem teszi lehetővé, viszont az Intel Skylake processzorokban található Intel HD 530 integrált videókártyával akár 3 monitort is tud kezelni a kis gép, illetve a 4K minőségű felvételek lejátszását is támogatja.

shuttle-xh170v (3)

Az alaplapon van 2 db 4 tűs ventilátor csatlakozó, így ha plusz hűtésre van szükség, lehet bele építeni. A processzorhűtés nem úgy történik, mint a legtöbb asztali számítógépnél. A jobb oldali ventilátorokból egy csövön keresztül jut a hűtés a processzorhoz, mely 0-50 ⁰C közötti hőmérsékletet biztosít, így megfelel minden irodai vagy otthoni követelménynek. Kapunk továbbá 3 db SATA csatlakozót a meghajtók számára, 2 db 5 tűs USB csatlakozót, illetve egy PCI-E X4 csatlakozót, ha esetleg WiFi modult szeretnénk építeni a gépbe, melynek antennáját a hátlapon ki is tudjuk vezetni, így az áramforráson és a perifériákon kívül más kábelre nincs is szükség.

Ezen felül kapunk egy M.2 2280 Type M portot, melyhez akár ilyen típusú SSD-t is tudunk csatlakoztatni, illetve egy Mini PCI-E slotot.

Beüzemelés

A gép működésre bírása voltaképp nagyon egyszerű. Ha megvásároljátok a Shuttle-t, a processzort, a RAM-ot és a merevlemezt/SSD-t, akkor egy kis készséggel otthon is összerakhatod és beüzemelheted a gépet. (Persze ha nem vagy biztos a dolgodban, akkor inkább bízd szakszervizre, ezt mindenki csak saját felelősségre csinálja).

shuttle-xh170v (8)A beüzemelésről itt láthattok egy rövid videót, melyben látszik majd, hogy hova mit és hogyan kell csatlakoztatni.

Felhasználási területek, ár

Ilyen barebone PC-ket nagyon sok helyen használnak, kicsi méretük, halk és megbízható működésük miatt. Tulajdonképpen bárki megvásárolhatja ezeket a gépeket, de mivel nincs lehetőség videókártya beépítésére, így nem javaslom játékosoknak, de otthoni, alapszintű (internetezés, kisebb játékok (nem GTA V Ultra beállításokkal), dokumentumkezelés, stb…), illetve irodai felhasználásra tökéletes lehet, ugyanis nem foglal el sok helyet, ezáltal ergonomikus lehet a munkakörnyezet és e mellett megfelelő processzorral és RAM memóriával, valamint SSD meghajtóval gyors és megbízható működést biztosít. A Shuttle XH170V barebone PC támogatja a Windows 7, Windows 8.1, Windows 10 és Linux operációs rendszereket, így tulajdonképpen bármi telepíthető rá.

A mini PC ára a PCX.hu webáruház kínálatában bruttó 78.440 Ft, mely ár nem tartalmazza a processzort, a memóriát és a háttértárat, mindössze a házat, a tápot, az alaplapot és a processzorhűtőt.

Minden további specifikációt és információt megtaláltok ITT, a Shuttle hivatalos weboldalán.

Hirdetés
Tech2 Laci
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.