A Shuttle németországi képviseletétől egy újabb barebone PC-t kaptunk, így most be tudjuk nektek mutatni. Az előző termékről ITT találjátok a tesztet. Ezúttal a Shuttle SZ170R8-ról lesz szó, mely a vállalat csúcs barebone gépe.

Shuttle SZ170R8 külső

Az XH170V-hez hasonló formavilággal bír tesztünk alanya is annyi különbséggel, hogy méretben sokkal nagyobb és több port is található rajta.

shuttle-sz170r8-tech2-32Az SZ170R8 ugyanúgy letisztult, fekete fém házzal bír. Az elején találjuk a Shuttle logót a bal felső sarokban, a jobb sarokban pedig két állapotjelzőt és a bekapcsoló gombot. Reset gombot itt ne keressünk, nincsen. Alul az előlapon van egy lenyitható felület, mely néhány csatlakozót rejt.

shuttle-sz170r8A barebone két oldalán szellőzőnyílásokat találunk, a hátulján pedig a legtöbb csatlakozót. Három, kézzel kivehető csavar tartja a fedelet a vázhoz, mely „U” alakú, ami abból a szempontból nem előnyös, hogy nem végigcsúsztatva jön le, hanem egy pontig hátranyomva és úgy emelhetjük fel, viszont néha be szokott akadni, nem mindig olyan egyszerű levenni a fedlapot.

shuttle-sz170r8-3

A fedlapot leszámítva egyetlen negatívum, hogy könnyen gyűjti az ujjlenyomatokat az egyébként szálcsiszolt felület.

Csatlakozók

Az előlapon négy portot találunk, ha lenyitjuk a fedelet. Két darab USB 3.0, egy mikrofon és egy fejhallgató csatlakozót találunk ez alatt, mely tökéletesen szolgálja a célt, nem kell hátranyúlni, ha pl. egy pendrive-ot szeretnénk csatlakoztatni.

shuttle-sz170r8-tech2-34Szokás szerint a hátlapon van a legtöbb csatlakozó, valamint a tápegység és a processzor ventilátora. 5 db jack audio portunk van, így komplett hangfalrendszert tudunk rácsatlakoztatni barebone gépünkre, 6 db USB 3.0 port között találunk még 2 db DisplayPort-ot, egy HDMI-t, egy Ethernet csatlakozót, egy ESATA portot és egy CMOS reset gombot. Utóbbit csak akkor nyomjátok meg, ha tudjátok mire való! Ha valamit elbütyköltetek a BIOS-ban és nem tudtok belelépni, akkor ezzel a gombbal visszaáll az alapértelmezett konfiguráció.

shuttle-sz170r8-5Találunk még videókártyának kimenetet, illetve akár WiFi modult is tudunk csatlakoztatni hozzá.

Belső bővítési lehetőségek

Mivel ez a vállalat legjobb gépe, ezért nem nehéz kitalálni, hogy igen izmos asztali konfigurációt lehet belőle kiépíteni. A Shuttle SZ170R8 Intel Z170-es chipsetet használ, LGA 1151-es processzorokat képes fogadni egészen 95W-ig (TDP). Ezzel akár 6. generációs Intel Skylake architektúrán alapuló Core i7 processzort is bele lehet építeni, egy Core i5-6600K-t is még bőven elbír a gép. Intel Xeon processzorokat nem támogat az LGA 1151 ellenére, csak Core procikat.

shuttle-sz170r8-2Ha nem teszünk bele dedikált GPU-t, akkor az Intel HD Graphics felel a grafikus teljesítményért, a gép támogatja HDMI-n keresztül a 4K@30fps megjelenítést, DisplayPort-on keresztül pedig 4K@60fps-t is. A barebone-hoz akár 3 db 4K-s monitort is csatlakoztathatunk.

shuttle-sz170r8-tech2-39

shuttle-sz170r8-tech2-15 shuttle-sz170r8-tech2-14

A nagy gépház miatt viszont lehetőség van dedikált videókártyára is. Először mi egy MSI R7-265 kártyával próbáltuk ki, majd rákötöttünk egy Gigabyte GTX1060 G1 Gaming videókártyát és gond nélkül megy vele azóta is a gép.

Az alaplapon 4 db 6 Gbps sebességre képes SATA port található, tehát maximum 4 db HDD-t / SSD-t tudunk beleépíteni, ezekre van egy külön tálca, illetve M.2 SSD beépítésére is van lehetőség.

shuttle-sz170r8-tech2-11 shuttle-sz170r8-tech2-9

RAM-ból is kedvünkre pakolhatunk a gépbe, annyi a kikötés, hogy DDR4-2133 MHz-es kártyák legyenek ezek. 4 slotunk van, a maximális beépíthető memória mérete 4 x 16 GB, vagyis 64 GB. Ennek a negyede is bőven elegendő, de aki szeretnék kimaxolni, az megteheti.

shuttle-sz170r8-tech2-12

Az összes specifikációs adatot megtalálhattok a gyártó honlapján a termékleírásban IDE kattintva.

Vélemény

Amit első körben kiemelnék, az a kompakt méret. Eddig ATX házas gépem volt, amit egyedileg raktam össze, anno hosszú órákat töltöttem el azzal, hogy kiválasszam a megfelelő tápegységet, alaplapot és a többi alkatrészt. A barebone-nál úgy alakították ki az egész házat, hogy a lehető legoptimálisabb módon használhasd ki a teret. Kis mérete ellenére brutál erős konfigurációt lehet beleépíteni, mi egy Intel Core i5-6500 processzorral, 8 GB HyperX Fury RAM-mal és egy Gigabyte GTX1060 6 GB G1 Gaming videókártyával próbáltuk ki, ami mellé természetesen került egy SSD és egy 3 TB-os HDD is.

Az 500W-os tápegység bőven elegendő, nagyon magas 80-as hatásfokkal bír, a processzorhűtés egyedi Shuttle szignatúra, a ház elején is van egy plusz ventilátor. A fenti konfigurációval maximális beállításokon kijátszottuk az új CoD: Infinite Warfare-t és körbefogva a gépet sehol sem volt meleg, míg az ATX házas gépem rendesen termelte a hőt. Mivel a Tech2-n elsősorban mobiltesztek vannak és nem sok asztali PC fordult meg nálunk, így ez a barebone hatalmas előrelépés szerintem, kompakt méretű, igazi erőművet lehet beleépíteni, nem melegszik túl.

Ár/érték arány

Ha viszont azt nézzük, hogy mennyibe kerül, már annyira nem lehetünk elégedettek. Magyarországon is kapható a Shuttle SZ170R8 barebone PC, ára kb. 120.000 Ft köré tehető. Ezért megkapod magát a vázat, az alaplapot, a tápegységet és hűtést. Ha így alkatrészekben gondolkodunk, akkor azért ennyi pénzből még szinte a processzort is ki lehetne hozni pluszba.

shuttle-sz170r8-tech2-21Azoknak egyáltalán nem éri meg, akik a legjobb módon szeretnék elkölteni pénzüket asztali gépre alkatrészekből egyedileg összerakva, ők ebből a pénzből egy jobb konfigot fognak tudni összerakni.

Azoknak viszont megéri, akik valamelyest értenek a géphez és nem probléma, ha drágább, de könnyebb összerakni, illetve ha valaki nem szeretne bajlódni a kábelezéssel. Mert amit lényegében csinálni kell vásárlás után, az a processzor behelyezése és pasztázása (tartozékként jár hőpaszta), a hűtés ráerősítése, a RAM és a háttértárak csatlakoztatása, opcionálisan videókártya beépítése. Nem kell azon gondolkodni, melyik tápkábelt hova dugjunk.

Ha nem nézzük az árát, akkor mi teljesen elégedettek vagyunk vele, nagyon jó a hűtése, nem hangosabb az előző gépemnél, portokból is elegendő van, stabil és megbízható.

Hirdetés
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.