Hirdetés

Lassan egy hónapja használom a Philips 40 hüvelykes, 4K felbontású monitorját és az azért elmondható, hogy a nagy méret és a felbontás ellenére tulajdonságai miatt erősen behatárolható a felhasználási terület.

Dizájn

Először is. A monitor hatalmas! 40 hüvelykes képátlóval bír, ami egészen pontosan 101,6 cm. Eddig ez a legnagyobb méretű monitor, ami valaha nálam járt, a második helyet a Samsung 34 hüvelykes monitora viszi. A Philips monitorának három oldalán 1 cm-es kávákat kapunk, alul ez 2 cm. Szerintem jól néz ki a fém hatású keret, összhangban van a talppal. A talp egyébként az egyetlen eleme a monitornak, mely fémből van, de erre szükség is van, hiszen meg kell tartania a 11,3 kg-os megjelenítőt.

Amit viszont hátrányként élek meg, hogy oldalirányba csak talppal együtt mozgatható, dönteni mindössze 15 fokban tudjuk, a magasságon viszont egyáltalán nem lehet álltani és még ha jól is rögzítettük a talpat, akkor is billeg, persze ha megvan a tökéletes szög és nem nyúlsz hozzá, akkor stabil, de ha meglököd az asztalt, kibilleg a monitor is.

Az anyaghasználat is hagy kívánni valót maga után. A fém hatású műanyag kerettel nincs is gond, viszont a hátlap az végig fényes felületű, kopogós, gagyi hatású műanyag. Alapvetően ezt nem sokszor látjuk, ha mondjuk falnál van a monitor, de szerintem jobban odafigyelhettek volna a minőségre, illetve az sem túl esztétikus, hogy a monitor feléig hátul vékony, majd lefelé 3-4x olyan vastag. Arra fordították a figyelmet inkább, hogy elölről nézzen ki jól a monitor és onnan tényleg csinos.

A vastagított rész tetején találjuk a szellőzőrácsokat, legalul pedig a sztereó hangszórókat, melyekről kicsit később beszélnék. Hátulról nézve a bal oldalon kapjuk a vezérlő joystick-ot és középen a VESA platform csatlakoztatására kihagyott hely alatt találjuk az összes portot.

Balról jobbra haladva láthatjuk az áramforrás csatlakozóját, aztán a van egy HDMI 1.4 és egy HDMI 2.0 port, két db DisplayPort, egy VGA bemenet, egy audio bemeneti és egy kimeneti port, és az USB-B port fölött 4 db USB 3.0 interfész, melyek közül az egyik gyorstöltésre is alkalmas. Ha nem lenne elég a gépedben lévő USB portok száma, akkor ide is csatlakoztathatod a pendrive-okat, a perifériákat vagy akár a mobilodat, bár mivel hátul van, célszerű olyan eszközöket dugni oda, melyeket nem fogunk túl gyakran cserélgetni.

Képminőség (lásd fenti videó)

A 40 hüvelykes képátló mondhatni megköveteli a 4K felbontást, tényleg tűéles a kép, viszont ezzel be is határolhatjuk a felhasználási területeket. A 3840 x 2160 pixel felbontású megjelenítő grafikai munkákhoz, irodába, cikkíráshoz például kiváló, hisz rengeteg ablak elfér a kijelzőn úgy, hogy mindegyiket kiválóan lehet látni, a részletek nem fognak elveszni.

60 Hz-es frissítési ráta és 4 ms-os válaszidő jellemzi, ami egyáltalán nem optimális játékra, főleg nem e-sportra. A játékoknál nem volt bekapcsolva a motion blur, mégis  pl. a PUBG-nél forgás közben elmosódott a kép, így nem is láttam mindig jól, hogy mi van a földön, csak ha megálltam. Ami viszont jól jött, az a nagy képátló és a nagy felbontás, hisz így könnyen kiszúrtam a távoli ellenfeleket is.

A monitor VA LCD panellel rendelkezik, 3000-es rádiuszú ívelés van benne, a képarány 16:9, viszont a felület fényes. Ez egy ívelt panelnél nem túl előnyös, hisz ha a mögöttünk lévő ablakból besüt a nap, akkor az szépen visszatükröződik. Egy matt borítással sokkal jobban jártak volna. A színek egyébként szépek, az NTSC színtér 100%-át lefedi a monitor, de a VA panelnek megvannak a maga hátrányai egy IPS-sel szemben. Ha piszkáljuk, nyomkodjuk a monitort, az elég rendesen látszik, illetve nagyobb hőmérsékleten is működik az IPS-nél (érzem, ha elfordítom a fejem, hogy a monitor oldalán melegebb van :D)

A betekintési szögek jobbak, mint egy TN panelnél, a feketék is sötétebbek. Képminőséget összegezve a színek szépek, a részletgazdagság a helyén van, de játékra én mindenképp egy másik monitort választanék nagyobb képfrissítéssel és alacsonyabb válaszidővel, ez a monitor kifejezetten munkára lett kitalálva, olyan élethelyzetekre, ahol a méret a lényeg és a részletgazdagság.

Hangminőség

A Philips Brilliance BDM4037U-ban két db 5 wattos hangszóró található. Ezek elhelyezése nem túl előnyös, hisz hátrafelé irányul a hang, sokkal jobb lett volna, ha a monitor aljára helyezik, hisz az asztal visszaverné a hangot, így viszont csak akkor jó, ha közvetlenül fal előtt van.

Arra egyébként a két hangszóró teljesen alkalmas, hogy mondjuk filmeket nézzünk rajta vagy hogy egy játék kampányában legyen hang, de kompetitív játékoknál már elengedhetetlen egy fejhallgató vagy legalább egy jobb minőségű hangfal. Hangosnak hangos a hangszóró, de nem minőségi.

Kezelőfelület

A monitor hátulján lévő joystick segítségével navigálhatunk a menüben és applikálhatjuk rá a különböző beállításokat. Hosszan benyomva kapcsolhatjuk ki és be, balra az előre megszabott profilok között választhatunk, így például a játék módnál növeli a fényerőt és amennyire lehet a válaszidőt. Lefelé a források között lehet váltogatni, felfelé pedig a többképernyős megjelenítést engedélyezhetjük. Egyszerre akár 4 számítógép tartalmát is ki tudjuk vetíteni a monitorra, így minden részre marad 20 hüvelyknyi felület. Jobbra a menürendszert hívhatjuk elő, itt találunk minden beállítást. Ugyanúgy megtehetjük azokat, amiket a gyorsmenükben, de ezenfelül állíthatjuk a hangerőt, a színhőmérsékletet, a fényerőt, a kontrasztot, élességet, a felület tulajdonságait és persze a nyelvet.

A kezelőfelület egyszerű és jól használható, annyit jegyeznék meg, hogy egy beállítás alkalmazásához ne középen nyomjuk meg a joystickot, hanem jobbra nyomjuk.

Konklúzió

A Philips Brilliance BDM4037U monitor elég masszívan mutat bármelyik asztalon, hatalmas méreteivel és 4K-s paneljével biztos megnyeri magának azokat a felhasználókat, akik részletgazdagságra és grandiózus méretekre vágynak, viszont a gamereknek vélhetően nem ez lesz a kiválaszott modell. Ez az ívelt variáns jelenleg 180.000 Ft-tól vásárolható meg rengeteg hazai viszonteladó kínálatában. Ezért az árért tényleg egy tényleg nagy méretű és ívelt, 4K-s monitort kapsz, azonban a panel és az anyaghasználat hagy kívánni valót maga után.

Hirdetés
Tech2 Laci
Kiskorom óta vonzott az informatika és főleg a mobilok világa és ez juttatott el oda, ahol most vagyok, időm nagy részében a YouTube videókkal foglalkozom.