A tavalyi „J” széria után a Samsung úgy döntött, hogy idén kiadja a folytatást, így megszületett az új külsővel és belsővel megáldott Samsung Galaxy J3 2016.

Dizájn / Megjelenés

elősamu hátulsamu
előlap hátlap

Szerkesztőségünkhöz egy fehér színű modell érkezett. Amikor először kézbe fogtam a telefont rögtön szembetűnt, hogy az előlap alja fehér, míg a teteje fekete. Majd jobban szemügyre vettem és rájöttem, hogy nem csak alul fehér, hanem oldalt egy kis keskeny sávban is, a maradék helyet a fekete szín és a kijelző uralja. Ha szembe tarjuk magunkkal a készüléket, akkor alul a szokásos három gombot láthatjuk (alkalmazás kezelő, kezdőképernyő és vissza). Felette a kijelző, a tetején pedig egy „Samsung” felirat van. A felirat mellett jobbra egy távolságérzékelő szenzor és egy előlapi kamera kapott helyet, felette pedig a beszédhangszóró. A készülék jobb oldalán csak egy bekapcsoló gomb található, bal oldalt pedig a hangerő szabályozó gombok vannak. Felül egy szabványos Jack csatlakozó ül magányosan, alul középen egy USB 2.0-ás csatlakozó és tőle balra a beszédmikrofon helyezkedik el. A hátlapon ismét egy „Samsung” felirat fogad minket. Felette egy kamera, melytől balra egy LED villanó van, jobbra pedig a készülék fő hangszórója.

alja
bekapcs
tető
hang

Szoftver

A készüléken Android 5.1.1-es verzió fut a Samsung TouchWiz felületével. Jelen esetben 2016. február 1. körül frissítették utoljára és azóta nem is jött ki rá új verzió, pedig szükség lenne rá. Többször is megakadt/megdöccent a kezemben, előfordult az is, hogy nem nyitotta meg az alkalmazásokat. Például olyan is előfordult nem egyszer, hogy megnyitok egy letöltött alkalmazást és fehér vagy fekete volt a képernyő, nem csinált tovább semmit, de kitudtam lépni, mintha minden jól menne (nem egy alkalmazásnál). Ezek viszont egy szoftverfrissítéssel orvosolhatók lennének. Ezeket leszámítva megfelelően működik. Egy piros pont is beírható a Samsungnak, mert van benne Rádió, amit előszeretettel hagynak ki a csúcskészülékekből. További pozitívum, hogy egy időben képes 2 SIM kártyát kezelni (ha a 2 SIM-es verziót vásároljuk meg) és rajta van gyárilag az Office csomag, ami valljuk be, sokszor jól jön.

10 11 12 13
14 15 17 16

Hardver

Maga a kijelző az első, amit elemeznék. Nem egy csúcs készülék színeit kell várnunk, de ebben az árban szerintem jobbat nem kapunk, szépek a színek és élesen látszódik minden (Super AMOLED technológiát használt a Samsung). Nem is csoda, hiszen az 5 colos kijelzőn 720×1280 pixel található (HD). Ami viszont kicsit rosszul esett, hogy kimarad a fényérzékelő szenzor, ezért nincs módunk automatikus fényerőt állítani, helyette utcai üzemmód van, azaz megnöveli a kijelző fényerejét 15 percig, így napsütésben jobban látszik. A fényerő ettől függetlenül manuálisan állítható, nem olyan kényelmes, de ez legyen a legnagyobb baj. Ezt a kijelzőt egy 142,3 x 71 x 7.9 mm-es házban találjuk meg, melynek súlya 138 gramm. Továbbá ebben duruzsol a 32 bites négy darab 1.5 GHz-es ARM Cortex-A7-es processzor és a 1,5 GB RAM. A J3 2016, 8 vagy 16 GB belső tárhellyel kapható és SD kártyával 128 GB-ig bővíthető. Hangszórója sajnos nem ad szép és kellemes hangzást, pedig kicsit jobbat vártam. Ettől függetlenül minden hang felismerhető, csak kicsit gyenge minőségben. Wi-Fi 802.11 b/g/n szabvánnyal könnyen csatlakozhatunk egy hálózatra. Ha pedig adatokat szeretnénk küldeni, akkor a Bluetooth 4.1-es tud nekünk segíteni. Én öt AnTuTu Benchmarkot futtattam le, ezek átlaga: 24.335. Stressz teszten is átesett, melynek eredménye:

01 02 03 04

Kamera

A fő kamera 8 MP-es, de ha 16:9-es képarányban szeretnénk fotózni akkor csak 6 MP-t tudunk használni. 8 MP esetén 4:3-as képarányban rögzíthetünk 3264×2448 felbontású fotókat (6 MP esetén: 3264×1936). Hátlapi kameránál egyik rossz tapasztalatom az, hogy elindítás után a kép homályos, várni kell 1-1,5 másodpercet mire kitisztul a kép. Viszont a képek minősége jobb mint amit vártam. A még szebb képek készítése érdekében választhatunk az: Automatikus, Professzionális, Panoráma, Sorozatfelvétel, Szép arc, Hangos kép, Sport és HDR módok közül, ráadásul sötétben segít nekünk a LED villanó vaku. Az előlapi kamera 5 MP-es, ami 4:3-as képarányban rögzít, 2576×1932 felbontásban. Itt csak a két legfontosabb funkció érhető el: Automatikus és Szép arc. Előlapi vakunk is van, méghozzá úgy, hogy a kijelző sárgás fehéren felvillan. Mind a két kamera HD felbontásban (1280×720) képes videót rögzíteni. Ami jó az az, hogy f2.2-es rekeszt is kapunk a pénzünkért, amit tudunk álltani manuálisan, ezt én gyakran használom, szerintem hasznos tud lenni. Másik érdekesség viszont az, hogy ha rezeg a telefon, és pont akkor fotózunk, akkor a kép olyan lesz, mintha hullámozna (ez a Galaxy S7-ben is megfigyelhető, csak ott nem olyan feltűnő az optikai kép stabilizátor miatt). Összességében láttam már sokkal rosszabb kamerát is. Elég jó kamerát kapott, de sötétben nem érdemes nagy minőségre számítanunk. Tesztképek:

 01  08 04  07
05  02  06  03

Panoráma fotó:

Pano

HDR-el készült előtte/utána képek:

HDR OFF HDR ON

Szemmel látható, hogy a beégett/nagyon világos részeket szinte tökéletesen kijavította és ahol árnyék volt ott pedig megemelte a fényerőt, de nem olyan mértékben, hogy zavaró legyen.

Adatkommunikáció / Akkumulátor

Minden remek funkciót egy 2600 mAh-es akkumulátor lát el, ezzel 3,5-4,5 órányi aktív kijelző időt képes produkálni. Ez egyáltalán nem rossz eredmény, viszont ha valaki sokat kamerázik, akkor 2 óránál sokkal tovább nem bírja (de akkor folyamatosan megy a kamera 2 órán keresztül). Olyan kérdés érkezett hozzám, hogy nálam gyorsan merül-e ha gyorsan kell váltania a mobilinternet frekvenciáját (például: egyszer 4G-s aztán G-s utána 3G-s mobilinternet gyorsan váltakozik). Nekem nem sikerült produkálnom ezt a jelenséget, mindig 4G-s netem volt és bárhova szaladtam akkor is 4G maradt, egyszer mentem el egy hosszabb útra, akkor viszont nem tapasztaltam (őszintén, nem is figyeltem, de nem rémlik, hogy gyors merülést tapasztaltam volna emiatt). Egyébként képesek vagyunk 2G, 3G vagy akár 4G-re is csatlakozni. Így akár 150 Mbps feltöltési és 50 Mbps letöltési sebességet érhetünk el. Aki 2 SIM kártyás verziót választotta az beállíthatja melyik SIM mobilinternet kapcsolatát és hálózatát szeretné használni. Az is megoldható, hogy az 1-es SIM-et használjuk hívásra, a 2-eset pedig mobilinternetre.

 

Ár / Érték arány

A Samsung Galaxy J3 2016 egy SIM kártyás verziójának árai:

Emag 54.900 Ft
VIP-Phone 45.480 Ft
MediaMarkt 54.990 Ft

A két SIM kártyás verzió kicsit drágább, de nem sokkal, íme:

Speed Shop 54.900 Ft
Extreme Digital 54.990 Ft
Samsung Experience Store 54.990 Ft

Összességében ezért az árért kiváló telefont kapunk, bár egy szoftverfrissítés nem ártana, hiszen így nagyon erősen romlik a felhasználói élmény. De ha erre sor kerül, akkor nyugodt szívvel tudom ajánlani bárkinek.

Köszönjük a telefont a Samsung Magyarországnak!

Hirdetés
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.