Hirdetés

Nem ez az első Shuttle termék, amit bemutattunk, a korábbiakat megtekinthetitek ITT. Az NC02U egy kifejezetten kis méretű XPC, felülről nézve 1:1 oldalaránnyal bír és annyiban különbözik a korábban bemutatott modellektől, hogy itt van beépített processzor is, így nekünk csak RAM-ot és háttértárat kell beépítenünk.

A doboz tartalma

Külső

A Shuttle NC02U igen minimalista külsővel bír, a tetején láthatunk egy márkajelzést, és maga a felület szálcsiszolt hatású. A ház műanyagból van, ami abból a szempontból előnyös, hogy amikor kiszedjük a nyákot, akkor kicsit ki kell feszíteni az oldalakat, hogy kiférjen.

I/O csatlakozókból szinte mindent találunk rajta: elől találjuk a bekapcsológombot, egy normál méretű SD-kártya olvasót, egy USB 3.0 és egy USB-C csatlakozót.

A bal oldalon láthatunk egy soros portot (ha esetleg ipari marógéphez szeretnénk kötni) és egy kis hűtőrácsot, a jobbon pedig szintén hűtőrácsot és egy Kensington zárat.

Hátul van a legtöbb csatlakozófelület, itt tudjuk áramforráshoz kötni, emellett van még HDMI, DisplayPort, Ethernet csatlakozó (RS-232), 2 db USB 2.0 és egy 3.5 mm-es jack csatlakozó.

Fizikai kiterjedését tekintve 142 x 142 x 42 mm és maximum 1.2 kg-ot nyom (ha mindent belerakunk). Alul találunk két csavart, így hozzáférhetővé válnak a belsőségek.

Lehet viszonyítani

Belső

Az NC02U-ban találunk egy beépített 802.11 b/g/n szabványú M.2 interfészt használó WLAN modult, így nem kell kábelesen csatlakoztatni a hálózathoz.

Ahogy a képeken láthatjátok, az alaplap is négyzet alakú, a felénk táruló felületen tudunk csatlakoztatni egy 2.5 inches háttértárat, ami lehet SSD vagy HDD, valamint 1 db DDR3L-1600 RAM-ot. Ha kivesszük a házból a nyákot, akkor a másik oldalon láthatjuk a másik RAM foglalatot, így összesen 2 x 16 GB memóriát építhetünk ebbe a kis gépbe.

Ugyanitt megtalálunk még egy M.2-es interfészt, ide akár SSD-t is tudunk rakni, valamint a processzorhűtő alatt a rendszerchipet, ami ebben a modellben egy Intel Celeron 3855U típusú 2 magos, 2 szálas 1.6 GHz-es chip 6. generációs Skylake architektúrával. A processzor maximum 15W-ot fogyaszt, tehát túl nagy teljesítményre nem kell számítani, viszont normál irodai vagy mindennapi használatra (Office, böngészés, adattárolás) tökéletes lehet.

A ház kialakításából adódik, hogy ide dedikált videókártyát nem tudunk beépíteni, így marad az Intel HD Graphics 510 az ilyen feladatokra. Ez az integrált chip 4K felbontást is elbír, így high-end monitorokat is tudunk hozzá csatlakoztatni (max 2 db), valamint támogatja a DirectX 12-t és az OpenGL 4.4-et. Azt fontos megjegyezni, hogy 4K felbontású kijelzőhöz szükséges, hogy mindkét memóriafoglalatban legyen kártya, csak úgy működik.

A Shuttle NC02U tápellátását egy 65 W-os adapter biztosítja, így azért látható, hogy sokkal kevesebbet fogyaszt, mint egy normál méretű ATX házas asztali számítógép, bár ez nyilván a teljesítményben is megjelenik. Eszközünk üzemi hőmérséklete 0-40 fok.

Konklúzió

Az XPC nano NC02U kiváló lehet otthoni felhasználásra, ha egy böngészésre, irodai munkára alkalmas gépet keres az ember, ami ráadásul igen kis helyet foglal. Ehhez a képhez csak RAM-ot és háttértárat kell beszerezni, minden más adott.

A barebone kompatibilis 64 bites Windows 7, 8.1 és 10, valamint Linux disztribúciókkal, mivel merevlemez nélkül érkezik, ezért ez alapvetően nem jár a géphez.

Aki ilyen kis méretű gépet szeretne otthonra, az kb. 48.000 Ft-ért hozzájuthat a Shuttle megoldásához.

Hirdetés
Tech2 Laci
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.