Hirdetés

Az ASRock-tól nemrég megkaptuk a DeskMini 110-et, mely – ahogy a címben is olvashattátok – egy barebone pc. Hogy ez mit is jelent? Az ilyen gépek félkész állapotban vannak, a gyártótól kapod a házat, az alaplapot és a tápegységet, ehhez választasz – kompatibilitását figyelve – processzort, memóriát, háttértárat és ha alkalmas rá a barebone, akkor videókártyát.

A DeskMini 110 nevéből adódóan egy kis modell, tehát ebbe dedikált videókártyát nem lehet tenni. Kívülről nézve az elején találunk egy USB 3.0, egy USB Type-C és 2 jack audio portot (mikrofon + hangszóró), a hátulján egy áramforrás bemenetet, e mellett van egy DisplayPort, egy HDMI és egy VGA csatlakozó. Az utolsó blokkban még van egy Ethernet portunk, illetve további 2 USB, melyekből egyik 3.0, a másik 2.0.

asrock-deskmini-110-tech2-8Belülről nézve maga az alaplap egy ASRock H110M-STX modell, mely maximum 65 W-ig támogat processzorokat. Rakhatunk bele 6. generációs Skylake és 7. generációs Kaby lake CPU-kat is, mely lehet akár Celeron, Pentium, i3, i5 vagy i7, amire figyelni kell, hogy a socket az 1151 legyen.

asrock-deskmini-110-tech2-10RAM-ból kettőt tudunk belerakni, a mini pc DDR4-es 2400 MHz-es kártyákat támogat, melyeket a két SO-DIMM foglalatba tudjuk belerakni. Maximum 32 GB építhető bele, tehát 2 x 16 GB lehet a felső korlát.

Az alján találunk két foglalatot a merevlemezeknek, melyeket a DeskMini-hez kapott kábellel tudjuk az alaplaphoz kötni. Természetesen méretéből adódóan 2.5″-os HDD-t és/vagy SSD-t tudunk csak belerakni, de az alaplapon található M.2 SSD slotba is rakhatunk gyors háttértárat.

asrock-deskmini-110-tech2-2A DeskMini 0-35 fok közötti hőmérsékleten operál, teljesítménye 120 W-ban maximalizálódik.

Ára körülbelül 44.000 Ft, több hazai webáruházban is kapható. Előnyei közé tartozik,  hogy kicsi, rendezett munkakörnyezetben jól elfér, rögzíthető is, kevesebbet fogyaszt, mint egy átlagos asztali számítógép, e mellett teljesértékű gépnek számít. 65 W-ig elég jó processzort lehet bele építeni, illetve 32 GB RAM-mal elég jól „eldöcög”.

asrock-deskmini-110-tech2-5Hátrányként felsorolható, hogy természetesen nem képes akkora teljesítményre, mint egy rendes gamer pc, illetve nincs lehetőség dedikált grafikus kártya beépítésére, a megjelenítésért a processzorba integrált Intel HD Graphics felel.

asrock-deskmini-110-tech2-4Annak mindenféleképp ajánlatos meggondolnia, aki egy otthoni vagy irodai felhasználású, kis méretű ám megbízható számítógépet szeretne, mely akár gaming-re is alkalmas. Nekünk nagyon tetszik ez a kis barebone PC, kicsi, mégis erős.

Minden további infót a kis gépről ITT, az ASRock honlapján találsz.

Hirdetés
Tech2 Laci
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.