Hirdetés

Nagy várakozással, és nem kis izgalommal teszteltem a Samsung gamer monitorját, a C24FG70-t. Igazából ez az első gamer monitor, amit használtam, így meglehetősen féltem tőle, hogy hogyan is fogok nekiugrani a „tesztelésnek”. Szerencsémre a monitor által nyújtott élményt könnyű leírni.

Dizájn

A Samsung a dizájnt soha nem bízza a véletlenre… ugyanazt a precíz, gyönyörű vonaltervezést és kivitelezést láthatjuk ezen a monitoron is, mint más csúcskategóriás eszközükön. A Samsung C24FG70 nevéből adódóan 24 inches és ívelt kialakítással bír.

img_0371 Nagyon tetszett a kialakítás, a szemnek nagyon pihentető volt, hogy bár a nagy kijelző ellenére is nem kellett ide-oda kapkodnom a fejem játék közben. Az ívelésnek köszönhetően sokkalta nagyobb tartományt láttam be a szememmel a „sima” képernyőkhöz képest. Maga a monitor 24 colos képernyővel rendelkezik, de kialakításának köszönhetően ez kisebbnek hat, de egyáltalán nem hátránya!

Alapjáraton falra szánták a monitort, a talp konzol is így van legyártva, de természetesen az asztalon is helyt áll, egy hosszú kar köti össze a monitort az alapzattal és 3 könyök található a karon, amivel magasságot, döntést és bedőlési szöget tudjuk eszközölni. A képernyő elején egy darab Samsung felirat található alul középen, illetve 3 kis gombocska a monitor alján jobb oldalt.

img_0366

Élmény

A 24 colos, ívelt kijelzős, FullHD felbontású, 144 Hz képfrissítésű és 3000:1 kontrasztaránnyal rendelkező Samsung modell nem hagyott cserben. 3 beépített „profil” található benne, amit lehet szerkeszteni. A fekete szín mélységével játszik, és a válaszidőt tudja változtatni a profilokkal a monitor. Most, hogy ismertettem a tényleges paramétereit rátérnék, hogy milyen élménnyel gazdagított ez a monitor, milyen színei voltak, mi volt egy kis csalódásom és mi volt, ami miatt alig tudtam visszaadni…

img_0367Mivel ezelőtt nem volt még gamer monitorom, sőt csúcskategóriás monitorom sem, ezért még „nem tudtam” mit jelent a fekete szín egy játéknál és pontosan milyen színek is vannak bizonyos játékokban.
Egy MMORPG-ben például, ahol eddig csak úgy elvétve láttam dolgokat, most minden apró részletet láttam, a színek teljesen megváltoztak és sokkalta jobb volt így játszani, hogy „látok”. A másik, ami miatt nagyon megéri megvenni szerintem, az a képernyő ívelése, a szemet nagyon kíméli, sokkal kellemesebb rajta játszani, illetve belátjuk az egész képernyőt anélkül, hogy a közepén kívül bárhova is néznénk, és persze kinézetre sem utolsó.
Fájó pont volt a felbontása, ennek a méretnek és az amúgy tényleg full extrás monitornak szerintem az 1080p kevés volt.

img_0374

A monitor olyan technológiákat használ, mint pl. AMD FreeSync, Low Blue Light és Eye Saver Mode. A Samsung Quantum Dot technológiájával a monitor megjelenítése vibrálásmentes, teljes mértékben élvezhető.

samsung-c24fg70-1Ami miatt nem tudtam visszaadni, az egy kis extra volt igazából, a monitor hátulján lévő Samsung felirat körül egy ezüst színű kör látható, ami hang hatásokra elkezd villogni, és olyan színben vagy effektekkel, amilyen a zene a játék közben. Hát ezért odáig voltam… Természetesen csak akkor működik, ha a beépített hangszórókat használjuk.

samsung-c24fg70-2Csatlakozókból találunk rajta 2 darab HDMI-t és egy DisplayPort-ot, illetve egy 3,5 mm jack dugót.

img_0375

Összegzés

Annyit mondanék az egészről, hogy ha nem FullHD lenne, hanem mondjuk QHD-s vagy esetleg 4K-s, akkor azonnal megvenném, így viszont vannak ár/érték arányban jobb monitorok. Teljesen meg voltam vele elégedve ezt leszámítva. Hazai ára megközelítőleg 129.990 Ft attól függően, hogy hol vásároljátok.

samsung-c24fg70-front-view

Hirdetés
Tamás Zsolt
Nem kérdés, miket szeretek: technológia, jog, sport, utazás, zene, autók. Aki követné, hogy merre járok: www.instagram.com/tamzsolt