Virágzik a szélvédőkamerák piaca. Vagy ha nem is igaz a kijelentés, a termékek száma jelentősen nő, amihez a Navitelnek nem kevés köze van. Az orosz cégnél ugyanis számos különféle modell megvásárolható, múltkor írtunk az MR250-es tükörről, ami három funckiót is ellát. Mostani masinánk a Navitel R1000, ami ugyan csak a menetrögzítést végzi, mégis van néhány kellemes szolgáltatása.

A Navitel R1000 nem meglepő módon Full HD felbontásban veszi fel a videókat, mindezt 30 képkocka/másodperc sebességgel. A 165 fokos látószög igencsak nagy, így biztosak lehetünk abban, hogy az oldalt lévő dolgok sem maradnak le a videókról. A tartalmat az 1,2″-es, 240 x 204 pixel felbontású kijelzőn láthatjuk és nézhetjük vissza, ez egy 16:9-es panel, megfelelő fényerővel, közepesen jó betekintési szögekkel.

A készüléknek az egyik legnagyobb előnye, hogy a tartómodul felhelyezése után a gömb része pillanatok alatt leválasztható, mágneses kapcsolódik a két egység, a tartás meglehetősen stabil. Könnyen el lehet rakni éjszakára vagy olyan országokban, ahol tilos a használata. A microSD támogatás adott, egy 64 GB-os kiegészítőre akár 4 órányi felvételt is el lehet menteni. Az alkotásokat az androidos vagy iOS-es alkalmazás segítségével akár a beépített Wifin keresztül is lementhetjük, jópofa dolog ez.

A Navitel R1000 impozáns képességei közé tartozik a GPS, így a helykoordinátákat rábélyegezhetjük a videókra, képekre, sőt, még a sebességet is képes monitorozni az eszköz. A 6 rétegű üveglencséből álló GC2023-as szenzor mellett hardveresen az MSTAR MSC8328-as rendszerchip emelhető ki. A 4,8 x 4,8 x 8,2 mm-es menetrögzítő kamera belsejében egy 180 mAh-s akkumulátor található, amit érdemes autókázás közben folyamatosan tölteni (pár percig azért bírja nélküle), az etetés miniUSB-n keresztül történik, amit egy gumiajtó mögé rejtettek.

A képminőség habár nem rossz, azért nem is ámulatba ejtő, nappal rendben van a dolog, a szürkületben viszont kevés már a dinamikatartomány. Éjjel egyáltalán nem vészes a helyzet, ráadásul a számos információ később igencsak jól tud jönni, mikor, hol jártunk, nem utolsósorban pedig milyen sebességgel. A tesztfelvétel felül látható. A menü a gombok segítségével irányítható: konfigurálható a videók hossza, a mozgásfelismerés, a hangfelvétel, a fehéregyensúly, az érzékenység, a színek.

A Navitel R1000 hivatalos ára 32 ezer forint környékén mozog. Nyilván lehet már olcsóbb dashcameket kapni, de ár/érték arányban sokkal jobbat nem nagyon. A beépített WiFi és GPS, a kiváló kialakítás és a remek szoftver miatt abszolút ajánlható ez a termék, tényleg a varázslatosan gyors leszerelhetősége az, ami a habot képezi a nem létező tortán.

Hirdetés
Nem kérdés, miket szeretek: technológia, jog, sport, utazás, zene, autók. Aki követné, hogy merre járok: www.instagram.com/tamzsolt