Hirdetés

Csak az EU-ban elérhető funkciót hoz az iOS 17.5, az Apple már elérhetővé tette a frissítés 2. bétáját a fejlesztők számára, ami a digitális piacokról szóló DMA betartásához szükséges újabb változással érkezik.

A felhasználók weblapokról is letölthetnek majd alkalmazásokat, így az alternatív alkalmazásboltok mellett újabb lehetőség nyílik meg az applikációk beszerzése kapcsán.

Csak az EU-ban elérhető funkciót hoz az iOS 17.5 - iOS 17 - illusztráció
iOS 17 – illusztráció

Ez azonban nem jelent teljes, Androidhoz hasonló szabadságot: csak azok a fejlesztők terjeszthetnek weboldalukon keresztül appokat, akik kettő vagy több éve az Apple Developer Program tagjai, ráadásul a fejlesztőnek az EU-ban kell lennie vagy kell rendelkeznie EU-s jelenléttel, leányvállalattal.

Csak azok az alkalmazások tehetőek közzé ebben a formában, melyeknek az előző évben legalább egymillió éves első telepítése volt az EU-ban.

Az így telepített appok frissíthetőek, készíthető róluk biztonsági mentés is, ami visszaállítható.

Egy ilyen app telepítésekor láthatjuk az adatlapját, melyen megtalálható az applikáció és a fejlesztő neve, az alkalmazás leírása és képernyőfotók is. A telepítés előtt engedélyeznünk kell a fejlesztőt, hogy tőle származó appokat telepíthessünk.

A fejlesztők számára előnyös ez az újdonság, hiszen így nem kell fizetniük az Apple-nek az alkalmazás eladások után, ha saját weboldalaikon teszik letölthetővé az appokat. Ez persze nem jelenti azt, hogy semmit sem fizetnek: ha egy app átlépte az egymillió telepítést az előző évben, minden ezen felüli letöltést követően 0,5 eurós alaptechnológiai díjat kell fizetniük a fejlesztőknek a Apple részére.

Hirdetés
FORRÁSGSMArena
Márkus Marcell
A Tech2-n főként mobilokról olvashattok tőlem, de közösségi médiáról, streaming szolgáltatókról, Kuo és Gurman elemzéseiről és újabban már okosvécéről is informálódhattok.