- Hirdetés -

Napló, StandBy és könnyebb kommunikáció. Itt az iOS 17

Az Apple szokás szerint megtartotta éves fejlesztői konferenciáját, bemutatkoztak az új szoftverek is: az iPadOS 17, a watchOS 10, a macOS Sonoma és természetesen az iOS 17. Szokás szerint ősszel érkeznek a végleges verziók, nézzük milyen újdonságokkal gazdagodnak az iPhone-osok.

iOS 17

Kommunikáció

- Hirdetés -

Az iOS 17 új funkcióinak demóját a kommunikációs appokkal kezdték. Az új rendszer alatt lehetőségünk van testreszabni a névjegyeink hívási képernyőjét, pont úgy, ahogy a zárolt képernyőt. Beállíthatunk kontaktonként betűstílust, hátteret, egyedi fotót, ami lehet galériából származó kép vagy Animoji.

Beérkező hívás esetén, ha nem tudod (vagy nem akarod) felvenni a telefont és a hívó hangpostára hagy üzenetet, azt a telefon automatikusan szöveggé alakítja és kiírja a telefonod képernyőjére, így rögtön látod, hogy mi az üzenet (nem mintha használtam volna valaha is hangpostát..), illetve ennek kapcsán még említésre méltó, hogy az iMessage-ben küldött hangüzeneteket automatikusan szöveggé alakítja, ami hasznos, ha épp nem tudod meghallgatni.

Szintén iMessage-nél, ha beindul a csoportos chat, de te 5 percig nem figyeltél, iOS 17 alatt megjelenik egy nyíl a jobb oldalon, amivel felugorhatsz a legutóbbi olvasatlan üzenetre. Nem egy óriási dolog lekódolni, de hasznos. Nem is Apple lenne, ha nem bolygatnák a matricákat és az emojikat, az új rendszerben akár a saját live fotóidból is készíthetsz matricákat, ezeket bármelyik üzenetre ráhúzhatod reakció gyanánt, forgathatod, méretezheted is őket.

Az iMessage appokat egy helyre pakolták és van egy új Check In funkció is, amivel jelezheted a családnak, ha biztonságosan megérkeztél egy adott helyszínre. A billentyűzet autocorrect funkciója és a prediktív bevitel is intelligensebb lett.

StandBy

Az új StandBy funkcióval a telefon soha nem pihen, ha egy MagSafe töltőre fektetve rárakod, akkor megjelenik egy új felület, ahol nagyobb méretben látod az órát, az időjárást, a különböző eseményeket, emlékeket. Ezek között legyintéssel tudsz váltani, sötétben pedig igazodik az óra a fényviszonyokhoz, fekete alapon pirosra vált, pont mint az Apple Watch Ultránál.

Journal

Még idén érkezik az Apple új gyári alkalmazása, a Journal vagyis a Napló. Értelemszerűen lehetővé teszi, hogy naplót vezess, összegzőket írhatsz, hogy mit csináltál aznap, ehhez fotókat, helyszíneket, aktivitásokat csatolhatsz.

Az Apple az esemény alatt körülbelül 15 percenként felvillantotta a lakat animációt, nyilván a naplóvezetés is egy bensőséges, intim dolog, ezeket a feljegyzéseket az Apple sem látja.

AirDrop / NameDrop

iOS 17 alatt az AirDrop is kapott két okosságot, egyrészt van egy új funkció, a NameDrop, ami megkönnyíti a kontakt-megosztást. Gyakorlatilag összeérintitek (az iPhone-okat) és egyből névjegyet cseréltetek, de ez iPhone és Apple Watch között is működik.

Ugyanígy küldhetsz fájlokat AirDropon keresztül, tehát nem kell kiválasztani a címzettet, elég csak közel menni a készülékéhez és máris indul az átvitel, ami akkor sem szakad meg, ha hatótávon kívül mész, ugyanis az elindított AirDrop küldéseket ilyenkor interneten keresztül folytatja.

Egyebek

Az Apple csomó kisebb jelentőségű funkciót hoz még az új iOS 17-tel, például ha a hotel is támogatja, akkor lehetőség lesz egy QR kód beolvasásával csatlakozni a hotel WiFi hálózatához és egyből használhatod az AirPlay kompatibilis tévét. A Térképek alkalmazásban ki tudsz jelölni területeket, amiket letölthetsz a készülékedre, Sirit ezentúl „Hey Siri” helyett simán „Siri….” paranccsal is előhívhatod, az Egészség app pedig mentális és látási egészség funkciókkal frissült, stb.

Az összes iOS 17 újdonságot megtalálod az Apple oldalán.

Kompatibilitás, elérhetőség

Az iOS 17 a megszokott ütemben a végleges verzióval szeptemberben fog érkezni, általában az új iPhone-ok megjelenésekor lehet frissíteni, addig pedig jönnek a folyamatosan javított fejlesztői és publikus béta verziók, utóbbira (saját felelősségre) te is jelentkezhetsz.

Az Apple idén elhagyott pár régebbi modellt, a 2018-as iPhone XR-től felfelé lehet majd frissíteni, a teljes listát lent láthatjátok.

iOS 17 kompatibilitás

- Hirdetés -