Hirdetés

A Philips ezen monitorának négy számomra előnyös tulajdonsága van: nagyon jól állítható, forgatható, rendkívül fényes a panel, van egy rejtett webkamerája és közelségérzékelő szenzor is van benne.

Ez a B Line-ból származó 27 hüvelykes modell, egészen pontosan a Brilliance 272B7-ről van szó. A monitor három oldalán keskeny, mindössze 8 milliméteres kávákkal rendelkezik, alul van egy sima felületű sáv középen a márkajelzéssel, lentebb pedig egy fa hatású szálcsiszolt felület középen a PowerSensor érzékelővel, jobb oldalon pedig a gombok helyét jelölték.

A talpa az elejét leszámítva teljesen kör, a monitor 350 fokban forgatható. Emellett magasságban kb 15 cm a mozgástartománya, illetve -5 és 30 fok között dönthető. Hovatovább még pivot módban is használható, jobbra 90 fokkal el tudjuk fordítani. Nem ez a legvékonyabb panel, amit életemben láttam, de nagyon jól használható és mindenki megtalálhatja a számára kedvező szöget.

Nézzük az I/O portokat. Kapunk audio bemeneti portot, egy kimeneti display portot, egy analóg vga kimenetet, egy mini displayportot, egy sima displayportot és egy hdmi-t. Ezen felül van egy 230-as interfész, mellette pedig egy ki/bekapcsoló, ami jól jön főleg éjszaka, ugyanis ha a gép ki van kapcsolva, a monitor pedig nincs, akkor kellemesen zúg.

A bal oldalán van három darab USB 3.0 port, ahova csatlakoztathatjuk perifériáinkat, így értékes portokat spórolhatunk meg a számítógépben. Ehhez persze van egy USB-B port, amin keresztül számítógéphez kell kötnünk a monitort, hogy a három USB-t és a webkamerát használni tudjuk.

Külsőre  a monitoron szinte minden matt felületű, ami örvendetes, leginkább műanyagot használtak, aminek viszont feledtébb örülök, hogy a kijelző is matt felületet kapott, így az ujjlenyomatok egyáltalán nem látszanak meg rajta, ezért nagy pacsi a Philipsnek.

Maga a panel egyébként 2560 x 1440 pixel felbontású, 60 Hz-es, 5 ms-os válaszidővel, IPS LCD technológiával, azonban LED-es háttérvilágítással. E-sporthoz szükséges az 1 ms-os válaszidő, azonban akik nem versenyszerűen tolják az ipart, azoknak szerintem teljesen korrekt. Az IPS miatt a színek nem olyan teltek, a feketék nem olyan feketék mint egy OLED modellnél, de ezt kárpótolja az elég komoly fényerő. Az élmény játéknál itt is megvan, hisz a monitor átlagon felüli méretekkel bír, munkához pedig kiváló, ahol fontosak a részletek.

Hovatovább a monitorban van 2 db egyenként 2 W-os hangszóró, ami kb. csak arra jó, hogy ha nincs fejhallgatód vagy hangszóród, akkor mégis szóljon valami, így nem ajánlom a monitor hangszóróit használni, inkább tényleg külön hangfal vagy fejhallgató legyen. Van egy beépített 2 mp-es webkamera dedikált mikrofonnal, ami videóbeszélgetésekhez és kezdő gaming videósoknak jó lehet. Amennyiben nem használnád, a monitorba vissza lehet tolni, így nem türemkedik folyton ki.

A PowerSensor, ami a Philips márkajelzés alatt található figyeli, hogy éppen ül-e valaki a monitor előtt. Ha igen, akkor nem kapcsol ki, de amikor az illető bizonyos ideig nincs ott, akkor automatikusan kikapcsol, ha pedig újból a gép elé ülünk, egyből visszakapcsol. Ha távolról nézel valamit akkor idegesítő lehet hogy kikapcsol, ezért ez a funkció ki is kapcsolható, de ha bekapcsolva hagyod, akkor az energiafelhasználás 80%-át is megspórolhatod.

Nekem tetszett ez a monitor, egyrészről a kiváló fényerő miatt, másrészről pedig bejött a rejtett webcam és a mozgásérzékelős megoldás is. A Philips 272B7 kb. 140-150.000 forintba kerül. Megéri? Mivel rengeteg monitor van ebben a kategóriában így én erre azt mondanám, hogy ha neked fontos, hogy energiatakarékos legyen a monitor, kifejezetten 16:9-es QHD felbontású monitort keresel és tetszenek az extra funkciók, akkor én tudom ajánlani. A többi rajtad múlik.

Hirdetés
Tech2 Laci
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.