Nálunk járt egy rendhagyó kütyü, mely a Parrot Flower Power névre hallgat. Az eszköz lényege, hogy a virágföldbe szúrva szóljon, ha növényünknek bármilyen szükséglete van.

Dizájn / Megjelenés

A Parrot Flower Power-t úgy tervezték, hogy könnyedén beépüljön a környezetbe, ezért egyértelműen zöld színt kapott (kapható barna színben is), illetve küllemre hasonlít egy kétágú kis palántára. Az eszközt lényegében két részre oszthatjuk. Az egyik, ami a földben van, a másik pedig ami kilátszik. Ezt a két részt szemrevételezéssel is jól meglehet különböztetni:

Az alsó részben találhatók az érzékelők, melyek alapján a készülék megállapítja, hogy mekkora a növény tápanyag- és vízigénye, a felső részen pedig szintén két érzékelő található a napfény és a hőmérséklet megállapítására. A felső részen látható egy fehér félgömb. Ez egy LED visszajelző, mely az okostelefonnal történő párosítás során világít. A másik “ágon” pedig egy lecsavarható rész van, ide való a ceruzaelem (AAA).

A Parrot Flower Power méreteit tekintve 19 cm magas, a legszélesebb része 6,5 cm, a földből kilátszó rész pedig 10 cm. Így nagyjából be lehet tájolni, hogy mekkora lehet a kütyü.

Hogyan használható / Applikáció

A Parrot Flower Power egy ugyanerre a névre keresztelt applikáción keresztül kommunikál mobilunkkal. Annyit kell tenni, hogy bekapcsoljuk a Bluetooth-t a telefonon, elindítjuk az appot és párosítjuk a növényőrrel. Ha ez megtörtént, nincs más dolgunk, minthogy kiválasszuk a betáplált adatbázisból a figyelni kívánt növényt, és beleszúrjuk a virágföldbe.

Ha ez megvan, akkor várnunk kell 24 órát, hogy a kütyü fel tudjon állítani egy diagnózist. Ez alapján tudni fogjuk, hogy öntözni kell-e vagy több napfényt kell-e biztosítani kedvencünknek.

Felmerül a kérdés,  hogy ezt mégis hogyan képes megállapítani? Két dolog alapján. Az adatbázis és a szenzorok. Előbbibe betáplálták szinte az összes házi növény víz-,  hőmérséklet-, és napfényigényét, utóbbiak pedig az aktuális értékeket mérik. Összeveti a két értéket és mi ezt az applikáción keresztül látjuk is. Ha engedélyezzük, hogy küldhessen értesítéseket az app, akkor szól is nekünk, ha ideje megöntözni vagy naposabb helyre költöztetni a virágot.

A Parrot Flower Power app ingyenesen letölthető AppStore-ból, ebből az is következik, hogy csak iOS készülékekkel kompatibilis a növényőr. Egyetlen hátránya, hogy angol nyelvű az applikáció, így kell némi nyelvtudás, hogy tudjuk használni az appot. Hogy legyen elképzelésetek az app felületéről, mellékelek néhány képet.

A növényőr egy sima AAA ceruzaelemmel működik. Egy teljesen feltöltött elemmel akár 9 hónapig képes üzemelni a kütyü, mely idő alatt folyamatosan nyomon tudjuk követni virágunk életét és szükségleteit.

Ár / érték arány

A Parrot Flower Power kereskedelmi forgalomban ~14000 Ft-tól kapható. Kiknek ajánljuk? Azoknak, akik kíváncsiak a háztartás egyszerűbb vezetésének kiskapuira, akik elfoglaltak, de szeretnének egy egészséges növényt a házban, illetve kiknek másoknak, mint a férfiaknak. Szégyen vagy sem, nem igazán szoktunk törődni a virágokkal. Ha nincs nő a háznál, a növényőr mindig emlékeztet, ha valami nem tetszik a virágnak.

Nagyon hasznos kis kütyü, a virágunk mindenesetre nagyon hálás volt érte, hogy nem felejtettük el 🙂

Hirdetés
Laci
6 éve írok az informatika és a telekommunikáció világáról és 1 éve készítek videókat. Papír szerint mérnök-informatikus vagyok, de a mobilok világa jobban vonz.