Egy hétre lecseréltem a két monitoromat a Samsung 21:9-es képarányú 34 hüvelykes ívelt szörnyetegére, kíváncsi voltam, hogy egy nagyobb monitor leválthatná-e az én két kisebb megjelenítőmet.

Azt tudni kell, hogy videóvágásra, hírek írására egy 25 hüvelykes, szintén 21:9-es 2560 x 1080 pixel felbontású LG monitort használok, másodlagosként pedig egy ősrégi 21 hüvelyk képátlójú 16:9-es LG monitor segít, amin általában a statisztika fut vagy éppen a Facebook.

Külső, tartozékok

A Samsung LC34F791WQUXEN (igen, szép neve van) doboza hatalmas volt, átvenni sem volt egyszerű a futártól. Kivéve a dobozból megtaláljuk egyből a monitort, ami talapzattal együtt érkezett, tehát nem kell összeszerelni vagy ilyesmi, illetve tartozékként a 19V-os tápkábelt, egy DisplayPort, egy HDMI és egy USB-A -> USB-B kábelt, valamint egy Tunderbolt -> DisplayPort átalakítót, ha esetleg Machez szeretnéd használni.

Maga a monitor is elképesztő látványt nyújt, én tudtam, hogy mire számítok, de amikor bátyám először meglátta: “Azt a k***a, hát ez?”

A monitor kikapcsolt kijelzővel is gyönyörű, esztétikus. A kávák oldalt és fent keskenyek, alul pedig egy fém csík húzódik végig, középen egy Samsung felirattal. A talapzatot csúszásgátló réteggel látták el, viszont ez nem forog, tehát ha a monitort oldalra szeretnénk forgatni, akkor az egész talapzat jön vele.

Hátul az egész monitor fehér műanyag borítást kapott, ahol láthatóak a fent, egy síkban elhelyezett szellőzőrácsok, a (képen nézve) bal oldalon a menüben történő navigálásra szolgáló gomb, a másik oldalon pedig a különböző csatlakozók.

A portokat két csoportra lehet osztani. Az egyik a fenti képen is látható fedett rész alatt található, a másik pedig a nyitott három csatlakozó. Van egy 3,5 mm-es jack csatlakozó, ha fül/fejhallgatót szeretnénk hozzákötni, illetve kettő USB-A port, ahova akár lehet adathordozót is csatlakoztatni, bár mivel hátul van, kényelmetlen elérni, nem is célszerű, ez inkább a billentyűzetnek és az egérnek lett kitalálva.

A fedett rész alatt láthatjuk az áramforrás csatlakozófelületét, két darab HDMI bemenetet, egy DisplayPortot, egy szervizportot, valamint egy PC IN csatlakozót, amihez jár is a csomagban kábel. Ez arra szükséges, hogy a számítógép le tudja kezelni a monitorhoz csatlakoztatott perifériákat, enélkül nem fognak működni.

Az említett kezelőszerv úgy néz ki, mintha a bekapcsoló gombon kívül is navigáló gombokat látnánk, azonban ez nem így van, ez joystickként is működik, fel/le vagy oldalra nyomással tudunk a menüben navigálni.

Alul elsőre nem vehető észre ugyan, de van egy sztereó hangszórónk, ami nekem is csak akkor tűnt fel, amikor a rendszer alapértelmezett lejátszóeszköznek állította be és elkezdett szólni. És srácok, egy monitorhoz képest nagyon ütős a hangzása. Ha éppen videót vágsz vagy csak zenét hallgatsz, ahhoz kiváló, viszont játékhoz, főleg ha az kompetitív, oda már elkél a fejhallgató. A hangszórók minőségéről a cikk elejére beágyazott videó tanúskodik.

A monitor magassága és dőlésszöge állítható, így mindenki kedvére megcsinálhatja, ahogy neki a legjobb. A lenti két GIF ábrázolja, hogy mennyire lehet állítani.

Menjünk bele a részletekbe

Ahogy fentebb is írtam, ez egy 34 hüvelykes modell 1500R (rádiusz) íveltséggel, aminek köszönhetően kényelmesebben belátható a két széle, illetve megjelenés szempontjából sem utolsó. Egy VA panelről beszélhetünk, amit a Quantum dot color technológiával tettek még izgalmasabbá, ennek köszönhetően a színképzés még élethűbb, dinamikusabb és azt kell mondanom, hogy tényleg lenyűgöző a megjelenítési minőség. A megjeleníthető színek az NTSC 1976 színskála 88%-át lefedik.

Noha ez a monitor még nem 4K-s, “mindössze” 3440 x 1440 pixel felbontással bír, a 100 Hz-es frissítési aránnyal és a 4 ms-os válaszidővel kiváló megjelenítő lehet akár grafikusok, programozók számára. Előbbieknek a gazdag színvilág miatt, utóbbiaknak pedig a méret miatt, hisz egy nagyobb monitoron több kódrészlet látható, a képaránynak köszönhetően pedig egyszerre több ablakot is kitehetünk úgy, hogy a tartalom nem vész el.

Mi a helyzet a játékokkal? Nos én nem vagyok egy nagy gamer, de néhány játékot kipróbáltam a monitoron, hisz ez is nagyon fontos! Az Overwatch nevű játékkal próbáltam leginkább, ami tökéletesen lekezelte a 21:9-es képarányt, így nagyobb is volt a látóterem, mintha egy normál 16:9-es monitort használtam volna. A hardvernek is köszönhető, hogy a játékélmény páratlan volt, noha az esport játékoknál nagyon fontos, hogy minél gyorsabb legyen a monitor válaszideje, a Samsung 4 ms-a sem volt rossz, bár az 1 ms, azért sokat számít egy döntő kompetitív meccsnél.

Én leginkább munka közben láttam a hasznosságát ennek a megjelenítőnek. Alapvetően windowsos képen dolgozok, de a videóvágást MacBookon csinálom. A tartozékként kapott Thunderbolt átalakító kapóra is jött, így a 13,3 inches gépemet csatlakoztattam is a monitorhoz, ami vágásnál hihetetlen nagy előny volt, a sávokból sokkal többet láttam, sokkal nagyobb volt a munkaterületem, ha pedig szerettem volna visszaváltani Windowsra, egyszerűen átállítottam a forrást DisplayPortról HDMI-re.

A monitor képes kép a képben (Picture in picture) módra is, ami akkor jó, ha egyszerre több számítógép van csatlakoztatva hozzá. Ilyenkor megfelezi magát, az egyik oldalra pl. a DP által adott kép kerül, a másikra pedig a HDMI. Az arányokat és a forrásokat természetesen lehet módosítani. A tesztidő alatt előfordult az is, hogy nem észlelte a PC-t, amikor osztott képernyőben voltam, viszont ha csak kis ablak méretűre tettem (ilyenkor a megjelenítő csak egy kis részét foglalja el az egyik számítógép képe), akkor mindig működött, ez számomra kérdéses, hogy miért nem volt minden esetben jó.

AMD FreeSync technológiával is ellátták, ami szinkronba hozza a monitor és a videókártya frissítési rátáját, ezáltal elkerülhető a csíkozódás. Ez csak a DisplayPorton keresztül érhető el. Ezen felül testre lehet szabni a megjelenítés mivoltját, van benne szemkímélő üzemmód, játék mód, állítható a fényerő, a kontraszt és az élesség, illetve külön módok is vannak erre, pl. mozi mód, dinamikus kontraszt, alapszín, nagyon fényes, stb…

Összegzés

A Samsung LC34F791WQUXEN típusú monitorával én nagyon elégedett voltam a tesztidő alatt, a megjelenítési minőség tökéletes, a nagy panelnek köszönhetően minden részlet jól látható, ergonomikus és a hangszórók kifejezetten jól szólnak.

Hátránya, hogy 70W-os fogyasztásával csak a “C” energiaosztályba sorolták, tehát nem túl hatékony ilyen téren.

Én tökéletesen el tudnám képzelni ezt a szörnyeteget a két kisebb monitorom helyett, viszont a számítógépem nem került ennyibe 🙂 Ez a modell nagyjából 280-300.000 Ft között mozog. Aki hajlandó kiadni ennyit egy megjelenítőért, az nem fog benne csalódni.

Ha érdekel a hivatalos termékleírás, azt megtalálod IDE kattintva a Samsung weboldalán.

Hirdetés
Laci
6 éve írok az informatika és a telekommunikáció világáról és 1 éve készítek videókat. Papír szerint mérnök-informatikus vagyok, de a mobilok világa jobban vonz.