Hirdetés

Maradandó károsodást okozhat a kijelzőben a Linux kernel 5.19.12-es verziójában lévő hiba, az 5.19.13-as verzióban javították.

A leggyorsabban frissülő Linux disztribúciókat használó felhasználók a Linux kernel 5.19.12-es verziójának hibája miatt vibráló kijelzőre lettek figyelmesek, a vibrálás pedig nem szűnt meg.

A Linux kernel a gyorsan frissülő rendszerek esetében (pl. Arch, Manjaro, Fedora) gyorsabban frissül, kevésbé tesztelik, mint mondjuk a Debian vagy Ubuntu esetében, így fordulhatott elő, hogy a hibás kernelverzió többekhez is eljutott, tönkretéve a kijelzőjüket.

A gondot legtöbben a Framework laptopjánál tapasztalták, de nem ez az egyetlen eszköz, aminél ez probléma. Főként a laptopoknál okozhat nagy bajt, ugyanis azok kijelzője beépített, nehezebben cserélhető.

Linuxot használsz? Ne frissíts az 5.19.12-es Linux kernelre, tönkreteheti a kijelződet

A villódzás leállítás és újraindítás, valamint a BIOS-ba belépés után sem tűnt el, amiből arra lehet következtetni, hogy hardver-szintű károsodást okozott a frissítés, hiszen az operációs rendszertől függően előfordul.

A javítást tartalmazza az 5.19.13-as kernel, így lehetőséged szerint vagy frissíts arra, vagy várd meg, míg elérhetővé válik, de minden esetben kerüld az 5.19.12-es kernelt.

A kiemelt kép forrása: frame.work

Hirdetés
FORRÁSArs Technica
Márkus Marcell
A Tech2-n főként mobilokról olvashattok tőlem, de közösségi médiáról, streaming szolgáltatókról, Kuo és Gurman elemzéseiről és újabban már okosvécéről is informálódhattok.